Wegańskie tiramisu piernikowe

Wegańskie tiramisu piernikowe

Składniki

Ilość porcji:
Na krem
Orzechy nerkowca : 100g
Mleczko kokosowe : 80 ml
Sok z cytryny : 1 łyżka
Syrop klonowy lub miód : 1 łyżka
Sól : szczypta
Do zamaczania
Mocna kawa : 200 ml
Cukier : 5 łyżek
Pierniczki : 100g
Dodatkowo
Czekolada lub kakao : do dekoracji
Składników wystarczy bez problemu, na naczynie o pojemności 500 ml

Składniki

  • Na krem

  • Do zamaczania

  • Dodatkowo

  • Składników wystarczy bez problemu, na naczynie o pojemności 500 ml

Share

Przepis na wegańskie tiramisu piernikowe

Jak wiadomo, słodkości nigdy nie za wiele. Uwielbiam wszystko to co słodkie, dlatego dzisiaj postanowiłem przygotować dla siebie i dla Ciebie… wegańskie tiramisu piernikowe. Dlaczego piernikowe? Bo o pierniczki wegańskie łatwo, a biszkoptów wegańskich w sklepach brak… No a poza tym uwielbiam pierniczki. Nie ważne, czy są to klasyczne katarzynki czy pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi, skąpane w czekoladzie… Zawsze chętnie po nie sięgam.

Składniki są wycyrklowane na naczynie o pojemności 500 ml, co wystarczy spokojnie dla 2 osób. Jeśli masz większe naczynie lub nieposkromione zapotrzebowanie na słodkości, to zwiększ proporcje 😅

Jakie wybrać pierniczki do tego przepisu?

Najlepiej klasyczne katarzynki lub uszatki, tak jak u mnie. Możesz kombinować i użyć innych, droga wolna! Masz ochotę na nadziewane truskawkami? Zamocz właśnie takie, na pewno będzie tiramisu smakować inaczej, ale nadal niezmiennie pysznie 😍

Jeśli tak jak ja lubisz domowe słodkości, to polecę Ci kilka moich przepisów:

Tymczasem popatrz na to cudo pod spodem (i nie chodzi tym razem o mnie). Zobacz jakie wykonanie jest proste i… Po prostu zrób swoje własne TIRAMISU PIERNIKOWE 😉

Przepis na wegańskie tiramisu piernikowe

Przepis na wegańskie tiramisu piernikowe

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Na krem
Orzechy nerkowca : 100g
Mleczko kokosowe : 80 ml
Sok z cytryny : 1 łyżka
Syrop klonowy lub miód : 1 łyżka
Sól : szczypta
Do zamaczania
Mocna kawa : 200 ml
Cukier : 5 łyżek
Pierniczki : 100g
Dodatkowo
Czekolada lub kakao : do dekoracji
Składników wystarczy bez problemu, na naczynie o pojemności 500 ml

Wykonanie

1
Gotowe

Orzechy nerkowca zalej wodą i mocz przez 8 godzin. Po tym czasie odcedź je, przełóż do kielicha blendera wraz z pozostałymi składnikami na krem i blenduj na gładką masę. U mnie zajęło to maksymalnie minutę. W razie potrzeby, gdyby krem był zbyt gęsty, dodaj troszkę więcej mleczka kokosowego.

2
Gotowe

Kawę (jeszcze gorącą) wymieszaj z cukrem. Zamocz pierniczki dokładnie z obu stron. Trzeba to robić dłużej niż w przypadku biszkoptów. Ja moczyłem przez około 40-60 sekund z każdej strony. Mają zmięknąć, ale nie rozpaść się.

3
Gotowe

W naczynku układaj naprzemiennie krem i namoczone pierniczki. Przełóż do lodówki na kilka godzin. Na samą górę daj startą czekoladę lub kakao... Gotowe!

Przepis na Paluszki bezrybne z tofu
Poprzedni
Paluszki bezrybne z tofu
Przepis na Wegański krem a'la mascarpone
Następny
Wegański krem a’la mascarpone




Przepis na Paluszki bezrybne z tofu
Paluszki bezrybne z tofu
Przepis na Wegański krem a'la mascarpone
Wegański krem a’la mascarpone
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sandra

Hej, czy krem zgęstnieje? chcialabym go zrobić w większej formie i wykrajać, może polecisz krem który bedzie bardziej “zawrty”?

Justyna

Boski jest ten krem! Dla mnie osobiście ciut za słodki (dobrze, że kawy nie słodziłam), ale daje możliwości wielu kombinacji, w lato na pewno spróbuje z musem z truskawek 😀

Joanna

Pyszne!