Papryka faszerowana kaszą pęczak

0 0
Papryka faszerowana kaszą pęczak

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza pęczak: 100g
Zielona soczewica: 100g
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Liść laurowy: 2 sztuki
Goździki: 2 sztuki
Ziele angielskie: 4 sztuki
Olej: 2 łyżki
Musztarda: 3 łyżki
Tymianek: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Słonecznik: garść
Ogórki kiszone: 2 sztuki
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 2-3 łyżki
Bułka tarta: 4 łyżki
Papryka czerwona: 2 duże

Zdrowa, prosta do zrobienia i przede wszystkim pyszna papryka z kaszą pęczak!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Papryka faszerowana kaszą pęczak

Gdy tylko przychodzi lato, a wraz z nim sezon na warzywa, to bardzo chętnie je faszeruję na różne sposoby. Papryka do faszerowania jest o tyle wdzięcznym warzywem, że nie trzeba bawić się łyżką w wydrążanie jej. Wystarczy przekroić ją, wyciągnąć jednym pociągnięciem środek i po temacie 😊

Jeśli zostanie Wam farsz, to możecie go śmiało użyć do nafaszerowania cukinii lub ulepić z niego kotleciki.

Oczywiście cukinia faszerowana kaszą jaglaną, która jakiś czas temu wleciała na bloga, to również cudowne danie, które Wam polecam! Trwa sezon na oba te warzywa, więc trzeba ten czas wykorzystać 😊

Paprykę podałem standardowo z wegańskim sosem czosnkowym, ale świetnie sprawdzi się również pesto bazyliowe, jak i sos paprykowy, który ostatnio zawitał na bloga.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza pęczak: 100g
Zielona soczewica: 100g
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Liść laurowy: 2 sztuki
Goździki: 2 sztuki
Ziele angielskie: 4 sztuki
Olej: 2 łyżki
Musztarda: 3 łyżki
Tymianek: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Słonecznik: garść
Ogórki kiszone: 2 sztuki
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 2-3 łyżki
Bułka tarta: 4 łyżki
Papryka czerwona: 2 duże

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj zieloną soczewicę i kaszę pęczak.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek, liście laurowe, goździki i ziele angielskie. Smaż na średnim ogniu przez 5-10 minut. Po tym czasie wyjmij liście, goździki i ziele angielskie.

3
Gotowe

W dużej misce umieść ugotowaną soczewicę, kaszę, usmażoną cebulę, musztardę, przyprawy, słonecznik oraz drobno pokrojonego ogórka kiszonego, płatki drożdżowe i bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie, spróbuj i dopraw do smaku.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Paprykę przekrój wzdłuż lub odkrój górę. Wyjmij część z pestkami i błonkami, umieść w środku farsz porządnie dociskając. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz około 30-40 minut. Podczas pieczenia przykryj paprykę odkrojoną górą, a jeśli jest przekrojona wzdłuż, możesz przez połowę czasu pieczenia trzymać ją pod folią. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Granola z kaszy gryczanej
previous
Granola z kaszy gryczanej
Jak zrobić tahini - przepis na tahini
next
Jak zrobić tahini? Przepis na tahini
Granola z kaszy gryczanej
previous
Granola z kaszy gryczanej
Jak zrobić tahini - przepis na tahini
next
Jak zrobić tahini? Przepis na tahini
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x