Guacamole – pasta z awokado

Guacamole – pasta z awokado

Składniki

Ilość porcji:
Awokado : 2 duże
Sok z limonki : 1 sztuka
Sól : 1/2 łyżeczki
Kumin : 1/2 łyżeczki
Cebula czerwona : 1/2 sztuki
Pomidor : 1 średni
Jalapeno : 1 łyżka bez pestek
Kolendra : 1 łyżka świeża
Czosnek : 1 ząbek

Najpopularniejsza pasta z awokado, to bez wątpienia guacamole. Pochodzi z meksyku, ale używana jest na całym świecie jako pasta kanapkowa lub dip.

Składniki

Share

Dla jednych pasta, dla innych sos… Patrząc na pochodzenie słowa guacamole to jednoznacznie należy przyznać rację tym drugim, ponieważ nazwa wywodząca się z języka nahuatl, āhuacamolli, w tłumaczeniu oznacza āhuacatl – awokado, molli – sos. Najważniejszym elementem tej azteckiej ciapai jest awokado. Istotne jest, żeby było miękkie. To, jaki gatunek wybierzemy zależy od zasobności portfela. Najsmaczniejsze jest HASS i takie też polecam. Cała reszta składników już jest niby obojętna, ale radziłbym zwrócić uwagę na takie dodatki, które nie będą maskowały smaku awokado, a raczej z nim współgrały.

Głównym źródłem kalorii, a zarazem tłuszczy w guacamole, jest awokado. Są to jednak zdrowe tłuszcze, których nie należy się obawiać! Ponadto awokado jest bogate w potas (zawiera go więcej niż banany) oraz luteinę i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na oczy.

Do czego używać guacamole?

Zastosowań dla pasty z awokado jest naprawdę dużo. Od smarowania kanapek, po dip dla nachosów aż skończywszy na meksykańskich tortillach. Ile ludzi, tyle zastosowań. Pasta z awokado jednak sprawdzi się niemalże u każdego. U mnie najlepiej sprawdza się połączenie na kanapce pasty z suszonych pomidorów i kaparów wraz z tym sosem.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Awokado : 2 duże
Sok z limonki : 1 sztuka
Sól : 1/2 łyżeczki
Kumin : 1/2 łyżeczki
Cebula czerwona : 1/2 sztuki
Pomidor : 1 średni
Jalapeno : 1 łyżka bez pestek
Kolendra : 1 łyżka świeża
Czosnek : 1 ząbek

Wykonanie

1
Gotowe

Do miski dodaj posiekaną cebulę, czosnek i jalapeno. Wsyp przyprawy oraz posiekaną kolendrę i wyciśnij sok z limonki. Pomidorki rozkrój, wyczyść z całego "mokrego" środka, pokrój w kostkę i również dodaj do miski.

2
Gotowe

Awokado przekrój, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki wyciągnij całą jadalną część prosto do pozostałych składników.

3
Gotowe

Za pomocą widelca rozgnieć wszystko do momentu aż składniki się połączą i powstanie pyszne guacamole.

4
Gotowe

Gotowy sos odstaw, aby składniki się przegryzły na co najmniej godzinę. Po tym czasie możesz już delektować się jego smakiem.

Poprzedni
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
Następny
Ryż z orzechowym tofu
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
Ryż z orzechowym tofu
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Zrobiłam dla mamy, jest zachwycona! Dziękuję za wspaniałe przepisy Blendmanie 🙂

Grażyna

Polecam wypróbowanie czarnuszki do past z awokado

Gosia 65

Właśnie zajadam pasta super 🙂 dzięki za pomysł na dzisiejsze śniadanie. Pozdrawiam