Ingredients
-
500g Brokuł
-
3 litry Woda
-
1 łyżeczka Cukier
-
1 łyżeczka Sól
Jak gotować brokuły?
Mój ulubiony dodatek do obiadu? Soczyście zielone i jędrne różyczki brokułów. Kiedyś za nimi nie przepadałem, ale jak tylko nauczyłem się jak ugotować brokuły, żeby były zielone i smaczne, to je POKOCHAŁEM! Jeżeli chorujesz na chorobą Hashimoto, to nie musisz się obawiać brokułów. Jeżeli szukasz pomocy przy ułożeniu diety to Katarzyna Brzozowska, dietetyk Hashimoto pomoże ułożyć Ci odpowiednią dietę.
Do czego można użyć brokułów?
Gotowane brokuły będą świetnym dodatkiem do obiadu, ale można z nich również stworzyć osobne danie. Bardzo często przygotowuję sobie makaron z brokułami, podany z kremowym sosem na bazie orzechów nerkowca. Świetne są również placki z brokułów, sałatka z brokułem po azjatycku, czy sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem, skąpana w majonezowo-jogurtowym sosie.
Co zrobić z łodygą brokuła?
Nie musisz jej wyrzucać! Wystarczy drobno ją pokroić i możesz przygotować np. stir-fry z łodygą brokuła.
Składniki
Brokuł: 500g | |
Woda: 3 litry | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Sól: 1 łyżeczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Często zdarza mi się je rozgotować 😀 Teraz już będę wiedziałą jak go gotować
Nie lubię słodkich potraw, ta łyżeczka cukru jest odczuwalna?
Nie jest 🙂
Super. Cukier nie jest wyczuwalny i brokuł nie rozgotowany. Udało mi się 😊
Super! 🙂
Najlepszy przepis. Od kiedy gotuję tak jak poleciłeś, brokuł jest zieloniutki i pyszny. Dziękuję!!!
Bardzo mi miło 🙂
A czy konieczny jest cukier, chętnie bym dała jego zamiennik na zdrowszy
Ja daje trochę cytrynki i jest piękny!
Tylko nie dodawać do gotowania brokułów soku z cytryny,jak proponuje jeden z autorów przepisow w Google. Warzywo staje się twarde i traci kolor, wbrew pozorom, że cytryna podkreśli kolor. Sprawdziłam i ostrzegam.