• Home
  • Risotto z suszonymi grzybami leśnymi

Risotto z suszonymi grzybami leśnymi

Risotto z suszonymi grzybami leśnymi

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Suszone grzyby: 30g
Bulion: 600 ml
Cebula: 1 mała
Czosnek: 1-2 ząbki
Olej: 2 łyżki
Ryż arborio: 200g
Białe wino: 80 ml
Mleczko kokosowe: 100 ml
Pieprz i sól: do smaku
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 1-2 łyżki
Zielona pietruszka: do podania

Risotto grzybowe, czyli prawdziwie jesienna uczta!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Risotto z suszonymi grzybami leśnymi

Wracam do Was z kolejną jesienną propozycją obiadową. Jakiś czas temu dostałem wielką paczkę z suszonymi grzybami, którą pacnąłem w głąb szafki, żeby poczekała spokojnie na nadejście chęci do pichcenia… Nagle, nie wiadomo z której strony i dlaczego, spłynęła na mnie inspiracja i pałer do działania. Chwyciłem garnek, cebulę, torbę z grzybami i… rąk mi zabrakło, więc odłożyłem je i jak normalny człowiek zacząłem kroić, siekać, smażyć, gotować i zajadać się pysznym risotto z grzybami leśnymi 😅

Risotto z grzybami leśnymi | Risotto grzybowe z borowikami

Jakich grzybów użyć do risotto?

U mnie były to suszone borowiki, ale nadadzą się równie dobrze podgrzybki.

Grzyby zalewam bulionem, żeby wzbogacić jego smak. Dzięki temu, dzisiejsze risotto grzybowe jest aromatyczne i po prostu… FENOMENALNE!

Jakiego wina użyć do risotto?

U mnie było to białe wytrawne wino. Do gotowania nie ma sensu używać dobrego i drogiego wina, chyba że… masz zamiar pić podczas gotowania. Wtedy nie ma co oszczędzać 😅

Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz lub nie możesz używać wina, to po prostu go nie dolewaj. Możesz w zamian dodać odrobinę soku z cytryny, który również świetnie się sprawdzi.

Na blogu znajdziesz jeszcze wiele innych jesienny inspiracji. Ostatnio wleciał makaron w sosie dyniowym oraz piernik z dyni. Jeśli tylko masz to wspaniałe, pomarańczowe cudo, którym jest dynia, to koniecznie upiecz piernik na deser. Jeśli jej nie masz, to… zakładaj buty i leć na polowanie do marketu lub na targowisko. Obiecuję, że nie pożałujesz!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Suszone grzyby: 30g
Bulion: 600 ml
Cebula: 1 mała
Czosnek: 1-2 ząbki
Olej: 2 łyżki
Ryż arborio: 200g
Białe wino: 80 ml
Mleczko kokosowe: 100 ml
Pieprz i sól: do smaku
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 1-2 łyżki
Zielona pietruszka: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Grzyby zalej gorącym bulionem i odstaw. W międzyczasie rozgrzej olej w garnku. Posiekaj cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dolej wina i odparuj je delikatnie przez 1-2 minuty.

2
Gotowe

Wyjmij grzyby z bulionu (nie wylewaj go!) i pokrój je na kawałki (nie siekaj). Do cebuli dodaj ryż oraz grzyby, zamieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.

3
Gotowe

Następnie wlej 1/3 bulionu i ponawiaj dolewanie, gdy ryż już wypije wcześniej wlaną część. Po wlaniu ostatniej części dodaj płatki drożdżowe jeśli ich używasz oraz wlej mleczko kokosowe. Gotuj jeszcze chwilę, a następnie zajadaj z posiekaną zieloną pietruszką.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na kalafior pieczony w całości
previous
Kalafior pieczony w całości
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem
next
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem
Przepis na kalafior pieczony w całości
previous
Kalafior pieczony w całości
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem
next
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Moje propozycje

0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x