Boczniaki w panierce

Boczniaki w panierce

Składniki

Ilość porcji:
Boczniaki : 500g
Mleko roślinne : 250ml
Woda : 250ml
Mąka kukurydziana : 100g
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Papryka słodka : 2 łyżeczki
Papryka ostra : szczypta
Sól : 2 łyżeczki
Woda : 200-300ml
Płatki kukurydziane : 150g
Olej : 700ml

Masz nieustającą ochotę na coś chrupiącego, niezdrowego i dobrze przyprawionego? Boczniaki w panierce na pewno Cię usatysfakcjonują!

Składniki

Share

Boczniaki w panierce

Nie o samej trawie, kamieniach i wodzie człowiek żyje. Czasami ciągnie nas wszystkich do syfiastego jedzenia… no prawie wszystkich. Trzeba wtedy sobie ulżyć, odchamić się i spałaszować coś tłuściutkiego, smażonego i niezbyt zdrowego. O ile będzie to “od święta”, to na pewno nam nie zaszkodzi. Po ostatnich sporych zakupach boczniakowych zrobiłem boczniaki smażone z pietruszką, a dzisiaj przyszedł czas wrzucić je na głęboką wodę… a raczej olej i zrobić boczniaki w panierce!

panierowane boczniaki

Boczniaki w panierce – z czym jeść?

Tak przygotowane boczniaki w panierce można pałaszować na wiele sposobów. Ja proponuję zrobić do nich prosty ketchup, wegański majonezsos jogurtowy z miętą lub sos orzechowy i podawać w “kubełku”. Wybór sosu zależy od Twoich preferencji. Boczniaki możesz również wsadzić do kanapki lub tortilli, polać wybranym sosem i dorzucić ulubione warzywa. W taki sposób otrzymasz pysznego wrapa.

boczniaki panierowane

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Boczniaki : 500g
Mleko roślinne : 250ml
Woda : 250ml
Mąka kukurydziana : 100g
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Papryka słodka : 2 łyżeczki
Papryka ostra : szczypta
Sól : 2 łyżeczki
Woda : 200-300ml
Płatki kukurydziane : 150g
Olej : 700ml

Wykonanie

1
Gotowe

Boczniaki umyj, odseparuj od siebie a te większe podziel na 2 lub 4 części, umieść w misce i zalej mlekiem (u mnie sojowe) i wodą. Wstaw na minimum godzinę do lodówki.

2
Gotowe

W miseczce wymieszaj przyprawy i mąkę kukurydzianą. Wlej wodę i dobrze wymieszaj - nie może być grudek. Wody dolewaj stopniowo do momentu uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. W malakserze lub za pomocą blendera zmiksuj płatki kukurydziane na drobno.

3
Gotowe

Rozgrzej w garnku olej (u mnie rzepakowy). Boczniaki wyjmij z lodówki, odlej wodę, odsącz delikatnie. Na talerz wysyp płatki, a obok postaw miseczkę z ciastem. Każdego boczniaka wsadzaj pojedynczo do ciasta, a następnie obtocz w płatkach. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Boczniaki muszą być smażone na głębokim tłuszczu i nie może być ich na raz zbyt dużo w garnku lub na patelni - nie mogą do siebie przylegać.
Usmażone boczniaki wyłóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru oleju.

Boczniaki smażone
Poprzedni
Boczniaki smażone z pietruszką
ciasteczka z czekoladą
Następny
Ciasteczka z czekoladą




Boczniaki smażone
Boczniaki smażone z pietruszką
ciasteczka z czekoladą
Ciasteczka z czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Asia

Proponowałabym zamiast smażenia na patelni- pieczenie w piekarniku 😁

Emilia

Wpadłam na tego bloga zupełnie przypadkiem, i baaaaardzo mnie to cieszy. Już nie mogę się doczekać jak wypróbuję jakiś przepis, a brzmią one na papierze bardzo dobrze. Może i kiedyś odważę się spróbować boczniaków, bo tutaj wyglądają na naprawdę satysfakcjonujące danie.

Wito

Niezdrowego? No, może smażone nie jest całkiem zdrowe, ale… syfiastego?? Boczniaki? Sam jesteś syfiasty.

Katarzyna

Czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą?

Marta

po co namaczać w mleku?