Pasztet z soczewicy ze śliwką

Pasztet z soczewicy ze śliwką

Składniki

Ilość porcji:
Soczewica zielona : 150g
Kasza jaglana : 150g
Olej kokosowy : 100g
Cebula biała : 3 sztuki
Śliwki wędzone : 20 sztuk
Sos sojowy jasny : 3 łyżki
Liść laurowy : 2 sztuki
Ziele angielskie : 1 sztuka
Goździk : 1 sztuka
Jałowiec : 1 sztuka
Lubczyk : 1 łyżeczka
Cząber : 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa : szczypta
Cynamon : szczypta
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Klasyczny pasztet z soczewicy ze śliwką posmakuje każdemu. Smak jest oczywisty i prosty, dzięki czemu trafi w gusta każdego!

Składniki

Share

Pasztet z soczewicy ze śliwką

Stworzony głównie po to, żeby zanieść do pracy i pokazać, że w menu jest miejsce na wegański pasztet, bo jak wiadomo wszystko co dobre musi gdzieś znaleźć swoje miejsce… Wykonany z prostych składników, które w większości kuchni są dostępne. Pasztet z soczewicy ze śliwką składa się z kilku fundamentów, którymi są: soczewica zielona, kasza jaglana i śliwka suszona, a jeszcze lepiej wędzona. Przyprawy oczywiście są nie mniej ważne, ale jeśli o którejś z pośpiechu lub ekscytacji zapomnimy to wielkiej tragedii nie będzie.

Pasztet z soczewicy według tego przepisu, to klasyczne smaki. Nie ma tu rewii dziwnych i nowych przypraw lub dodatków. Postawiłem na to co każdy zna i lubi. W pasztecie wyczuwalna jest rosołowa nuta dzięki użytemu lubczykowi oraz delikatna korzenna przez gałkę, goździki i cynamon… tak jest, korzenne aromaty robią tu swoje! Cynamon nie jest tylko dodatkiem do deserów. Nadaje się świetnie również do dań, takich jak w tym przypadku, pseudomięsnych.

Jeśli szukasz innego sprawdzonego przepisu na pasztet, to koniecznie wypróbuj pasztet z ciecierzycy. Jest lekko słodkawy, ale równie pyszny jak ten.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Soczewica zielona : 150g
Kasza jaglana : 150g
Olej kokosowy : 100g
Cebula biała : 3 sztuki
Śliwki wędzone : 20 sztuk
Sos sojowy jasny : 3 łyżki
Liść laurowy : 2 sztuki
Ziele angielskie : 1 sztuka
Goździk : 1 sztuka
Jałowiec : 1 sztuka
Lubczyk : 1 łyżeczka
Cząber : 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa : szczypta
Cynamon : szczypta
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj soczewicę oraz kaszę jaglaną.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju razem z przetartymi w moździerzu goździkami, zielem angielskim i jałowcem oraz dodanymi liśćmi laurowymi. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Po tym czasie wyjmij liście i je wyrzuć.

2
Gotowe

Cebulę, kaszę, soczewicę oraz wszystkie pozostałe składniki poza śliwkami zblenduj na gładką masę.
Foremki wysmaruj delikatnie olejem lub wyłóż papierem do pieczenia i przełóż 2/3 pasztetu. Wciśnij śliwki i zakryj pozostałą częścią pasztetu.

3
Gotowe

Pasztet piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut.
Po upieczeniu odstaw go do lodówki, żeby "odpoczął" i nabrał jeszcze lepszego smaku i konsystencji - najlepiej na całą noc.

Zupa krem z kalafiora
Poprzedni
Zupa krem z kalafiora
Boczniaki smażone
Następny
Boczniaki smażone z pietruszką




Zupa krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora
Boczniaki smażone
Boczniaki smażone z pietruszką
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

Dzień dobry. W Pana książce do tego pasztetu dodaje się też borowiki suszone. Czy powinnam je wcześniej ugotować lub sparzyć?