Gofry z mąki gryczanej

0 0
Gofry z mąki gryczanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana:: 130g
Skrobia ziemniaczana:: 2 łyżki 20g
Mleko roślinne:: 80ml
Mus jabłkowy:: 250g
Sól:: szczypta
Przyprawa do piernika:: 1 łyżeczka
Olej:: 2 łyżka

Nutritional information

1
Porcja
149
Kalorie
3.7g
Białko
4g
Tłuszcz
24.8g
Węgl.
0.5g
Błonnik

Z mąk bezglutenowych można zrobić niemalże wszystko. Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadaniową... Gofry z mąki gryczanej!

  • 15 min
  • Serves 6
  • Easy

Ingredients

Share

Gofry z mąki gryczanej

Gofry bezglutenowe już nie pierwszy raz witają na moim blogu. Były już gofry owsiane, gofry z mąki jaglanej, wytrawne gofry meksykańskie oraz gofry ziemniaczane, a teraz przyszedł wreszcie czas na gofry z mąki gryczanej. Jest to bardzo specyficzna mąka, z której można wyczarować również chleb gryczany, który jest moim ulubionym bezglutenowym pieczywem!

Sam przepis na gofry z mąki gryczanej jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy mieć kilka minut wolnego czasu, blender aby składniki dobrze się połączyły oraz przyzwoitą gofrownicę, która wypiecze chrupiące gofry 😊

Jak smakują gofry z mąki gryczanej?

Same w sobie już są mocno smakowe. Mąka gryczana jest delikatnie goryczkowa, ale dzięki dodaniu musu jabłkowego oraz przyprawy do piernika, gofry gryczane stają się… CUDOWNE! 🥰

Czy gofry gryczane są słodkie?

Staram się ograniczać w diecie cukier. Jeśli Wy lubicie słodziutkie gofry, które podajecie do gorzkiej kawy, to koniecznie dosypcie cukru. Dla mnie nie był on potrzebny, ale wolę uprzedzić, żeby później  nie było zaskoczenia.

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana:: 130g
Skrobia ziemniaczana:: 2 łyżki 20g
Mleko roślinne:: 80ml
Mus jabłkowy:: 250g
Sól:: szczypta
Przyprawa do piernika:: 1 łyżeczka
Olej:: 2 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki za wyjątkiem 1 łyżki oleju.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę. Nasmaruj górne i dolne płyty delikatnie olejem (ja użyłem do tego pędzelka) i wyłóż ciasto (na jednego gofra około 3 duże łyżki - zależy od wielkości gofrownicy). Zamknij i piecz około 5 minut. Wyłóż gotowe gofry na kratkę do przestygnięcia lub zajadaj od razu. Jeśli chcesz, żeby każdy gofr był chrupiący, to najlepiej po każdym "nastawie" posmaruj płyty olejem.

Przepis na Bezglutenowe krakersy z ziaren
previous
Bezglutenowe krakersy z ziaren
Afrykańska sałatka z kaszą jaglaną
next
Afrykańska sałatka z kaszą jaglaną
Przepis na Bezglutenowe krakersy z ziaren
previous
Bezglutenowe krakersy z ziaren
Afrykańska sałatka z kaszą jaglaną
next
Afrykańska sałatka z kaszą jaglaną
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x