Ingredients
-
500g Brokuł
-
3 litry Woda
-
1 łyżeczka Cukier
-
1 łyżeczka Sól
Jak gotować brokuły?
Mój ulubiony dodatek do obiadu? Soczyście zielone i jędrne różyczki brokułów. Kiedyś za nimi nie przepadałem, ale jak tylko nauczyłem się jak ugotować brokuły, żeby były zielone i smaczne, to je POKOCHAŁEM!
Do czego można użyć brokułów?
Gotowane brokuły będą świetnym dodatkiem do obiadu, ale można z nich również stworzyć osobne danie. Bardzo często przygotowuję sobie makaron z brokułami, podany z kremowym sosem na bazie orzechów nerkowca. Świetne są również placki z brokułów, sałatka z brokułem po azjatycku, czy sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem, skąpana w majonezowo-jogurtowym sosie.
Co zrobić z łodygą brokuła?
Nie musisz jej wyrzucać! Wystarczy drobno ją pokroić i możesz przygotować np. stir-fry z łodygą brokuła.
Składniki
Brokuł: 500g | |
Woda: 3 litry | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Sól: 1 łyżeczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Często zdarza mi się je rozgotować 😀 Teraz już będę wiedziałą jak go gotować
Nie lubię słodkich potraw, ta łyżeczka cukru jest odczuwalna?
Nie jest 🙂
Super. Cukier nie jest wyczuwalny i brokuł nie rozgotowany. Udało mi się 😊
Super! 🙂
Najlepszy przepis. Od kiedy gotuję tak jak poleciłeś, brokuł jest zieloniutki i pyszny. Dziękuję!!!
Bardzo mi miło 🙂