Risotto ze szpinakiem

0 0
Risotto ze szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2-3 ząbki
Cukier: 1 łyżeczka
Olej: 1 łyżka
Ryż Arborio: 200g
Białe półwytrawne wino: 100 ml
Bulion: 600 ml
Gałka muszkatołowa: 1/3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Świeży szpinak: 3-4 garści
Opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych lub wegańskiego parmezanu
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych lub wegańskiego parmezanu

Share

Przepis na risotto ze szpinakiem

No i mamy kolejną propozycję na danie z ryżem. Risotto uwielbiam za to, że jest “jednogarnkowe”. Dzięki temu nie muszę marnować czasu na zmywanie stosu garów 😍 Risotto ze szpinakiem, to szybkie i pyszne danie. Idealnie sprawdzi się w dni, w które nie masz czasu ślęczeć w kuchni.

Czy szpinak musi być świeży?

Moim zdaniem tak. Jest kolosalna różnica między risotto ze szpinakiem świeżym, a tym mrożonym. Z mrożonego nie uzyskamy takiego koloru oraz tekstury. Próbować można, ale… szkoda ryżu i wina. Szpinak świeży jest teraz bardzo łatwo dostępny, nie za drogi, więc nic tylko używać 😉

Przy okazji zobacz również risotto z dynią, które jesienią będzie hiciorem, iście wiosenne risotto ze szparagami oraz niecodzienne risotto z orzechami włoskimi.

Przepis na risotto ze szpinakiem

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2-3 ząbki
Cukier: 1 łyżeczka
Olej: 1 łyżka
Ryż Arborio: 200g
Białe półwytrawne wino: 100 ml
Bulion: 600 ml
Gałka muszkatołowa: 1/3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Świeży szpinak: 3-4 garści
Opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych lub wegańskiego parmezanu

Wykonanie

1
Gotowe

Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Rozgrzej olej na patelni, dodaj je oraz cukier i szczyptę soli i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

2
Gotowe

Po tym czasie dodaj ryż, smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie wlej wino i gotuj kilka minut. Nastepnie wlej 1/3 bulionu i ponawiaj dolewanie, gdy ryż już wypije wcześniej wlaną część. Po wlaniu ostatniej części dodaj płatki drożdżowe lub wegański parmezan, gałkę muszkatołową, pieprz i zamieszaj.

3
Gotowe

Sprawdź ryż, czy jest już miękki. Jeśli nie, a płynu już brakuje, wlej trochę wody.

Do miękkiego już ryżu, dodaj szpinak i zamieszaj kilkukrotnie. Powinien bardzo szybko się skurczyć. Podgotuj przez 3 minuty i gotowe!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na sos czosnkowy z nerkowców
previous
Sos czosnkowy z nerkowców
Przepis na Paluszki bezrybne z tofu
next
Paluszki bezrybne z tofu
Przepis na sos czosnkowy z nerkowców
previous
Sos czosnkowy z nerkowców
Przepis na Paluszki bezrybne z tofu
next
Paluszki bezrybne z tofu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x