Ingredients
-
200g Makaron
-
1/2 sztuki Czerwona cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Oliwa
-
6 łyżek Hummus
-
6 łyżek Woda
-
200g Pomidorki koktajlowe
-
1 garść Czarne oliwki
-
do smaku Pieprz i sól
-
Do podania
-
garść Świeża bazylia
-
6 sztuk Suszone pomidory
Makaron z hummusem
Pasta z ciecierzycy, czyi hummus… Tę wspaniałą pastę pochodzącą z krajów Bliskiego Wschodu najczęściej pałaszuje się ze świeżymi warzywami lub pieczywem, ale dzisiaj chciałbym pokazać Wam w jaki niecodzienny sposób można wykorzystać ją do przygotowania obiadu… Przepis na makaron z hummusem, to mój sprawdzony patent na proste danie, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut.
Sprawdzić koniecznie moją książkę pt. “HUMMUSY I PASTY“! Znajdziesz w niej 76 sprawdzonych przepisów.
Jakiego hummusu najlepiej użyć?
W moim przypadku był to hummus z suszonymi pomidorami, który ostatnio zawitał na bloga. Świetnie sprawdzi się również hummus klasyczny, jaki i hummus węgierski, który znajduje się we wspomnianej wcześniej książce… Użyj takiego smaku, JAKI LUBISZ! Hummus może być sklepowy, ale oczywiście zachęcam do ukręcenia go samodzielnie, bo domowy hummus, to najlepszy hummus.
Składniki
Makaron: 200g | |
Czerwona cebula: 1/2 sztuki | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Hummus: 6 łyżek | |
Woda: 6 łyżek | |
Pomidorki koktajlowe: 200g | |
Czarne oliwki: 1 garść | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Do podania |
|
Świeża bazylia: garść | |
Suszone pomidory: 6 sztuk |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzej oliwę w garnku, pokrój cebulę w piórka, czosnek posiekaj i smaż je przez 3-4 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. |
2
Gotowe
|
Do garnka dodaj hummus oraz wodę. Wymieszaj bardzo dokładnie. Gdyby sos był zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę więcej wody. Dodaj do niego przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Dopraw do smaku. Dorzuć ugotowany makaron, zamieszaj i... ZAJADAJ! Możesz podawać z posiekaną bazylią i pokrojonymi suszonymi pomidorami. |