Jak ugotować czerwoną soczewicę?

Jak ugotować czerwoną soczewicę?

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona soczewica : 100g
Woda : 500ml

Zastanawiasz się jak ugotować czerwoną soczewicę w zupie, do pasztetu lub po prostu na sypko? Wejdź i sprawdź moje rady. Na pewno Ci się przydadzą.

Składniki

Share

Jak ugotować czerwoną soczewicę?

Jest to z pewnoscia pytanie, które zadają sobie osoby zaczynające przygodę z kuchnią. Tak naprawde od tego jak ugotować czerwoną soczewicę, zależy sposób jej późniejszego wykorzystania. Tak więc najważniejsze puyanie… do czego chcesz jej użyć?

Gdzie najtaniej kupisz czerwoną soczewicę? KLIKNIJ i sprawdź.

Kilka rad:

  • Czerwonej soczewicy nie ma potrzeby gotować z sodą oczyszczoną, tak jak grubsze strączki, ponieważ soczewica bardzo szybko się gotuje. Większy problem jest z tym, żeby jej nie rozgotować, niż żeby ugotować.
  • Gotuj soczewicę w nieosolonej wodzie! Posól po ugotowaniu.
  • Pamiętaj, żeby zawsze przed wrzuceniem czerwonej soczewicy do garnka, porządnie ją przepłukać pod bierzącą wodą.

Jak ugotować czerwoną soczewicę do pasty i pasztetu?

To zadanie jest naprostsze! Gotuj soczewicę w dużej ilości nieosolonej wody (tak jak makaron lub ryż). Ważne, żeby soczewica nie była twarda, ale jeśli ją rozgotujesz, to nic się nie stanie, bo i tak będzie blendowana na gładko. Ja jednak najbardziej lubię pracować z soczewicą tylko delikatnie przeciągniętą, tak więc gotuję ją około 15 minut. Czas jest zależny od tego jakiego strączka dostaniesz, bo jak popatrzysz na różne paczki czerwonej soczewicy, to niektóre są małymi, połamanymi płatkami, a inne pieknymi kulkami.

Jak ugotować czerwoną soczewicę w zupie?

Wystarczy, że około 12 minut przed planowanym końcem gotowania zupy, wrzucisz soczewicę i co jakiś czas zamieszasz. Po tym czasie powinna być już idealna.

Jak ugotować czerwoną soczewicę na sypko?

Wystarczy, że w garnku zagadujesz dużą ilość wody, jak przy gotowaniu ryżu czy makaronu i będziesz gotować czerwoną soczewicę około 8-12 minut. Tak jak wcześniej wspomniałem, czas jest zależny od tego jaką soczewicę kupisz, czy będą to piekne i duże perełki, czy tzw. “połóweczki”, które potrzebują mniej czasu.

Do czego możesz wykorzystać czerwoną soczewicę? Sprawdź koniecznie mój ulubiony dahl z czerwoną soczewicą, pastę z czerwoną soczewicą oraz placki z czerwonej soczewicy.

Gdzie najtaniej kupisz czerwoną soczewicę? KLIKNIJ i sprawdź.

Ocen: 3 Średnia: 4.7]

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link
Zupa krem cebulowy
Poprzedni
Krem cebulowy po azjatycku
pasta z czerwonej soczewicy
Następny
Pasta z czerwonej soczewicy
Zupa krem cebulowy
Krem cebulowy po azjatycku
pasta z czerwonej soczewicy
Pasta z czerwonej soczewicy

Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
  Subscribe  
Powiadom o