Burger z ciecierzycy

Burger z ciecierzycy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 400g ugotowanej
Kukurydza:: 1 puszka
Bułka tarta:: 3 łyżki
Papryka wędzona:: 1 łyżka
Papryka słodka:: 1 łyżka
Kolendra:: suszone liście 1 łyżka
Kumin:: 1 łyżka
Sok z limonki:: 1 sztuka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej kokosowy:: 4 łyżki
bułka i ulubione dodatki

Nutritional information

1
Porcja
161
Kalorie
4.5g
Białko
12.5g
Tłuszcz
19g
Węglowodany

Chcesz zjeść pysznego i szybkiego do zrobienia burgera? Burger z ciecierzycy taki właśnie jest. Zrobienie go, to zaledwie kilka minut. Przekonaj się!

  • 40 min
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • bułka i ulubione dodatki

Share

Przed Państwem, jedyny w swoim rodzaju, uwielbiany, a wręcz ubóstwiany… burger z ciecierzycy. Niesamowicie prosty w wykonaniu i pyszny. Zrobienie masy to tylko kilka chwil, a składniki na niego znajdą się pewnie w większości mieszkań. Jeśli nie, to są na tyle łatwo dostępne, że w tej chwili pójdziesz ubrać buty i szybko pogalopujesz na zakupy do sklepu obok. Nie ma wymówek.

Jakie sosy polecam?

U mnie burger z ciecierzycy był dopieszczony przez sos orzechowy, keczup i majonez z płatków ryżowych oraz kilka podstawowych warzyw, jakimi są pomidor, ogórek i czerwona cebula. Rewelacyjne połączenie, wszystko ze sobą świetnie grało.

Przy okazji wizyty w Kauflandzie natrafiłem na bułkę tartą chrupiącą i bezglutenową w jednym. W składzie mąka z kukurydzy i ciecierzycy, więc nie mogłem nie skorzystać… porwałem paczkę z zamiarem użycia do burgerów. Ty oczywiście możesz użyć zwykłej bułki tartej lub nawet mąki, ale jeśli masz akurat ten sklep niedaleko siebie, to warto przetestować temat.

EDIT: Zobacz koniecznie -> Burger z ciecierzycy, wersja na wypasie.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 400g ugotowanej
Kukurydza:: 1 puszka
Bułka tarta:: 3 łyżki
Papryka wędzona:: 1 łyżka
Papryka słodka:: 1 łyżka
Kolendra:: suszone liście 1 łyżka
Kumin:: 1 łyżka
Sok z limonki:: 1 sztuka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej kokosowy:: 4 łyżki
bułka i ulubione dodatki

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj, ale nie na gładko!

2
Gotowe

Uformuj kotleciki i ewentualnie obtocz je w bułce tartej. Ułóż na talerzyku i wstaw na 30 minut do lodówki, żeby były "twardsze".

3
Gotowe

Po tym czasie rozgrzej patelnię i smaż burgery z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z ulubionymi sosami i warzywami.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Sushi z kaszą jaglaną
next
Kruche ciasteczka owsiane
previous
Sushi z kaszą jaglaną
next
Kruche ciasteczka owsiane
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

Hej
Co prawda nie z Twojego przepisu ale tez smaczne.Moja wersja z soczewicą burakiem i kaszą gryczaną niepokoją.
Pozdrawiam

Moje propozycje

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x