Bajgle

0 0
Bajgle

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: 500g
Drożdże suszone: 7-8g
Cukier: 2-3 łyżki
Sól: 1 łyżeczka
Woda: 300 ml
Olej: 2 łyżki
Do gotowania
Woda: 2 litry
Cukier: 4 łyżki
Do obtoczenia
Sezam: kilka łyżek
Mak: kilka łyżek

Lubisz domowe pieczywo? Koniecznie musisz zrobić bajgle. Smakują niesamowicie!

  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

  • Do gotowania

  • Do obtoczenia

Share

Domowe bajgle

Świeże, domowe pieczywo z rana… Ten cudny zapach unoszący się po całym domu, który zwiastuje PYSZNE i UDANE śniadanie… Już wczoraj wieczorem chodziły za mną bajgle, tak więc dzisiaj rano wparowałem do kuchni i zabrałem się do roboty.

Tak na prawdę, przepis na bajgle jest bardzo prosty. Są one bardziej pracochłonne niż klasyczne domowe bułki pszenne, ale efekt końcowy wynagradza nam to z nawiązką! Chrupiące z zewnątrz, elastyczne i pięknie pachnące… Coś wspaniałego!

W czym obtaczać bajgle?

Najbardziej lubię bajgle z sezamem oraz z makiem. Bardzo dobrze też smakują z innymi nasionami oraz… z grubo mieloną solą. U mnie zawsze dodatków do obtoczenia jest dużo, ale jeśli nie lubisz, jak coś się pląta po wierzchu… Możesz nawet nic nie dawać! Bajgle i tak będą przepyszne.

Przepis na domowe bajgle

Z czym jeść bajgle?

Tym razem na moim bajglu śniadaniowym wylądował serek z nerkowców, zielony ogórek, rzodkiewka i garść szpinaku. Świetnie sprawdzi się dowolny hummus, pasztet czerwonej soczewicy, a nawet wegańska łososiowa marchewka… Tak na prawdę możesz na nim położyć WSZYSTKO. Domowe bajgle możesz również podać jako dodatek do dania obiadowego, takiego jak gulasz z soczewicy, czy curry z kalafiora… Są niesamowicie uniwersalne i za to je UWIELBIAM!

Przepis na domowe bajgle

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: 500g
Drożdże suszone: 7-8g
Cukier: 2-3 łyżki
Sól: 1 łyżeczka
Woda: 300 ml
Olej: 2 łyżki
Do gotowania
Woda: 2 litry
Cukier: 4 łyżki
Do obtoczenia
Sezam: kilka łyżek
Mak: kilka łyżek

Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie suche składniki. Dolej letniej wody oraz oleju, wyrabiaj przez około 5 minut - ciasto musi być gładkie i elastyczne. Ilość mąki zależy m.in. od jej wilgotności, dlatego w razie potrzeby dosyp troszkę więcej mąki. Odstaw gotowe ciasto na bajgle do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

2
Gotowe

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Uformuj kulki, a następnie zrób palcem dziurki i nadaj im kształt bajgla. Każda dziurka powinna być na około 2-3cm - na 2 palce.

3
Gotowe

W garnku zagotuj wodę i dodaj cukier (u mnie trzcinowy). Do wrzącej wody wrzucaj pojedynczo wcześniej uformowane bajgle i gotuj je z każdej strony po 2 minuty - podczas gotowania potrzebuję dużo miejsca, bardzo rosną. Ugotowane bajgle odłóż na minutę na kratkę.

4
Gotowe

Włącz piekarnik na 180 stopni. Delikatnie przestygnięte bajgle obsyp sezamem, makiem, solą... lub czym tam lubisz. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut. ZAJADAJ!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Serek z nerkowców
previous
Serek z orzechów nerkowca
Marokański gulasz z ciecierzycą
next
Marokański gulasz z ciecierzycą
Przepis na Serek z nerkowców
previous
Serek z orzechów nerkowca
Marokański gulasz z ciecierzycą
next
Marokański gulasz z ciecierzycą
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x