Drożdżowe racuchy z jabłkami

0 0
Drożdżowe racuchy z jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 300 ml
Świeże drożdże: 25g
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Mąka pszenna: 250g
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Jabłka: 3 sztuki
Olej: do smażenia

Cudownie chrupiące, wyrośnięte racuchy z jabłkami. Idealne na śniadanie lub obiad!

  • Serves 15
  • Medium

Ingredients

Share

Jedzenie które wewnętrznie mnie uszczęśliwia i wywołuje uśmiech na twarzy to takie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Klasyczne drożdżowe racuchy z jabłkami są idealnym przykładem dania, które za dzieciaka pałaszowałem, aż mi się uszy trzęsły. W związku z tym, że jestem od wielu lat weganinem, postanowiłem wreszcie podzielić się z Wami przepisem na racuchy bez jajek i bez mleka. Pomimo, że są bez wymienionych składników, wegańskie racuchy wychodzą pyszne, puszyste i nic im nie brakuje!

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Zazwyczaj przygotowuję je, gdy mam ochotę na słodkie śniadanie lub obiad. Gorące i chrupiące racuchy z jabłkami polewam syropem klonowym, posypuję posiekanymi orzechami laskowymi, a w miseczce obok podaję roślinny jogurt. To połączenie jest dla mnie bezbłędne!

Wegańskie racuchy – KĄCIK PORAD

  • Możesz użyć dowolnych jabłek, ale najlepiej sprawdzą się te twarde i kwaśne.
  • Świeże drożdże możesz zastąpić 7g drożdży instant.
  • Nie masz ekstraktu waniliowego? Nic się nie dzieje! Możesz go pominąć lub użyć mleka roślinnego waniliowego.
  • Do smażenia użyłem oleju kokosowego. Świetnie sprawdzi się również np. olej rzepakowy lub masło roślinne.

Jeśli szukasz więcej zweganizowanych klasyków, to polecam ci przede wszystkim wegańskie naleśniki, gofry bez jajek oraz placuszki bez jajek… Oraz oczywiście wszystkie pozostałe wegańskie przepisy, których baza na blogu systematycznie się powiększa!

Teraz czas zakasać rękawy, wziąć obieraczkę w jedną rękę, w drugą jabłko i zabrać się za wegańskie racuchy z jabłkami!

Drożdżowe racuchy z jabłkami - przepis na wegańskie racuchy z jabłkami

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 300 ml
Świeże drożdże: 25g
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Mąka pszenna: 250g
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Jabłka: 3 sztuki
Olej: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj bardzo dokładnie mleko roślinne (najlepiej letnie lub w temperaturze pokojowej), drożdże, cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Jabłka obierz i pokrój w plasterki lub ewentualnie w drobną kostkę. Dodaj jabłka do wyrośniętego ciasta i dokładnie wymieszaj.

3
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Formuj na patelni racuchy (2 łyżki = 1 racuch) i smaż z obu stron na złoty kolor.

4
Gotowe

Usmażone wegańskie racuchy z jabłkami przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Placki brokułowe z czerwoną papryką - przepis na placki z brokułów
previous
Placki brokułowe z czerwoną papryką
Przepis na Kotlety z selera - wegańskie kotleciki z selera
next
Kotlety z selera
Placki brokułowe z czerwoną papryką - przepis na placki z brokułów
previous
Placki brokułowe z czerwoną papryką
Przepis na Kotlety z selera - wegańskie kotleciki z selera
next
Kotlety z selera
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Klasyczne racuchy nigdy nie zawodzą… nie jadłam ich przez lata więc dziękuje za przypomnienie smaków dzieciństwa. W tym przypadku super sprawa, bo w wersji wegańskiej 😊 🌱
Dodałam również banana i wyszło naprawdę smacznie!

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x