Cykoria pieczona

Cykoria pieczona

Składniki

Ilość porcji:
Cykoria : 4 sztuki
Musztarda : 3 łyżeczki
Rozmaryn : 2 łyżeczki
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
Olej : 2 łyżki
Pieprz czarny : szczypta
Sól : do smaku

Nie wiesz co zrobić z cykorią? Zastanawiasz się z czym ją połączyć? Cykoria pieczona, to moim zdaniem, najlepsze rozwiązanie.

Składniki

Share

Cykoria pieczona

Wielu ludzi “cyka się” cykorii. Nie wiedzą jak do niej podejść, żeby się nie sparzyć. Suma sumarum mijają ją z lekką konsternacją wypisaną na czole. Już nie raz słyszałem i widziałem w internecie pytania “co zrobić z cykorią”, “jak upiec cykorię”. Naprawdę nie trzeba się jej obawiać. Cykoria nie gryzie i w łatwy sposób można z niej wyczarować coś smacznego. Cykoria pieczona, najczęściej wita u mnie na talerzu, jako dodatek do obiadu lub kolacji. Nie każdemu musi jednak pasować jej specyficzny smak. Cykoria jest delikatnie gorzkawa, w szczególności u nasady. Warto ją jednak przygotować i sprawdzić na własnej skórze, czy Wam posmakuje, zamiast z góry się uprzedzać. Cykoria upieczona według tego przepisu, bardzo fajnie komponowała się u mnie na talerzu z tofu marynowanym i gotowanymi ziemniakami. Świetne połączenie!

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Cykoria : 4 sztuki
Musztarda : 3 łyżeczki
Rozmaryn : 2 łyżeczki
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
Olej : 2 łyżki
Pieprz czarny : szczypta
Sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W miseczce lub kubeczku umieść wszystkie składniki za wyjątkiem cykorii. Porządnie wymieszaj, spróbuj i dopraw do smaku.

2
Gotowe

Cykorię przekrój na pół, ułóż na blaszce i każdą połówkę delikatnie polej wcześniej zrobionym sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15-20 minut.

Gofry po meksykańsku
Poprzedni
Gofry po meksykańsku
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Następny
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią




Gofry po meksykańsku
Gofry po meksykańsku
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa

Wspaniały sos. Dziękuję

Marzena

Coś pysznego! Dziękuję!

Beata

Jest pychotka, ja czasami daje “zioła greckie” zamiast rozmarynu.
To samo na grillu robiłam.
Odkrycie roku 2020 w moim przypadku.