Makaron z brokułami w sosie z nerkowców

Makaron z brokułami w sosie z nerkowców

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Makaron: 200g
Por: 1 mały
Czosnek: 3-4 ząbki
Olej: 1 łyżka
Brokuł: 1 sztuka
Mleko z nerkowców: lub inne 400 ml
Mąka: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku
Gałka muszkatołowa: 1/4 łyżeczki
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Orzechy nerkowca: do podania

Kremowy, pyszny i szybki obiad... Zrobisz go w mniej niż 20 minut!

  • 20 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Makaron z brokułami w sosie z nerkowców

Uwielbiam przygotowywać przepisy na dania obiadowe, ponieważ wiem, że chętnie z nich korzystacie. Makarony kocham obecnie na równi z kuchnią azjatycką, dlatego tak często są spotykane w moim menu. Dzisiaj przygotowałem dla Was coś klasycznego w smaku, czyli kremowy makaron z brokułami w sosie z nerkowców, który zachwyci każdego!

Czy mleko z nerkowców jest obowiązkowe?

Do przygotowania sosu użyłem domowego mleka z nerkowców. W sklepach jest ono również coraz częściej spotykane i możesz po nie sięgnąć, ale… domowe jest najlepsze w smaku, dlatego takiego użyłem 😅 Jeśli chcesz, możesz je zastąpić innym mlekiem roślinnym. Świetnie sprawdzi się np. mleko kokosowe.

Co jeszcze można ukręcić z brokuła?

Brokuł, jest to jedno z moich ulubionych warzyw. Można z nim stworzyć takie wspaniałości obiadowe, jak np. zapiekanka z ryżem i brokułami, czy naleśniki z brokułami. Świetnie sprawdza się również do… PICIA! Koktajl z brokułem i szpinakiem, to jeden z moich ulubionych zielonych koktajli. Pamiętaj, że łodyga z brokuła jest jadalna i możesz z niej zrobić np. stir-fry z łodygą brokuła.

Sprawdź pozostałe inspiracje na przepisy z brokułem.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Makaron: 200g
Por: 1 mały
Czosnek: 3-4 ząbki
Olej: 1 łyżka
Brokuł: 1 sztuka
Mleko z nerkowców: lub inne 400 ml
Mąka: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku
Gałka muszkatołowa: 1/4 łyżeczki
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Orzechy nerkowca: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Pora przekrój na pół, umyj i pokrój w cienkie plasterki, czosnek posiekaj i smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu.

3
Gotowe

Dodaj brokuła podzielonego na nieduże różyczki.

4
Gotowe

Wymieszaj dokładnie 100 ml mleka roślinnego z mąką (u mnie pszenna) - nie może być grudek. Wlej do garnka wraz z pozostałą częścią mleka, dodaj przyprawy, płatki drożdżowe i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy sos zrobi się gęsty, a brokuł będzie al dente, a nie miękki i paćkowaty. Powinno zająć to kilka minut.

5
Gotowe

Do sosu z brokułami wrzuć ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszaj dokładnie i podawaj z uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Tofu w sosie hoisin z brokułami
previous
Tofu w sosie hoisin z brokułami
Mleko z nerkowców
next
Mleko z nerkowców
Tofu w sosie hoisin z brokułami
previous
Tofu w sosie hoisin z brokułami
Mleko z nerkowców
next
Mleko z nerkowców
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aniela

Pyszne danie!

Moje propozycje

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x