Pierogi gryczane z kapustą kiszoną

8 0
Pierogi gryczane z kapustą kiszoną

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto:
Mąka gryczana:: 200g
Siemię lniane:: 4 łyżki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy:: lub inny olej 2 łyżki
Woda:: wrzątek 200ml
Na farsz:
Kapusta kiszona:: 300g
Cebula biała:: 1 sztuka
Sól::
Pieprz czarny::
Opcjonalnie do podania:
Cebula biała::
Tofu wędzone::

Nutritional information

1 pieróg
Porcja
58
Kalorie
2g
Białko
3g
Tłuszcz
7g
Węglowodany

Pierogi gryczane to świetna alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a użycie mąki gryczanej sprawia, że są bezglutenowe.

  • 30 min
  • Serves 22
  • Easy

Ingredients

  • Na ciasto:

  • Na farsz:

  • Opcjonalnie do podania:

Share

Pierogi gryczane z kapustą kiszoną

Dla części osób pierogi (zwłaszcza z kapustą) to danie odświętne. Dla mnie jednak pierogi to cud natury. Dlaczego? Bo jak głosi popularny mem – „pierogi nie pytają, pierogi rozumieją”. Oczywiście do wszystkiego należy podejść z pewnym dystansem, dlatego postanowiłem zamiast tradycyjnych pierogów ulepić sobie na kolację (już nie wigilijną) pierogi z mąki gryczanej. To, że nie jestem glutenofobem lub osobą chorą nie oznacza, że nie lubię eksperymentować i smakować nowych rzeczy. Jeśli również jesteś kulinarnie ciekawy świata, to koniecznie zrób pierogi gryczane i podziel się wrażeniami w komentarzu.

Gryka jest niesłychanie wdzięcznym składnikiem w mojej kuchni. Naleśniki gryczane czy chleb z kaszy gryczanej zawsze wychodzą idealnie. Tak samo dzisiejszym pierogom nie mam nic do zarzucenia. Zaraz po mące orkiszowej to właśnie gryczana jest moją ulubioną.

Czy są tak samo pyszne jak tradycyjne?

Nie. Jestem zdania, że glutenu nic nie zastąpi. Chleb, pizza, pierogi… na mące pszennej lub orkiszowej wygrywają. To jednak nie oznacza, że pierogi gryczane są złe! Są bardzo smaczne i na pewno jeszcze nie raz zawitają na moim talerzu. Pierogi z mąki gryczanej wychodzą po prostu inne i nie ma co się dziwić… w końcu to inna mąka.

Z czym lub jak podawać?

Polecam podawanie z zasmażaną cebulką i ewentualnie wędzonym tofu. Dodatkowo po ugotowaniu warto pierogi podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Smak i tekstura są wtedy o wiele lepsze.

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto:
Mąka gryczana:: 200g
Siemię lniane:: 4 łyżki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy:: lub inny olej 2 łyżki
Woda:: wrzątek 200ml
Na farsz:
Kapusta kiszona:: 300g
Cebula biała:: 1 sztuka
Sól::
Pieprz czarny::
Opcjonalnie do podania:
Cebula biała::
Tofu wędzone::

Wykonanie

1
Gotowe

Pokrój drobno cebulę oraz kapustę kiszoną. Rozgrzej patelnię i smaż z dodatkiem pieprzu i soli przez kilka minut. Kapusta musi troszkę zmięknąć. Odstaw do przestygnięcia i weź się za ciasto do pierogów.

2
Gotowe

Wsyp mąkę gryczaną, sól oraz siemię lniane (zmielone) do miski i wymieszaj dokładnie.

3
Gotowe

Dodaj olej kokosowy (lub inny) i wlej gorącą wodę (zaraz po zagotowaniu). Wymieszaj ciasto i odstaw przykryte ściereczką na kilka minut (do czasu, aż będziesz wstanie wyrabiać je gołymi rękami).

4
Gotowe

Gdy ciasto troszkę przestygnie, wyjmij je z miski na stolnicę, podsyp delikatnie mąką gryczaną i wyrabiaj przez kilka minut. W zależności od firmy z jakiej mamy mąkę, możliwe, że będzie trzeba jej dosypać troszkę więcej. Ciasto ma wyjść elastyczne. Następnie podziel ciasto na 3-4 części i każdą z nich rozwałkuj podsypując mąką, tak aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Powstałe skrawki zlep ze sobą i ponownie rozwałkuj. Uważaj tylko, żeby ciasto nie było zbyt cienkie.

5
Gotowe

Do wykrawania ciasta użyj szklanki. Na każde wykrojone kółko połóż farsz i delikatnie zlepiaj, a następnie "zapieczętuj" widelcem.

6
Gotowe

Pierogi partiami gotuj we wrzącej i osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia gotuj je przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmij i odstaw do przestygnięcia lub od razu smaż.

Konrad Budzyk

previous
Kotleciki z zielonego groszku
next
Czekoladowa pasta sezamowa
previous
Kotleciki z zielonego groszku
next
Czekoladowa pasta sezamowa
Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maggi

Super😃do zrobienia

Marta

Bardzo dobre!

Konrad Budzyk

<3

paweł

Blendmanie drogi kochany, a czym zastąpiłbyś olej kokosowy? Jakoś nie do końca pasuje mi kokosowy posmak w cieście. Jest intrygujący ale nie tego szukam w pierogach 🙂

Konrad Budzyk

Olej nierafinowany jest bezzapachowy 🙂 myślę, że równie dobrze sprawdzi się nawet zwykły rzepakowy lub słonecznikowy 🙂

Aga

Myślisz, że mąka owsiana będzie ok?

Konrad Budzyk

Hmm myślę, że się nada, ale gwarancji nie dam, bo nie używałem 🙁

GoMi

Zrobiłam dziś. Do kapusty dodałam suszonych grzybów i śliwkę wędzoną. Wyszły pyszne! Teraz kombinuję z jakim innym farszem byłyby dobre. Na razie wymyśliłam szpinak z dodatkiem czosnku i fety albo dobrze wysmażone powidła z cynamonem.

Renata

Jak dla mnie bomba, mnie nie wolno jeść mąk i żadnych węglowodanów złożonych.
Także w weekend experymentuję i gotuję 🙂 Mniam.

Kasia

Czy mąkę gryczaną mogę zastąpić mąką z komosy ryżowej?

Konrad Budzyk

Nie mam pojęcia – mąki z komosy nie używałem jeszcze do pierogów 🙁

Kola

Witam 🙂 czy mogę użyć mąki gryczanej, którą sama zmieliłam z niepalonej kaszy? 🙂
i po zrobieniu pierogów, póki jeszcze nie chcę ich zajadać, mogę przechować w lodówce czy gdzie?

Konrad Budzyk

Tak, tak 🙂

Dorota

Czy pierogi można zamrozić w stanie surowym (czyli nieugotowane). Czy próbowałeś je już mrozić?

Konrad Budzyk

Niestety nie próbowałem 🙁 Na pszennej mroziłem bez gotowania, ale w tym przypadku raczej pierwsze bym podgotował… Ale nie próbowałem 🙂

15
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here