Curry z dynią i ciecierzycą

0 0
Curry z dynią i ciecierzycą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Olej: 2 łyżki
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Imbir: 2 cm
Dynia: 800g
Papryka: 1 sztuka
Ciecierzyca: 1 puszka
Czerwona pasta curry: 2 łyżeczki
Mleczko kokosowe: 200g
Bulion warzywny: 400 ml
Sok z limonki: 1 łyżka
Szpinak: 2-3 garści
Do podania
Orzechy nerkowca: garść
Zielona pietruszka: garść
Ryż jaśminowy: 200g

Dyniowe curry, to mój prosty przepis na szybki i udany obiad!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Kupiłem ostatnio kilka różnych odmian dyni, tak więc nadszedł czas, aby je systematycznie wykorzystywać do przepisów pojawiających się na łamach bloga. Na pierwszy ogień idzie rewelacyjne curry z dynią i ciecierzycą. Kremowe, pikantne, rozgrzewające i sycące danie obiadowe.

Curry z dynią i ciecierzycą

Czym jest curry? W Dosłownym tłumaczeniu curry oznacza „sos”. Dania tak nazywane, to nic innego, jak wybrane przez autora przepisu składniki w towarzystwie dużej ilości pysznego sosu! „Curry” nazywa się również mieszanki przypraw. Do ukręcenia dzisiejszego dyniowego curry polecam Ci czerwoną pastę curry. Nadaje ona rewelacyjnego smaku i pikanterii.

W aromatycznym sosie zanurzona jest tytułowa dynia, ciecierzyca, papryka oraz szpinak, a towarzyszą im uprażone, chrupiące orzechy nerkowca oraz zielona pietruszka. Takie połączenie to gwarancja udanego obiadu!

Curry z dynią i ciecierzycą - Przepis na curry dyniowe

Jakiej dyni użyć do dzisiejszego curry z dynią?

Tak na prawdę nie ma to większego znaczenia. Robiłem już to danie z użyciem dyni hokkaido oraz dyni piżmowej i za każdym razem wychodzi świetnie. Użyj takiej dyni, jaką akurat masz pod ręką.

Z czym podawać dyniowe curry?

Ja najbardziej lubię je w towarzystwie ryżu jaśminowego. Bardzo dobrze będą pasowały również chlebki naan, podpłomyki lub domowe bułki pszenne.

Curry z dynią i ciecierzycą - Przepis na curry dyniowe

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Olej: 2 łyżki
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Imbir: 2 cm
Dynia: 800g
Papryka: 1 sztuka
Ciecierzyca: 1 puszka
Czerwona pasta curry: 2 łyżeczki
Mleczko kokosowe: 200g
Bulion warzywny: 400 ml
Sok z limonki: 1 łyżka
Szpinak: 2-3 garści
Do podania
Orzechy nerkowca: garść
Zielona pietruszka: garść
Ryż jaśminowy: 200g

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę, czosnek oraz imbir posiekaj i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

2
Gotowe

Dynię obierz, pozbądź się pestek, paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku, dodaj ciecierzycę, czerwoną pastę curry i smaż przez 1-2 minuty. Wlej bulion warzywny oraz mleczko kokosowe i gotuj na średnim ogniu do czasu, aż dynia zrobi się miękka.

3
Gotowe

Dodaj sok z limonki oraz szpinak, zamieszaj, ściągnij z ognia. Dopraw do smaku.

4
Gotowe

Do podania ugotuj ryż, upraż orzechy nerkowca oraz posiekaj zieloną pietruszkę. Curry z dynią i ciecierzycą jest gotowe... Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Tajska zupa Tom Kha z boczniakami - Przepis - tajska zupa kokosowa
previous
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami
Przepis na Wegański piernik bez jajek i bez mleka
next
Wegański piernik
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami - Przepis - tajska zupa kokosowa
previous
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami
Przepis na Wegański piernik bez jajek i bez mleka
next
Wegański piernik
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

Wygląda pysznie. Jutro już wiem co będę miała na obiad

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x