Ślimaczki z burakiem

0 0
Ślimaczki z burakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 200g
Świeże drożdże:: 20g
Woda:: 80ml
Olej:: 20ml
Rozmaryn:: 1 łyżeczka
Tymianek:: 1 łyżeczka
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka
Sól:: szczypta
Nadzienie
Pieczony burak:: 1 duży
Ciecierzyca:: 1/2 szklanki 1/2 puszki
Kumin:: 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny:: 1/2 łyżeczki
Czosnek:: 2 ząbki
Przed pieczeniem
Olej:: do posmarowania

Nutritional information

1
Porcja
147
Kalorie
4.2g
Białko
4g
Tłuszcz
23.7g
Węgl.
1.8g
Błonnik

Ślimaczki zazwyczaj kojarzą się nam ze słodką drożdżówką. Ja jednak postanowiłem nie być stereotypowy i pokazać Wam ślimaczki z burakiem, które pokochacie.

  • 60 min
  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Nadzienie

  • Przed pieczeniem

Share

Ślimaczki z burakiem

O ile ślimaczki z truskawkami, które ostatnio robiłem, to propozycja typowo deserowa, to dzisiejsze są na wytrawnie. Ślimaczki z burakiem to świetna opcja na śniadanie – taka gotowa bułeczka. Wystarczy, że wieczorem je zrobicie, a rano nie będziecie się już przejmowali “co u diaska zrobić na śniadanie…? Zęby nie umyte, a mam 5 minut do wyjścia!”

Do środka oczywiście można napchać więcej rozmaitości. Za mną strasznie chodził pieczony burak, więc go sobie upiekłem… Jeśli nie wiecie jak go upiec, to wejdźcie na mój wpis jak upiec buraka lub użyjcie gotowanego. Burak bardzo dobrze komponuje się z orzechami włoskimi i pestkami dyni. Jeśli je macie, to koniecznie je dodajcie.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 200g
Świeże drożdże:: 20g
Woda:: 80ml
Olej:: 20ml
Rozmaryn:: 1 łyżeczka
Tymianek:: 1 łyżeczka
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka
Sól:: szczypta
Nadzienie
Pieczony burak:: 1 duży
Ciecierzyca:: 1/2 szklanki 1/2 puszki
Kumin:: 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny:: 1/2 łyżeczki
Czosnek:: 2 ząbki
Przed pieczeniem
Olej:: do posmarowania

Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże rozdrobnij do garnuszka, wsyp cukier, łyżeczkę mąki oraz wlej letnią wodę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie do miski lub robota wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże oraz olej i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. W razie potrzeby użyj więcej mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut.

2
Gotowe

Gdy ciasto wyrasta, pokrój upieczonego lub ugotowanego buraka na nieduże kawałki, a ciecierzycę odcedź i opłucz. Wyrośnięte ciasto ugniataj przez chwilę podsypując mąką, rozwałkuj (ale niezbyt cienko). Ułóż na nim wszystkie składniki.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto możliwie ciasno zwiń i podziel na 8 równych części. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż ślimaczki, posmaruj je delikatnie olejem i włóż je do piekarnika na 20-30 minut.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Koktajl z buraka i truskawek
Kaszanka wegańska
next
Kaszanka wegańska
previous
Koktajl z buraka i truskawek
Kaszanka wegańska
next
Kaszanka wegańska
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Zaraz lecę bo buraki 🙂 muszę to zrobić !!!!!

Agnieszka

czy mozna uzyc mąki żytniej jasnej?

Marcin

Przepis rewelacyjny ślimaczki wyszły mega pyszne. Ja tylko z braku cieciorki dałem oliwki i posypalem wierzch ziołami. Palce lizać, to tak nie ładnie wiem 😆 P.S. dziękuję za przepis i bloga.

Marlena

Hejka😊
Nadchnales mnie brukselkami ktore w moim domu sa nielubiane,pyszny przepis i smak -troche zmodifikowalam z kasza bulgar i czarna fasolka 😅
Dzieki👋🏻

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x