Sałatka z czarnego ryżu

Sałatka z czarnego ryżu

Składniki

Ilość porcji:
Ryż czarny : 100g
Czarne oliwki : 15 sztuk
Pomidory koktajlowe : 15 sztuk
Bazylia : garść
Czarnuszka : 1 łyżka
Olej : 1 łyżka
Sól : do smaku

Sałatka z czarnego ryżu, to idealna propozycja dla fanów sałatek i ryżu... Chyba ameryki nie odkryłem, ale przepis naprawdę warto wypróbować!

Składniki

Share

Sałatka z czarnego ryżu

Ostatnio moje półki uginają się pod ciężarem kasz, ryży i innych znakomitości. Szukam nieustannie nowych sposobów na ich utylizację. Oczywiście smacznych sposobów! Na początku czarny ryż miał być ugotowany jako dodatek do obiadu, ale nie chciało mi się lepić kotlecików ani gotować sosu. Ryż wyciągałem z wody a w głowie szumy jak nad morzem i nic poza tym… Nagle olśnienie! Sałatka z czarnego ryżu może być kozacka! Poleciałem do osiedlowego sklepiku po kilka składników, których wyjątkowo na stanie nie miałem i skleciłem tę znakomitość. Jeśli akurat nie macie czarnego ryżu, to możecie zrobić z dowolnym innym.

Bardzo lubię wykorzystywać ryż w kuchni, ponieważ jest niesamowicie “elastyczny” i nie mam tu na myśli jego potencjalnych akrobatycznych zdolności. Chodzi o to, że można go połączyć niemalże z dowolnym składnikiem, a on i tak się dopasuje. Innymi przepisami z wykorzystaniem ryżu, które Wam serdecznie polecam, są sałatka z pieczarkami oraz ryż z cukinią. Niebo w ziemi!

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Ryż czarny : 100g
Czarne oliwki : 15 sztuk
Pomidory koktajlowe : 15 sztuk
Bazylia : garść
Czarnuszka : 1 łyżka
Olej : 1 łyżka
Sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj ryż zgodnie z informacją na opakowaniu.

2
Gotowe

Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój w ćwiartki, bazylię posiekaj a oliwki przekrój na połówki. Wszystkie składniki (łącznie z ryżem) umieść w misce i wymieszaj. Podawaj na zimno.

Ryż z cukinią
Poprzedni
Ryż z cukinią
Kasza jaglana ze szpinakiem
Następny
Kasza jaglana ze szpinakiem




Ryż z cukinią
Ryż z cukinią
Kasza jaglana ze szpinakiem
Kasza jaglana ze szpinakiem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments