Sos z batata

Sos z batata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Batat:: 1 duży
Płatki drożdżowe:: 4 łyżki
Oliwa z oliwek:: 4 łyżki
Sok z cytryny:: 4 łyżki
Czosnek:: 1 ząbek
Papryka wędzona:: spora szczypta
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

100g
Porcja
184
Kalorie
2g
Białko
13g
Tłuszcz
15g
Węglowodany

Sos z batata jest świetnym dipem do warzyw i nachosów. Sprawdzi się również jako sos do tortilli. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z ostrymi sosami.

  • 20 min
  • Serves 3
  • Medium

Ingredients

Share

Niektórzy nazywają takie twory serem z ziemniaka, a w tym przypadku batata. Dla mnie to jest za mało serowe, aby tak nazywać i “ser z ziemniaka” nigdy serem nie będzie. Jest to po prostu pyszny sos, który można użyć do tortilli, czy tak jak ja w tym przypadku, do nachosów. Sprawdza się naprawdę świetnie, jest szybki w przygotowaniu i bardzo prosty.

No dobrze, ale załóżmy teraz, że nie masz batata, ale ten cholerny sos i tak chcesz…. co zrobić? Weź po prostu 2 średnie ziemniaki i jedną marchewkę. Dalej postępuj identycznie jak w przepisie. Naprawdę nic prostszego.

Do czego nadaje się sos z batata?

Sos z batata polecam zwłaszcza w połączeniu z ostrymi nachosami, do tortilli w towarzystwie również jakiegoś ostrego sosu, który przełamie słodycz i delikatność sosu z batata.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Batat:: 1 duży
Płatki drożdżowe:: 4 łyżki
Oliwa z oliwek:: 4 łyżki
Sok z cytryny:: 4 łyżki
Czosnek:: 1 ząbek
Papryka wędzona:: spora szczypta
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Batata obierz, pokrój w plastry i gotuj do miękkości.

2
Gotowe

Przestudź go troszkę, umieść w kielichu blendera lub misce i dodaj pozostałe składniki.

3
Gotowe

Zblenduj wszystko na gładką masę.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Pasta z ogórkami kiszonymi
next
Koktajl wysokobiałkowy – naturalny
previous
Pasta z ogórkami kiszonymi
next
Koktajl wysokobiałkowy – naturalny
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena

Pyszny bardziej subtelny smak w porównaniu z ziemniaczanym serem

Moje propozycje

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x