Curry z zielonej soczewicy

0 0
Curry z zielonej soczewicy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 250g
Czerwona cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Olej: 2 łyżki
Marchewka: 1 sztuka
Batat: 1 sztuka
Groszek: 200g
Czerwona pasta curry: 3 łyżeczki
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Pieprz i sól: do smaku

Połącz ze sobą kilka składników i przenieś się do Indii!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Curry z zielonej soczewicy

Połączenie pikantnej pasty curry, kremowego mleczka kokosowego oraz słodkiego ziemniaka i marchewki, dało początek dzisiejszemu daniu wywodzącego się z kuchni indyjskiej. Do tego wszystkiego wmieszałem zieloną soczewicę, żeby danie było bardziej sycące. Z tych składników, przygotowałem dla Was bardzo proste, ale jednocześnie PRZEPYSZNE curry z soczewicy.

Dla mnie nieodłączną częścią tego dania, jest czerwona pasta curry. Nadaje ona niepowtarzalnego smaku. Oczywiście jeśli jej nie masz, to możesz śmiało użyć innej pasty, ale… naprawdę warto sięgnąć po tą konkretną! Znajdziesz ją bez problemu w sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Zobacz gdzie możesz ją kupić -> KLIKNIJ

Z czym podawać curry z soczewicy?

Polecam Ci ugotować ryż jaśminowy, basmati lub ukręcić domowe podpłomyki z patelni lub chlebki naan. Do tego posiekaj zieloną pietruszkę i… ZAJADAJ.

Przepis na curry z soczewicy

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 250g
Czerwona cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Olej: 2 łyżki
Marchewka: 1 sztuka
Batat: 1 sztuka
Groszek: 200g
Czerwona pasta curry: 3 łyżeczki
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj zieloną soczewicę.

2
Gotowe

Cebulę i czosnek obierz i pokrój drobno. W garnku rozgrzej olej i smaż je na średnim ogniu, przez około 5 minut.

3
Gotowe

Marchewkę pokrój w półksiężyce, a batata w kostkę. Dorzuć je do garnka, dodaj groszek i pastę curry. Smaż przez minutę, cały czas mieszając. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj do momentu, gdy bataty będą już ugotowane.

4
Gotowe

Dodaj do garnka ugotowaną soczewicę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zajadaj. Jeśli curry z zielonej soczewicy byłoby zbyt gęste, możesz dolać troszkę wody.

Marokański gulasz z ciecierzycą
previous
Marokański gulasz z ciecierzycą
Ciasteczka cebulowe
next
Ciasteczka cebulowe
Marokański gulasz z ciecierzycą
previous
Marokański gulasz z ciecierzycą
Ciasteczka cebulowe
next
Ciasteczka cebulowe
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Jaki powinien być groszek-zielony, mrożony czy też z puszki?

Konrad Budzyk

Najlepiej mrożony 🙂

Iwona

Tak myślałam, że najlepszy… Dziękuję za odpowiedź:)

Agnieszka

Hej 🙂 czy można zieloną zastąpić czerwoną soczewicą??

Konrad Budzyk

Tak, bez problemu 🙂

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x