Risotto z orzechami włoskimi

Risotto z orzechami włoskimi

Składniki

Ilość porcji:
Cebula biała : 1 duża
Jabłko : 1 duże
Czosnek : 3 ząbki
Pieczarki : 150g
Seler naciowy : 2 łodygi
Olej : 2 łyżki
Orzechy włoskie : 100g
Śliwki suszone : garstka
Biały ryż : 200g
Bulion warzywny : 600ml
Sos sojowy jasny : 3 łyżki
Przyprawy
Tymianek : 2 łyżeczki
Suszony majeranek : 1 łyżeczka
Kumin : 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny : do smaku

Lubisz połączenie orzechów z jabłkiem lub gruszką? Risotto z orzechami włoskimi jest właśnie dla Ciebie!

Składniki

  • Przyprawy

Share

Risotto z orzechami włoskimi

Przyszedł dzień, że postanowiłem wstać i się ogarnąć. Wbiłem do kuchni jak co rano, ale z tą różnicą, że nie było rano… Było popołudnie… 😂 Popatrzyłem na patelnię i już wiedziałem, że dzisiaj będzie się działo. Zrobiłem szybki rendgen lodówki i półek – takie ilości jedzenia mi tam zalegają, że aż wstyd. Od razu w oczy rzucił mi się wielki słoik z orzechami włoskimi, zaraz póżniej ryż i już wiedziałem, że będzie to pyszne połączenie! Risotto z orzechami włoskimi tak właśnie było zapoczątkowane.

Orzechy włoskie świetnie komponują się z jabłkiem, dlatego własnie te składniki były trzonami dania, do którego dobierałem pozostałe składniki. Śliwki suszone, a jeszcze lepiej wędzone, nadają słodyczy i lekkiej, intrygującej nuty w połączeniu z orzechami. Pieczarki natomiast stanowią wypełnienie, a seler naciowy… był pod ręką, fajnie chrupie i w sumie, to do orzecha też pasuje 😂

Uwagi

  • Ryż którego ja używałem, to zwykły ryż paraboliczny. Oczywiście możecie również użyć ryżu dedykowanego do risotta lub innego, który lubicie.
  • Zamiast jabłka sprawdzi się również gruszka!

 

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula biała : 1 duża
Jabłko : 1 duże
Czosnek : 3 ząbki
Pieczarki : 150g
Seler naciowy : 2 łodygi
Olej : 2 łyżki
Orzechy włoskie : 100g
Śliwki suszone : garstka
Biały ryż : 200g
Bulion warzywny : 600ml
Sos sojowy jasny : 3 łyżki
Przyprawy
Tymianek : 2 łyżeczki
Suszony majeranek : 1 łyżeczka
Kumin : 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, a jabłko w średniej wielkości kawałki. Jeśli chcesz, to możesz wcześniej obrać jabłko ze skórki, ale nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż pierwsze cebulę przez 2 minuty, a następnie dodaj jabłko, czosnek i smaż kolejną minutę.

W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Pokrój pieczarki w ćwiartki, a selera w drobne kawałki. Smaż na średnim ogniu, następnie odstaw na bok.

2
Gotowe

Posiekaj orzechy i śliwki. Dodaj na patelnię. Wsyp przyprawy i wlej sos sojowy. Wsyp również ryż, wlej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut lub do momentu, gdy ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolej troszkę wody.

Do ryżu dodaj usmażone pieczarki z selerem i dobrze wymieszaj.

Tak przygotowane danie podawaj posypane szczypiorkiem lub pietruszką. Smacznego!

Poprzedni
Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula
Sałatka z makaronem
Następny
Sałatka z makaronem po włosku




Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula
Sałatka z makaronem
Sałatka z makaronem po włosku
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Robert

Wygląda i brzmi świetnie. Na pewno zrobię to cudo 🙂

Dominik

Zrobiłem. Wyszło całkiem dobrze. Miałem co prawda ryż długoziarnisty, brązowy więc wydaję mi się, ze troche zdominował smak. Następnym razem spróbuje z białym. Tak czy inaczej bardzo fajna potrawa.

Pytajnik

Hej, Blendmenie! Poleć proszę jakiś Blender 😁 Najlepiej ręczny i taki, którego sam używasz, chciałbym zrobić Twoje majonezy, ale nie mam czym.

Antonina

Bardzo smaczny i szybki przepis własnie zrobiłam na obiadokolację. 🙂 Dziękuję i pozdrawiam

Robert

Planuję zrobić to cudo. Nie wiem tylko czym się różni sos sojowy jasny od innego ? 🙂