Bułki z pieczarkami

Bułki z pieczarkami

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna : 300g
Mleko roślinne : 150 ml
Olej : 2 łyżki
Drożdże : 25g
Cukier : 1 łyżka
Sól : 1/2 łyżeczki
Na farsz
Olej : 1 łyżka
Pieczarki : 300g
Cebula : 2 średnie
Czosnek : 1 ząbek
Zielona cebulka : 1/2 pęczka
Tymianek : 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Dodatkowo
Sezam : do posypania

Puchate, delikatne, rumiane... po prostu idealne bułeczki nadziewane!

Składniki

  • Na ciasto

  • Na farsz

  • Dodatkowo

Share

Przepis na bułki nadziewane pieczarkami

Ostatnio zacząłem sporo rzeczy samodzielnie wypiekać. Sprawia mi to niesamowicie dużo radości i satysfakcji. Gdy wyciągam pięknie wyrośnięte, pachnące i zarumienione pieczywo z własnego piekarnika, to automatycznie na buzi pojawia się uśmiech. Były już klasyczne domowe bułki pszenne, a dzisiaj nadszedł czas, na nadziewane lub jak kto woli, faszerowane bułki z pieczarkami 😊

Czy można czymś wzbogacić bułki z pieczarkami?

Pewnie, że tak. Przepis podany jest podstawowy. U mnie wleciało dodatkowo np. wędzone tofu. Fajnym dodatkiem mogą być również suszone pomidory lub tempeh. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia 😉

Te bułki z pieczarkami, to idealna propozycja na śniadanie w domu, jak i w drodze. Sprawdź koniecznie moje pozostałe pomysły na śniadanie.

Przepis na bułki nadziewane pieczarkami

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna : 300g
Mleko roślinne : 150 ml
Olej : 2 łyżki
Drożdże : 25g
Cukier : 1 łyżka
Sól : 1/2 łyżeczki
Na farsz
Olej : 1 łyżka
Pieczarki : 300g
Cebula : 2 średnie
Czosnek : 1 ząbek
Zielona cebulka : 1/2 pęczka
Tymianek : 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Dodatkowo
Sezam : do posypania

Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj mleko roślinne, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Po tym czasie powinna pojawić się pianka - drożdże pracują. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj troszkę więcej mąki. Ciasto ma być delikatne, miękkie ale odstawać od palców. Przykryj je ściereczką.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż kilka minut. Dodaj przyprawy oraz posiekaną zieloną cebulę. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

3
Gotowe

Ciasto podziel na 6 części. Uformuj cienkie placki. Nałóż farsz na środek każdego z nich. Podwiń ciasto raz z jednej, raz z drugiej strony, żeby otrzymać bułeczkę. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.

4
Gotowe

Bułeczki posmaruj mlekiem lub wodą, posyp sezamem i przykryj ściereczką do podrośnięcia na 10-15 minut. W międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni. Wsadź blaszkę i piecz około 20 minut.

Przepis na bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
Poprzedni
Bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
Przepis na naleśniki a'la bolognese
Następny
Naleśniki a’la bolognese




Przepis na bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
Bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
Przepis na naleśniki a'la bolognese
Naleśniki a’la bolognese
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Bardzo udane bułeczki, pięknie wyrosły, a nadzienie z pieczarek na pewno świetnie smakuje 🙂

Liliana

Dzień dobry
Czy pieczemy w 200 i tylko termoobieg? 🙂

Liliana

Dziękuję 🙂 dziś wypróbuję