Ingredients
-
150g Płatki owsiane
-
1 łyżka Olej
-
1/2 łyżeczki Sól
-
2-3 łyżeczki Cukier
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
300-400 ml Mleko roślinne
Gofry owsiane z płatków owsianych
Na święta sprawiłem sobie nową gofrownicę, ponieważ stara się gdzieś zawieruszyła… Jakim cudem tego nie wiem, ale tak to jest, jak się dużo podróżuje 😅 Z tej okazji przygotowałem dla siebie, jak i dla Was przepis na gofry owsiane. Nie ma tutaj trudnodostępnych składników, czy też zbędnego przekombinowania. Kilka składników ląduje w kielichu blendera, minuta kręcenia się ostrzy i można smażyć chrupiące gofry.
W związku z tym, że staram się odżywiać troszkę zdrowiej… przynajmniej wtedy kiedy o tym pamiętam, to takie gofry owsiane, są świetną alternatywą na śniadanie, dla zwykłych płatków z mlekiem! Zdrowe i pożywne śniadanie wcale nie musi być nudne!
Jakiego mleka użyć do ciasta na gofry?
U mnie tym razem było to zwykłe mleko sojowe, ale każde inne sklepowe i domowe jak np. mleko z nerkowców lub mleko kokosowe się nada.
Czy zamiast płatków owsianych można zrobić gofry z mąki owsianej?
Tak, bez problemu! Proporcje są te same. Mąka owsiana to nic innego, jak po prostu zmielone płatki owsiane. Ja użyłem płatków, bo jest to dla mnie, jak i pewnie dla większości osób wygodniejsze.
Z czym jeść gofry owsiane?
U mnie były polane syropem klonowym oraz posypane borówkami, orzechami nerkowca i odrobiną startej gorzkiej czekolady… Miało być zdrowo i fit, ale się zapomniałem troszeczkę 😅 Ważne, że były pyszne! Tak na prawdę dodatki zależą tylko od Ciebie – co lubisz, to po prostu dodaj.
Czy gofry z płatków owsianych są bezglutenowe?
I tak i nie… Wszystko zależy od tego, jakich płatków owsianych użyjesz. Jeśli upolujesz w sklepie certyfikowane, bezglutenowe płatki owsiane oraz proszek do pieczenia, to gofry owsiane będą również bezglutenowe!
Jeśli unikasz glutenu, to zobacz również mój przepis na klasyczne gofry bezglutenowe, gofry meksykańskie oraz gofry ziemniaczane. Taki wybór, że gofrownica będzie musiała chodzić na okrągło 😅
Przepis na gofry owsiane wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery
Składniki
Płatki owsiane: 150g | |
Olej: 1 łyżka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Cukier: 2-3 łyżeczki | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Mleko roślinne: 300-400 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką masę. Zajmie to około 30-60 sekund. Ilość mleka zależy od użytego mleka i płatków owsianych. U mnie było to 350 ml przy mleku sojowym, ale zacznij od 300 ml i w razie potrzeby dolej więcej. Odstaw na 15 minut - ciasto zgęstnieje. |
2
Gotowe
|
Rozgrzej gofrownicę, w razie potrzeby wysmaruj ją olejem (ja nie smarowałem) i wylej część masy. Piecz do momentu, gry gofry owsiane będą już złote i chrupiące. Smacznego! |
Jaka to gofrownica? Czaje się od dawna aby kupić, dezal przekracza moja mentalna granice ile chciałabym wydać na taki sprzęt 😉
U mnie jest to Tefal Snack Collection 🙂
Kupiłam gofrownicę i to będą pierwsze gofry, które zamierzam zrobić, super przepis. Wykorzystam dzisiaj do jego zrobienia mleko krowie
Super! Smacznego życzę 🙂
Z podanych proporcji wychodzi bardzo rzadkie ciasto. Na pewno 150 g płatków na 300-400 ml mleka roślinnego?
Może to być kwestia konkretnych płatków owsianych. Jeśli po odstawieniu jest zbyt rzadkiego, to śmiało można dodać ich troszkę więcej 🙂 Mi jednak dokładnie 150g na 300 ml mleka wystarcza 🙂
Na początku też się stresowałam żadką konsystencją, ale po 15 minutach musiałam jeszcze dolewać mleka 🙂
Najlepsze jakie jadłam!
Super, bardzo mi miło! 🙂
Ile mniej więcej czasu piec gofry?
Ja piekę 4 minuty, ale zależy od gofrownicy 🙂
Czy te gofry na pewno bez jajek?
Tak 🙂
gofry się nie udały, rozchodziły się na pół i nie można wyjąc z gofrownicę, ciasto musiałam zmodyfikować, inaczej do wyrzucenia by było ciasto
Może płatki nie były do końca zblendowane lub ciasto odstawione, bo jak widać, wiele osób już robiło i wychodziło super 🙂
U mnie też był problem z wyjęciem z gofrownicy 🙁 Trudno mi było otworzyć gofrownicę, a po otwarciu gofry czesciowo rozeszły się na pół. Żeby je wyjąć, musiałam podważać nożem, i to mimo tego, że posmarowałam wcześniej gofrownicę olejem.
Płatki zblendowane dobrze, ciasto odczekało 15min… To, że użyłam zwykłego mleka z dodatkiem wody chyba nie powinno mieć wpływu? W tej gofrownicy robiłam standardowe gofry i wychodziły ok. Ale mimo nie najpiękniejszego wyglądy, gofry smakowały bardzo dobrze. Były chrupkie (takie lubię ;)), w towarzystwie syropu klonowego, skyra i owoców. Trzeba będzie przetestować kolejny raz 🙂
Czym można zastąpić proszek do pieczenia?
Sodą oczyszczoną 🙂
Witam czy to normalne ze w środku gofry wyszły takie miękkie jakby były zakalec ? Trzymałam dość długo i gofry wyszły ale wewnątrz jakby się nie zrobiły. Jestem zielona jeżeli chodzi o takie jedzenie wiec nie wiem czy tak powinno być
Dużo zależy od gofrownicy, oraz od gęstości ciasta. Spróbuj następnym razem dodać troszkę więcej płatków owsianych, aby masa była troszkę gęstsza 🙂
Dzisiaj zrobiliśmy pierwszy raz te gofry, wcześniej robiliśmy z różnych przepisów wychodziły też różne. Dzisiaj wyszły idealne, pyszne! Dziękujemy za przepis 😊
Ooo super! Dziękuję <3
Super przepis gofry wyszły chrupiące z zewnątrz wewnątrz puszyste. Żeby nie było zbyt nudno dodałam do ciasta łyżkę maku i trochę wanilii. Trzeba użyć z mleka roślinnego bo zrobiłam z sojowym od alpro i ciasto zgęstniało aż za bardzo a jak zrobiłam z krowim mlekiem to było zbyt leiste i gofry przywarły do płyt i się rozwarstwiły mimo to jednak to najlepszy przepis na gofry jaki próbowałam😻
W ogóle nie wyszły, a nie były to moje pierwsze gofry.