Składniki
- 1/2 główki Kapusta
- 2 sztuki Marchewka
- 1 sztuka Cebula biała
- 100g Wegański majonez
- do smaku Pieprz czarny
- do smaku Sól
Opcjonalnie
- garść Rodzynki
Surówka Coleslaw
Obok surówek zawsze przechodziłem obojętnie. Nigdy nie był to dla mnie składnik dania, który by mnie podniecał i pociągał, ale do czasu. We własnej knajpie pasowało mieć w ofercie surówki i sałatki, więc chcąc niechcąc musiałem się przełamać i zacząć je jeść, próbować oraz testować. Okazało sie, że mogą one być naprawdę dobre, a surówka coleslaw skradła moje serce. Pewnie dlatego, że jest zalana sojonezem, który uwielbiam jak lody w lecie, ale… najwazniejsze, że przekonałem się dzięki niej do surówek!
Coleslaw jest świetnym dodatkiem m.in. do obiadu. Rewelacyjnie komponuje się z różnymi kotlecikami, kluseczkami czy gulaszem. U siebie najczęściej używam go jako dodatek do tortilli.
Wegańskich majonezów jest naprawdę dużo, a moim ulubionym jest sojonez. Jeśli nie chcesz jeść soi lub jest on dla ciebie zbyt tłusty, to polecam majonez z ziemniaka według mojego przepisu.
Składniki
Kapusta : 1/2 główki | |
Marchewka : 2 sztuki | |
Cebula biała : 1 sztuka | |
Wegański majonez : 100g | |
Pieprz czarny : do smaku | |
Sól : do smaku | |
Opcjonalnie | |
Rodzynki : garść |
Wykonanie
1 Gotowe | Młodą kapustę drobno poszatkuj - możesz do tego użyć szatkownicy lub zrobić to nożem. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a cebulę posiekaj. Do dużej miski wsadź wszystkie warzywa, sojonez, szczypte pieprzu, soli i opcjonalnie rodzynki. Wymieszaj i... gotowe! |