Gofry z mąki gryczanej

0 0
Gofry z mąki gryczanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana:: 130g
Skrobia ziemniaczana:: 2 łyżki 20g
Mleko roślinne:: 80ml
Mus jabłkowy:: 250g
Sól:: szczypta
Przyprawa do piernika:: 1 łyżeczka
Olej:: 2 łyżka

Nutritional information

1
Porcja
149
Kalorie
3.7g
Białko
4g
Tłuszcz
24.8g
Węgl.
0.5g
Błonnik

Z mąk bezglutenowych można zrobić niemalże wszystko. Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadaniową... Gofry z mąki gryczanej!

  • 15 min
  • Serves 6
  • Easy

Ingredients

Share

Gofry z mąki gryczanej

Gofry bezglutenowe już nie pierwszy raz witają na moim blogu. Były już gofry owsiane, gofry z mąki jaglanej, wytrawne gofry meksykańskie oraz gofry ziemniaczane, a teraz przyszedł wreszcie czas na gofry z mąki gryczanej. Jest to bardzo specyficzna mąka, z której można wyczarować również chleb gryczany, który jest moim ulubionym bezglutenowym pieczywem!

Sam przepis na gofry z mąki gryczanej jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy mieć kilka minut wolnego czasu, blender aby składniki dobrze się połączyły oraz przyzwoitą gofrownicę, która wypiecze chrupiące gofry 😊

Jak smakują gofry z mąki gryczanej?

Same w sobie już są mocno smakowe. Mąka gryczana jest delikatnie goryczkowa, ale dzięki dodaniu musu jabłkowego oraz przyprawy do piernika, gofry gryczane stają się… CUDOWNE! 🥰

Czy gofry gryczane są słodkie?

Staram się ograniczać w diecie cukier. Jeśli Wy lubicie słodziutkie gofry, które podajecie do gorzkiej kawy, to koniecznie dosypcie cukru. Dla mnie nie był on potrzebny, ale wolę uprzedzić, żeby później  nie było zaskoczenia.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana:: 130g
Skrobia ziemniaczana:: 2 łyżki 20g
Mleko roślinne:: 80ml
Mus jabłkowy:: 250g
Sól:: szczypta
Przyprawa do piernika:: 1 łyżeczka
Olej:: 2 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki za wyjątkiem 1 łyżki oleju.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę. Nasmaruj górne i dolne płyty delikatnie olejem (ja użyłem do tego pędzelka) i wyłóż ciasto (na jednego gofra około 3 duże łyżki - zależy od wielkości gofrownicy). Zamknij i piecz około 5 minut. Wyłóż gotowe gofry na kratkę do przestygnięcia lub zajadaj od razu. Jeśli chcesz, żeby każdy gofr był chrupiący, to najlepiej po każdym "nastawie" posmaruj płyty olejem.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Bezglutenowe krakersy z ziaren
previous
Bezglutenowe krakersy z ziaren
Afrykańska sałatka z kaszą jaglaną
next
Afrykańska sałatka z kaszą jaglaną
Przepis na Bezglutenowe krakersy z ziaren
previous
Bezglutenowe krakersy z ziaren
Afrykańska sałatka z kaszą jaglaną
next
Afrykańska sałatka z kaszą jaglaną
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x