Gofry owsiane z płatków owsianych

0 0
Gofry owsiane z płatków owsianych

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane: 150g
Olej: 1 łyżka
Sól: 1/2 łyżeczki
Cukier: 2-3 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Mleko roślinne: 300-400 ml

Gofry na zdrowe śniadanie? Teraz to możliwe!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

Share

Gofry owsiane z płatków owsianych

Na święta sprawiłem sobie nową gofrownicę, ponieważ stara się gdzieś zawieruszyła… Jakim cudem tego nie wiem, ale tak to jest, jak się dużo podróżuje 😅 Z tej okazji przygotowałem dla siebie, jak i dla Was przepis na gofry owsiane. Nie ma tutaj trudnodostępnych składników, czy też zbędnego przekombinowania. Kilka składników ląduje w kielichu blendera, minuta kręcenia się ostrzy i można smażyć chrupiące gofry.

W związku z tym, że staram się odżywiać troszkę zdrowiej… przynajmniej wtedy kiedy o tym pamiętam, to takie gofry owsiane, są świetną alternatywą na śniadanie, dla zwykłych płatków z mlekiem! Zdrowe i pożywne śniadanie wcale nie musi być nudne!

Przepis na Gofry owsiane z płatków owsianych

Jakiego mleka użyć do ciasta na gofry?

U mnie tym razem było to zwykłe mleko sojowe, ale każde inne sklepowe i domowe jak np. mleko z nerkowców lub mleko kokosowe się nada.

Czy zamiast płatków owsianych można zrobić gofry z mąki owsianej?

Tak, bez problemu! Proporcje są te same. Mąka owsiana to nic innego, jak po prostu zmielone płatki owsiane. Ja użyłem płatków, bo jest to dla mnie, jak i pewnie dla większości osób wygodniejsze.

Z czym jeść gofry owsiane?

U mnie były polane syropem klonowym oraz posypane borówkami, orzechami nerkowca i odrobiną startej gorzkiej czekolady… Miało być zdrowo i fit, ale się zapomniałem troszeczkę 😅 Ważne, że były pyszne! Tak na prawdę dodatki zależą tylko od Ciebie – co lubisz, to po prostu dodaj.

Przepis na Gofry owsiane z płatków owsianych 3

Czy gofry z płatków owsianych są bezglutenowe?

I tak i nie… Wszystko zależy od tego, jakich płatków owsianych użyjesz. Jeśli upolujesz w sklepie certyfikowane, bezglutenowe płatki owsiane oraz proszek do pieczenia, to gofry owsiane będą również bezglutenowe!

Jeśli unikasz glutenu, to zobacz również mój przepis na klasyczne gofry bezglutenowe, gofry meksykańskie oraz gofry ziemniaczane. Taki wybór, że gofrownica będzie musiała chodzić na okrągło 😅

Przepis na gofry owsiane wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 🙂

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane: 150g
Olej: 1 łyżka
Sól: 1/2 łyżeczki
Cukier: 2-3 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Mleko roślinne: 300-400 ml

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką masę. Zajmie to około 30-60 sekund. Ilość mleka zależy od użytego mleka i płatków owsianych. U mnie było to 350 ml przy mleku sojowym, ale zacznij od 300 ml i w razie potrzeby dolej więcej. Odstaw na 15 minut - ciasto zgęstnieje.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę, w razie potrzeby wysmaruj ją olejem (ja nie smarowałem) i wylej część masy. Piecz do momentu, gry gofry owsiane będą już złote i chrupiące. Smacznego!

Konrad Budzyk

Przepis na makaron spaghetti z piekarnika
previous
Spaghetti z piekarnika
Burger z buraka i kaszy jaglanej
next
Burger z buraka i kaszy jaglanej
Przepis na makaron spaghetti z piekarnika
previous
Spaghetti z piekarnika
Burger z buraka i kaszy jaglanej
next
Burger z buraka i kaszy jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Jaka to gofrownica? Czaje się od dawna aby kupić, dezal przekracza moja mentalna granice ile chciałabym wydać na taki sprzęt 😉

Konrad Budzyk

U mnie jest to Tefal Snack Collection 🙂

Ola

Kupiłam gofrownicę i to będą pierwsze gofry, które zamierzam zrobić, super przepis. Wykorzystam dzisiaj do jego zrobienia mleko krowie

Konrad Budzyk

Super! Smacznego życzę 🙂

Anna

Z podanych proporcji wychodzi bardzo rzadkie ciasto. Na pewno 150 g płatków na 300-400 ml mleka roślinnego?

Konrad Budzyk

Może to być kwestia konkretnych płatków owsianych. Jeśli po odstawieniu jest zbyt rzadkiego, to śmiało można dodać ich troszkę więcej 🙂 Mi jednak dokładnie 150g na 300 ml mleka wystarcza 🙂

Joanna

Na początku też się stresowałam żadką konsystencją, ale po 15 minutach musiałam jeszcze dolewać mleka 🙂
Najlepsze jakie jadłam!

Konrad Budzyk

Super, bardzo mi miło! 🙂

Klaudia

Ile mniej więcej czasu piec gofry?

Konrad Budzyk

Ja piekę 4 minuty, ale zależy od gofrownicy 🙂

Agnieszka

Czy te gofry na pewno bez jajek?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Patrycja

gofry się nie udały, rozchodziły się na pół i nie można wyjąc z gofrownicę, ciasto musiałam zmodyfikować, inaczej do wyrzucenia by było ciasto

Konrad Budzyk

Może płatki nie były do końca zblendowane lub ciasto odstawione, bo jak widać, wiele osób już robiło i wychodziło super 🙂

Boogie

U mnie też był problem z wyjęciem z gofrownicy 🙁 Trudno mi było otworzyć gofrownicę, a po otwarciu gofry czesciowo rozeszły się na pół. Żeby je wyjąć, musiałam podważać nożem, i to mimo tego, że posmarowałam wcześniej gofrownicę olejem.
Płatki zblendowane dobrze, ciasto odczekało 15min… To, że użyłam zwykłego mleka z dodatkiem wody chyba nie powinno mieć wpływu? W tej gofrownicy robiłam standardowe gofry i wychodziły ok. Ale mimo nie najpiękniejszego wyglądy, gofry smakowały bardzo dobrze. Były chrupkie (takie lubię ;)), w towarzystwie syropu klonowego, skyra i owoców. Trzeba będzie przetestować kolejny raz 🙂

Anna

Czym można zastąpić proszek do pieczenia?

Konrad Budzyk

Sodą oczyszczoną 🙂

Ada

Witam czy to normalne ze w środku gofry wyszły takie miękkie jakby były zakalec ? Trzymałam dość długo i gofry wyszły ale wewnątrz jakby się nie zrobiły. Jestem zielona jeżeli chodzi o takie jedzenie wiec nie wiem czy tak powinno być

Konrad Budzyk

Dużo zależy od gofrownicy, oraz od gęstości ciasta. Spróbuj następnym razem dodać troszkę więcej płatków owsianych, aby masa była troszkę gęstsza 🙂

Basia

Dzisiaj zrobiliśmy pierwszy raz te gofry, wcześniej robiliśmy z różnych przepisów wychodziły też różne. Dzisiaj wyszły idealne, pyszne! Dziękujemy za przepis 😊

Konrad Budzyk

Ooo super! Dziękuję <3

Ewelina

Super przepis gofry wyszły chrupiące z zewnątrz wewnątrz puszyste. Żeby nie było zbyt nudno dodałam do ciasta łyżkę maku i trochę wanilii. Trzeba użyć z mleka roślinnego bo zrobiłam z sojowym od alpro i ciasto zgęstniało aż za bardzo a jak zrobiłam z krowim mlekiem to było zbyt leiste i gofry przywarły do płyt i się rozwarstwiły mimo to jednak to najlepszy przepis na gofry jaki próbowałam😻

22
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x