Ingredients
-
Na krem
-
100g Orzechy nerkowca
-
80 ml Mleczko kokosowe
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1 łyżka Syrop klonowy lub miód
-
szczypta Sól
-
Do zamaczania
-
200 ml Mocna kawa
-
5 łyżek Cukier
-
100g Pierniczki
-
Dodatkowo
-
do dekoracji Czekolada lub kakao
-
Składników wystarczy bez problemu, na naczynie o pojemności 500 ml
Przepis na wegańskie tiramisu piernikowe
Jak wiadomo, słodkości nigdy nie za wiele. Uwielbiam wszystko to co słodkie, dlatego dzisiaj postanowiłem przygotować dla siebie i dla Ciebie… wegańskie tiramisu piernikowe. Dlaczego piernikowe? Bo o pierniczki wegańskie łatwo, a biszkoptów wegańskich w sklepach brak… No a poza tym uwielbiam pierniczki. Nie ważne, czy są to klasyczne katarzynki czy pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi, skąpane w czekoladzie… Zawsze chętnie po nie sięgam.
Składniki są wycyrklowane na naczynie o pojemności 500 ml, co wystarczy spokojnie dla 2 osób. Jeśli masz większe naczynie lub nieposkromione zapotrzebowanie na słodkości, to zwiększ proporcje 😅
Jakie wybrać pierniczki do tego przepisu?
Najlepiej klasyczne katarzynki lub uszatki, tak jak u mnie. Możesz kombinować i użyć innych, droga wolna! Masz ochotę na nadziewane truskawkami? Zamocz właśnie takie, na pewno będzie tiramisu smakować inaczej, ale nadal niezmiennie pysznie 😍
Jeśli tak jak ja lubisz domowe słodkości, to polecę Ci kilka moich przepisów:
- Jagielnik
- Jaglane Kinder Country
- Batoniki z płatków owsianych
- Ciastka z ciecierzycy
- Ciasteczka kokosowe
Tymczasem popatrz na to cudo pod spodem (i nie chodzi tym razem o mnie). Zobacz jakie wykonanie jest proste i… Po prostu zrób swoje własne TIRAMISU PIERNIKOWE 😉
Składniki
Na krem |
|
Orzechy nerkowca: 100g | |
Mleczko kokosowe: 80 ml | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Syrop klonowy lub miód: 1 łyżka | |
Sól: szczypta | |
Do zamaczania |
|
Mocna kawa: 200 ml | |
Cukier: 5 łyżek | |
Pierniczki: 100g | |
Dodatkowo |
|
Czekolada lub kakao: do dekoracji | |
Składników wystarczy bez problemu, na naczynie o pojemności 500 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Hej, czy krem zgęstnieje? chcialabym go zrobić w większej formie i wykrajać, może polecisz krem który bedzie bardziej “zawrty”?
Oj nie zgęstnieje jakoś bardzo. Źeby zgęstniał, trzebaby było go zagotować ze skrobią ziemniaczaną 🙂 Można też dodać mniej mleczka ewentualnie, żeby było gęstsze 🙂
Boski jest ten krem! Dla mnie osobiście ciut za słodki (dobrze, że kawy nie słodziłam), ale daje możliwości wielu kombinacji, w lato na pewno spróbuje z musem z truskawek 😀
Bardzo mi miło 🙂
Pyszne!
Bardzo dziękuję 🙂