Ingredients
-
Na ciasto:
-
200g Mąka gryczana
-
4 łyżki Siemię lniane
-
1/2 łyżeczki Sól
-
2 łyżki Olej kokosowylub inny olej
-
200ml Wodawrzątek
-
Na farsz:
-
300g Kapusta kiszona
-
1 sztuka Cebula biała
-
Sól
-
Pieprz czarny
-
Opcjonalnie do podania:
-
Cebula biała
-
Tofu wędzone
Pierogi gryczane z kapustą kiszoną
Dla części osób pierogi (zwłaszcza z kapustą) to danie odświętne. Dla mnie jednak pierogi to cud natury. Dlaczego? Bo jak głosi popularny mem – „pierogi nie pytają, pierogi rozumieją”. Oczywiście do wszystkiego należy podejść z pewnym dystansem, dlatego postanowiłem zamiast tradycyjnych pierogów ulepić sobie na kolację (już nie wigilijną) pierogi z mąki gryczanej. To, że nie jestem glutenofobem lub osobą chorą nie oznacza, że nie lubię eksperymentować i smakować nowych rzeczy. Jeśli również jesteś kulinarnie ciekawy świata, to koniecznie zrób pierogi gryczane i podziel się wrażeniami w komentarzu.
Gryka jest niesłychanie wdzięcznym składnikiem w mojej kuchni. Naleśniki gryczane czy chleb z kaszy gryczanej zawsze wychodzą idealnie. Tak samo dzisiejszym pierogom nie mam nic do zarzucenia. Zaraz po mące orkiszowej to właśnie gryczana jest moją ulubioną.
Czy są tak samo pyszne jak tradycyjne?
Nie. Jestem zdania, że glutenu nic nie zastąpi. Chleb, pizza, pierogi… na mące pszennej lub orkiszowej wygrywają. To jednak nie oznacza, że pierogi gryczane są złe! Są bardzo smaczne i na pewno jeszcze nie raz zawitają na moim talerzu. Pierogi z mąki gryczanej wychodzą po prostu inne i nie ma co się dziwić… w końcu to inna mąka.
Z czym lub jak podawać?
Polecam podawanie z zasmażaną cebulką i ewentualnie wędzonym tofu. Dodatkowo po ugotowaniu warto pierogi podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Smak i tekstura są wtedy o wiele lepsze.
Składniki
Na ciasto: |
|
Mąka gryczana:: 200g | |
Siemię lniane:: 4 łyżki | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Olej kokosowy:: 2 łyżki | |
Woda:: 200ml | |
Na farsz: |
|
Kapusta kiszona:: 300g | |
Cebula biała:: 1 sztuka | |
Sól:: | |
Pieprz czarny:: | |
Opcjonalnie do podania: |
|
Cebula biała:: | |
Tofu wędzone:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Gdy ciasto troszkę przestygnie, wyjmij je z miski na stolnicę, podsyp delikatnie mąką gryczaną i wyrabiaj przez kilka minut. W zależności od firmy z jakiej mamy mąkę, możliwe, że będzie trzeba jej dosypać troszkę więcej. Ciasto ma wyjść elastyczne. Następnie podziel ciasto na 3-4 części i każdą z nich rozwałkuj podsypując mąką, tak aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Powstałe skrawki zlep ze sobą i ponownie rozwałkuj. Uważaj tylko, żeby ciasto nie było zbyt cienkie. |
5
Gotowe
|
|
6
Gotowe
|
Pierogi partiami gotuj we wrzącej i osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia gotuj je przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmij i odstaw do przestygnięcia lub od razu smaż. |
Super😃do zrobienia
Bardzo dobre!
<3
Blendmanie drogi kochany, a czym zastąpiłbyś olej kokosowy? Jakoś nie do końca pasuje mi kokosowy posmak w cieście. Jest intrygujący ale nie tego szukam w pierogach 🙂
Olej nierafinowany jest bezzapachowy 🙂 myślę, że równie dobrze sprawdzi się nawet zwykły rzepakowy lub słonecznikowy 🙂
Myślisz, że mąka owsiana będzie ok?
Hmm myślę, że się nada, ale gwarancji nie dam, bo nie używałem 🙁
Zrobiłam dziś. Do kapusty dodałam suszonych grzybów i śliwkę wędzoną. Wyszły pyszne! Teraz kombinuję z jakim innym farszem byłyby dobre. Na razie wymyśliłam szpinak z dodatkiem czosnku i fety albo dobrze wysmażone powidła z cynamonem.
Jak dla mnie bomba, mnie nie wolno jeść mąk i żadnych węglowodanów złożonych.
Także w weekend experymentuję i gotuję 🙂 Mniam.
Czy mąkę gryczaną mogę zastąpić mąką z komosy ryżowej?
Nie mam pojęcia – mąki z komosy nie używałem jeszcze do pierogów 🙁
Witam 🙂 czy mogę użyć mąki gryczanej, którą sama zmieliłam z niepalonej kaszy? 🙂
i po zrobieniu pierogów, póki jeszcze nie chcę ich zajadać, mogę przechować w lodówce czy gdzie?
Tak, tak 🙂
Czy pierogi można zamrozić w stanie surowym (czyli nieugotowane). Czy próbowałeś je już mrozić?
Niestety nie próbowałem 🙁 Na pszennej mroziłem bez gotowania, ale w tym przypadku raczej pierwsze bym podgotował… Ale nie próbowałem 🙂