Hummus paprykowy

0 0
Hummus paprykowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Papryka: 4 sztuki
Ciecierzyca gotowana: 400g
Tahini: 6 łyżek
Sok z cytryny: 2-3 łyżki
Syrop klonowy: 2 łyżeczki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Papryka ostra: do smaku
Czosnek: 2 ząbki
Sól: do smaku
Kumin: 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
Świeża bazylia: 1 garść
Woda: 4-6 łyżek

Potrójnie paprykowy hummus, który Cię zachwyci!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Masz kilka papryk w domu i nie wiesz co z nimi zrobić? Ukręć hummus z pieczoną papryką! Jest idealnie kremowy, pełen smaku… PO PROSTU PYSZNY! Przebija się w nim delikatna ostrość, słodycz i dymny, wędzony aromat. Lubisz paprykę? Koniecznie musisz go zrobić.

Hummus paprykowy

Przygotowując dzisiejszą pastę z pieczonej papryki postanowiłem ukręcić podwójną porcję z jednego powodów… Ta pasta jest WSPANIAŁA i znika w mgnieniu oka, tak więc lepiej zrobić jej od razu więcej. Przechowywać można ją przez kilka dni w lodówce, ale oczywiście nadaje się również do mrożenia. Polecam jednak pałaszowanie jej na świeżo, ponieważ jest w tedy najlepsza.

Dla fanów domowych smarowideł przygotowałem książkę pt. „Hummusy i Pasty„. Zachęcam do zapoznania się z nią, ponieważ znajduje się w niej masa inspiracji na niecodzienne pasty.

Przygotowałem dla Was również krótki filmik, na którym pokazuję jak wykonuję dzisiejszy hummus paprykowy. Zobacz na własne oczy jakie to jest proste! Przy okazji przypominam o promocji na blender, który jest widoczny na nagraniu -> kliknij TUTAJ i zyskaj 100zł rabatu.

Hummus paprykowy - hummus z pieczoną papryką

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Papryka: 4 sztuki
Ciecierzyca gotowana: 400g
Tahini: 6 łyżek
Sok z cytryny: 2-3 łyżki
Syrop klonowy: 2 łyżeczki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Papryka ostra: do smaku
Czosnek: 2 ząbki
Sól: do smaku
Kumin: 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
Świeża bazylia: 1 garść
Woda: 4-6 łyżek

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić hummus paprykowy?

Paprykę upiecz w piekarniku i następnie obierz ze skórki. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, to sprawdź mój poradnik -> jak upiec paprykę.

2
Gotowe

Upieczoną i obraną paprykę oraz pozostałe składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką, kremową pastę. Dopraw do smaku. Przełóż do miseczki, udekoruj i ZAJADAJ. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Toskańska zupa fasolowa
previous
Toskańska zupa fasolowa
Kasza jaglana z warzywami - przepis na kaszę z warzywami
next
Kasza jaglana z warzywami
Toskańska zupa fasolowa
previous
Toskańska zupa fasolowa
Kasza jaglana z warzywami - przepis na kaszę z warzywami
next
Kasza jaglana z warzywami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x