Sos tzatziki ze słonecznika

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik : 250g
Olej : 100g
Woda : 50-70g
Czosnek : 2 ząbki
Sok z cytryny : 1 sztuka
Ogórek zielony : 1 sztuka
Sól : 1 łyżeczka
Pieprz czarny : 1/2 łyżeczki
Cukier : 1 łyżeczka dowolny zamiennik cukru
Koperek : 1 pęczek

Sos tzatziki ze słonecznika

Składniki

Share

Sos tzatziki jest jednym z moich ulubionych sosów. Za czasów, gdy jadłem mięso, bardzo rzadko po niego sięgałem, ale to może dlatego, że wtedy moja uwaga była skupiona na porcji mięsa zamiast na dodatkach. Pierwsze przepisy na jakie trafiłem były oparte na nerkowcach. Ja jednak chciałbym przedstawić troszkę inną wersję. Tańszą a równie smaczną alternatywą okazuje się… słonecznik! Przygotowanie go wymaga cierpliwości, zwłaszcza jeśli posiadasz słabszy blender, ale naprawdę warto! Ja najczęściej przygotowuję tzatziki za pomocą blendera ręcznego, ale sprawdzi się również mocny blender kielichowy lub thermomix. Bardzo ważnym składnikiem jest olej (najlepiej nierafinowany – ze względów zdrowotnych), dzięki któremu sos będzie bardziej puszysty i delikatny. Ja jestem wielkim fanem czosnku. Najlepiej zacząć od mniejszych ilości i stopniowo go dodawać – czosnek czosnkowi nie jest równy. Sos wychodzi znacznie gęstszy i twardszy od tego wykonanego z tofu, ale jest naprawdę dobry.

Czy na pewno sos tzatziki jest taki pyszny?

Moja dziewczyna tak bardzo  rozsmakowała się w tym sosie, że zajada go na wszelkie możliwe sposoby – na kanapkach, z makaronem, ale także potrafi go wyjadać z miseczki łyżeczką. Ja osobiście najbardziej lubię go podawać w tortilli razem z wegańską fetą. Świetnym połączeniem jest również sos tzatziki + hummus,  np. na kanapce. Niebo w ziemi!

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik : 250g
Olej : 100g
Woda : 50-70g
Czosnek : 2 ząbki
Sok z cytryny : 1 sztuka
Ogórek zielony : 1 sztuka
Sól : 1 łyżeczka
Pieprz czarny : 1/2 łyżeczki
Cukier : 1 łyżeczka dowolny zamiennik cukru
Koperek : 1 pęczek

Wykonanie

1
Gotowe

Ziarna słonecznika umieszczamy w miseczce i zalewamy ciepłą wodą, najlepiej na całą noc (jeśli nie mamy tyle czasu możemy kilkukrotnie przelać go gorącą wodą, za każdym razem płucząc).

2
Gotowe

Zlewamy wodę, płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w wysokim pojemniku lub kielichu blendera.

3
Gotowe

Dodajemy pozostałe składniki oprócz ogórka oraz koperku i blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

4
Gotowe

Doprawiamy do smaku, ścieramy na dużych oczkach ogórka i dodajemy posiekany koperek. Energicznie mieszamy.

Poprzedni
Sałatka bulgur z hummusem
Następny
Serek waniliowy z kaszy jaglanej




Sałatka bulgur z hummusem
Serek waniliowy z kaszy jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments