Ingredients
-
2 duże Awokado
-
1 sztuka Sok z limonki
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
1/2 sztuki Cebula czerwona
-
1 średni Pomidor
-
1 łyżka Jalapenobez pestek
-
1 łyżka Kolendraświeża
-
1 ząbek Czosnek
Dla jednych pasta, dla innych sos… Patrząc na pochodzenie słowa guacamole to jednoznacznie należy przyznać rację tym drugim, ponieważ nazwa wywodząca się z języka nahuatl, āhuacamolli, w tłumaczeniu oznacza āhuacatl – awokado, molli – sos. Najważniejszym elementem tej azteckiej ciapai jest awokado. Istotne jest, żeby było miękkie. To, jaki gatunek wybierzemy zależy od zasobności portfela. Najsmaczniejsze jest HASS i takie też polecam. Cała reszta składników już jest niby obojętna, ale radziłbym zwrócić uwagę na takie dodatki, które nie będą maskowały smaku awokado, a raczej z nim współgrały.
Głównym źródłem kalorii, a zarazem tłuszczy w guacamole, jest awokado. Są to jednak zdrowe tłuszcze, których nie należy się obawiać! Ponadto awokado jest bogate w potas (zawiera go więcej niż banany) oraz luteinę i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na oczy.
Do czego używać guacamole?
Zastosowań dla pasty z awokado jest naprawdę dużo. Od smarowania kanapek, po dip dla nachosów aż skończywszy na meksykańskich tortillach. Ile ludzi, tyle zastosowań. Pasta z awokado jednak sprawdzi się niemalże u każdego. U mnie najlepiej sprawdza się połączenie na kanapce pasty z suszonych pomidorów i kaparów wraz z tym sosem.
Składniki
Awokado:: 2 duże | |
Sok z limonki:: 1 sztuka | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Kumin:: 1/2 łyżeczki | |
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki | |
Pomidor:: 1 średni | |
Jalapeno:: 1 łyżka | |
Kolendra:: 1 łyżka | |
Czosnek:: 1 ząbek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Do miski dodaj posiekaną cebulę, czosnek i jalapeno. Wsyp przyprawy oraz posiekaną kolendrę i wyciśnij sok z limonki. Pomidorki rozkrój, wyczyść z całego "mokrego" środka, pokrój w kostkę i również dodaj do miski. |
2
Gotowe
|
Awokado przekrój, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki wyciągnij całą jadalną część prosto do pozostałych składników. |
3
Gotowe
|
Za pomocą widelca rozgnieć wszystko do momentu aż składniki się połączą i powstanie pyszne guacamole. |
4
Gotowe
|
Gotowy sos odstaw, aby składniki się przegryzły na co najmniej godzinę. Po tym czasie możesz już delektować się jego smakiem. |
Zrobiłam dla mamy, jest zachwycona! Dziękuję za wspaniałe przepisy Blendmanie 🙂
Polecam wypróbowanie czarnuszki do past z awokado
Właśnie zajadam pasta super 🙂 dzięki za pomysł na dzisiejsze śniadanie. Pozdrawiam
<3