Burger z ciecierzycy

Burger z ciecierzycy

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 400g ugotowanej
Kukurydza : 1 puszka
Bułka tarta : 3 łyżki
Papryka wędzona : 1 łyżka
Papryka słodka : 1 łyżka
Kolendra : 1 łyżka suszone liście
Kumin : 1 łyżka
Sok z limonki : 1 sztuka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Olej kokosowy : 4 łyżki
bułka i ulubione dodatki

Chcesz zjeść pysznego i szybkiego do zrobienia burgera? Burger z ciecierzycy taki właśnie jest. Zrobienie go, to zaledwie kilka minut. Przekonaj się!

Składniki

  • bułka i ulubione dodatki

Share

Przed Państwem, jedyny w swoim rodzaju, uwielbiany, a wręcz ubóstwiany… burger z ciecierzycy. Niesamowicie prosty w wykonaniu i pyszny. Zrobienie masy to tylko kilka chwil, a składniki na niego znajdą się pewnie w większości mieszkań. Jeśli nie, to są na tyle łatwo dostępne, że w tej chwili pójdziesz ubrać buty i szybko pogalopujesz na zakupy do sklepu obok. Nie ma wymówek.

Jakie sosy polecam?

U mnie burger z ciecierzycy był dopieszczony przez sos orzechowy, keczup i majonez z płatków ryżowych oraz kilka podstawowych warzyw, jakimi są pomidor, ogórek i czerwona cebula. Rewelacyjne połączenie, wszystko ze sobą świetnie grało.

Przy okazji wizyty w Kauflandzie natrafiłem na bułkę tartą chrupiącą i bezglutenową w jednym. W składzie mąka z kukurydzy i ciecierzycy, więc nie mogłem nie skorzystać… porwałem paczkę z zamiarem użycia do burgerów. Ty oczywiście możesz użyć zwykłej bułki tartej lub nawet mąki, ale jeśli masz akurat ten sklep niedaleko siebie, to warto przetestować temat.

EDIT: Zobacz koniecznie -> Burger z ciecierzycy, wersja na wypasie.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 400g ugotowanej
Kukurydza : 1 puszka
Bułka tarta : 3 łyżki
Papryka wędzona : 1 łyżka
Papryka słodka : 1 łyżka
Kolendra : 1 łyżka suszone liście
Kumin : 1 łyżka
Sok z limonki : 1 sztuka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Olej kokosowy : 4 łyżki
bułka i ulubione dodatki

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj, ale nie na gładko!

2
Gotowe

Uformuj kotleciki i ewentualnie obtocz je w bułce tartej. Ułóż na talerzyku i wstaw na 30 minut do lodówki, żeby były "twardsze".

3
Gotowe

Po tym czasie rozgrzej patelnię i smaż burgery z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z ulubionymi sosami i warzywami.

Poprzedni
Sushi z kaszą jaglaną
Następny
Kruche ciasteczka owsiane




Sushi z kaszą jaglaną
Kruche ciasteczka owsiane
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

Hej
Co prawda nie z Twojego przepisu ale tez smaczne.Moja wersja z soczewicą burakiem i kaszą gryczaną niepokoją.
Pozdrawiam