Gulasz z soczewicy

0 0
Gulasz z soczewicy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 200g
Czerwona cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 3 łyżki
Cukier: 1 łyżeczka
Ziemniaki: 500g
Papryka: 1 duża
Marchew: 1 sztuka
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Kumin: 1/2 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Oregano: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Bulion warzywny: 500 ml
Pomidory krojone: 1 puszka
Sos sojowy: 3 łyżki

Podwiń rękawy, wparuj do kuchni i ugotuj rewelacyjny gulasz wegański!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Wegański gulasz z soczewicy

Przepis na roślinny obiad wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy sięgnąć po kilka składników, które są dostępne w większości sklepów i w prosty sposób połączyć je ze sobą. Dzisiejszy gulasz z soczewicy nie wymaga od Ciebie dużego zaangażowania. Nawet posiadając dwie lewe ręce, jesteś w stanie zrobić ten pyszny, aromatyczny, wegański gulasz!

Z czym podawać gulasz z soczewicy?

W gulaszu znajdują się już ziemniaki, tak więc dodatkowo nie musisz nic przygotowywać. Jeśli chcesz, możesz ewentualnie ukroić kromkę chleba, ukręcić domowe bułki lub podpłomyki.

Przepis na wegański gulasz z soczewicy

Zastanawiasz się co jeszcze możesz zrobić z zielonej soczewicy? Polecam Ci klopsiki z soczewicy, które podałem ostatnio na obiad w sosie pomidorowym. Dodatkowo rewelacyjna jest również wegańska lasagne, kotlety z soczewicy, zupa z soczewicy… Same pyszności 😊

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 200g
Czerwona cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 3 łyżki
Cukier: 1 łyżeczka
Ziemniaki: 500g
Papryka: 1 duża
Marchew: 1 sztuka
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Kumin: 1/2 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Oregano: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Bulion warzywny: 500 ml
Pomidory krojone: 1 puszka
Sos sojowy: 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Zieloną soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uważaj, żeby jej nie rozgotować.

2
Gotowe

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek i cukier. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut.

3
Gotowe

Paprykę i ziemniaki pokrój w średnią kostkę, marchewkę w półksiężyce. Wrzuć warzywa do garnka z cebulą, dodaj przyprawy i zamieszaj. Smaż przez minutę, co chwilę mieszając.

4
Gotowe

Do garna wlej bulion, pomidory i sos sojowy. Zamieszaj i gotuj na średnim ogniu, do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie, ale... nierozgotowane! Dodaj ugotowaną soczewicę i zajadaj pyszny gulasz z soczewicy!

Konrad Budzyk

Przepis na Babeczki z borówkami | Muffinki z borówkami
previous
Babeczki z borówkami
Przepis na Serek z nerkowców
next
Serek z orzechów nerkowca
Przepis na Babeczki z borówkami | Muffinki z borówkami
previous
Babeczki z borówkami
Przepis na Serek z nerkowców
next
Serek z orzechów nerkowca
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dominik

A kiedy dodajemy ugotowaną soczewicę? Na samym końcu czy gotujemy jeszcze raz z ziemkniakami (punkt 4)?

Konrad Budzyk

Jak ziemniaki będą ugotowane, to dodajemy soczewicę 🙂 może być chwilę wcześniej, też się nic nie stanie 🙂

Dominik

Dzięki – wyszło bardzo fajnie i bardzo mi smakowało 🙂

Konrad Budzyk

Super, bardzo mi miło 🙂

Edyta

Gulasz wyszedł boski ! ❤️ Dzięki za świetny przepis 😘 Na pewno zagości na stałe w moim repertuarze kulinarnym.

Konrad Budzyk

Ooo super! Również bardzo dziękuję 🙂

Marek

Czy można użyć czerwonej soczewicy zamiast zielonej?

Tomek

Można wykorzystać czerwoną soczewicę zamiast zielonej?

Konrad Budzyk

Można bez problemu 🙂

Merrs

Pyszne, polecam 😉

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

Agnieszka

Rewelacja!zrobiłam z 2 porcji 😉-będzie na dłużej. Pięknie pachnie,a jeszcze lepiej smakuje

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂

Ann

Bardzo dobre, dziękuję! 🙂

14
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x