Guacamole – pasta z awokado

3 0
Guacamole – pasta z awokado

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Awokado:: 2 duże
Sok z limonki:: 1 sztuka
Sól:: 1/2 łyżeczki
Kumin:: 1/2 łyżeczki
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Pomidor:: 1 średni
Jalapeno:: bez pestek 1 łyżka
Kolendra:: świeża 1 łyżka
Czosnek:: 1 ząbek

Nutritional information

100g
Porcja
104
Kalorie
2g
Białko
9g
Tłuszcz
8g
Węglowodany

Najpopularniejsza pasta z awokado, to bez wątpienia guacamole. Pochodzi z meksyku, ale używana jest na całym świecie jako pasta kanapkowa lub dip.

  • 5 min
  • Serves 5
  • Medium

Ingredients

Share

Dla jednych pasta, dla innych sos… Patrząc na pochodzenie słowa guacamole to jednoznacznie należy przyznać rację tym drugim, ponieważ nazwa wywodząca się z języka nahuatl, āhuacamolli, w tłumaczeniu oznacza āhuacatl – awokado, molli – sos. Najważniejszym elementem tej azteckiej ciapai jest awokado. Istotne jest, żeby było miękkie. To, jaki gatunek wybierzemy zależy od zasobności portfela. Najsmaczniejsze jest HASS i takie też polecam. Cała reszta składników już jest niby obojętna, ale radziłbym zwrócić uwagę na takie dodatki, które nie będą maskowały smaku awokado, a raczej z nim współgrały.

Głównym źródłem kalorii, a zarazem tłuszczy w guacamole, jest awokado. Są to jednak zdrowe tłuszcze, których nie należy się obawiać! Ponadto awokado jest bogate w potas (zawiera go więcej niż banany) oraz luteinę i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na oczy.

Do czego używać guacamole?

Zastosowań dla pasty z awokado jest naprawdę dużo. Od smarowania kanapek, po dip dla nachosów aż skończywszy na meksykańskich tortillach. Ile ludzi, tyle zastosowań. Pasta z awokado jednak sprawdzi się niemalże u każdego. U mnie najlepiej sprawdza się połączenie na kanapce pasty z suszonych pomidorów i kaparów wraz z tym sosem.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Awokado:: 2 duże
Sok z limonki:: 1 sztuka
Sól:: 1/2 łyżeczki
Kumin:: 1/2 łyżeczki
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Pomidor:: 1 średni
Jalapeno:: bez pestek 1 łyżka
Kolendra:: świeża 1 łyżka
Czosnek:: 1 ząbek

Wykonanie

1
Gotowe

Do miski dodaj posiekaną cebulę, czosnek i jalapeno. Wsyp przyprawy oraz posiekaną kolendrę i wyciśnij sok z limonki. Pomidorki rozkrój, wyczyść z całego "mokrego" środka, pokrój w kostkę i również dodaj do miski.

2
Gotowe

Awokado przekrój, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki wyciągnij całą jadalną część prosto do pozostałych składników.

3
Gotowe

Za pomocą widelca rozgnieć wszystko do momentu aż składniki się połączą i powstanie pyszne guacamole.

4
Gotowe

Gotowy sos odstaw, aby składniki się przegryzły na co najmniej godzinę. Po tym czasie możesz już delektować się jego smakiem.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
next
Ryż z orzechowym tofu
previous
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
next
Ryż z orzechowym tofu
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Zrobiłam dla mamy, jest zachwycona! Dziękuję za wspaniałe przepisy Blendmanie 🙂

Grażyna

Polecam wypróbowanie czarnuszki do past z awokado

Gosia 65

Właśnie zajadam pasta super 🙂 dzięki za pomysł na dzisiejsze śniadanie. Pozdrawiam

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x