Ślimaczki z pesto bazyliowym

0 0
Ślimaczki z pesto bazyliowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 200 ml
Drożdże świeże: 40g
Cukier: 2 łyżki
Mąka pszenna: 400g
Sól: 1 łyżeczka
Olej: 4 łyżki
Na pesto
Bazylia: doniczka 1 pęczek
Orzechy nerkowca: 50g
Czosnek: 2 ząbki
Pieprz i sól: do smaku
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżeczka
Jeśli masz, to dodaj 2 łyżki płatków drożdżowych

Powiedzieć o nich, że są śliczne i pyszne, to tak, jakby nie powiedzieć nic!

  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Na pesto

  • Jeśli masz, to dodaj 2 łyżki płatków drożdżowych

Share

Przepis na ślimaczki z pesto bazyliowym

Dzisiaj postanowiłem troszkę popiec. Już dawno nie robiłem pieczonego pieczywa. Przez ostatnie tygodnie ciągle tylko pizza z patelni i podpłomyki. Nie zrozum mnie źle, bardzo je lubię, ale potrzebna mi była odmiana. Przełamałem tę monotonię i ukręciłem zakręcone bułeczki z pesto bazyliowym.

Czy ślimaczki z pesto są dobre?

Dobre? To mało powiedziane! Te zawijasy podbiły moje serce do tego stopnia, że cały dzień tylko o nich myślę. Puchate, bazyliowo-czosnkowe, rumiane, aromatyczne… WSPANIAŁE! 😍

Na blogu znajdziesz również ślimaczki z burakiem oraz ślimaczki z truskawkami i czekoladą, które również Ci polecam. Tymczasem popatrz na te wspaniałości poniżej… Prawda, że smakowite? 😊 Podwijaj rękawy i bierzemy się do roboty 😉

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 200 ml
Drożdże świeże: 40g
Cukier: 2 łyżki
Mąka pszenna: 400g
Sól: 1 łyżeczka
Olej: 4 łyżki
Na pesto
Bazylia: doniczka 1 pęczek
Orzechy nerkowca: 50g
Czosnek: 2 ząbki
Pieprz i sól: do smaku
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżeczka
Jeśli masz, to dodaj 2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie

1
Gotowe

W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Powinna powstać po tym czasie pianka. To oznaka, że drożdże "ruszyły".

2
Gotowe

Do miski dosyp mąkę, sól oraz wlej olej. Wyrób gładkie ciasto, przełóż do miski i przykryj ściereczką na 15 minut, do podrośnięcia.

3
Gotowe

Wszystkie składniki na pesto umieść w kielichu blendera i blenduj. Przełóż gotowe pesto do miseczki.

4
Gotowe

Na stolnicy rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45x30cm.

5
Gotowe

Ciasto posmaruj pesto bazyliowym, zostawiając troszkę miejsca na brzegach. Zwijaj ciasto tak jak na zdjęciach. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 2-3cm. Jeśli chcesz kroić na stolnicy silikonowej tak jak ja, to uważaj, żeby jej nie przeciąć!

6
Gotowe

Nasmaruj foremkę odrobiną oleju. Poukładaj ślimaczki, lekko je dociskając. Posmaruj po wierzchu resztkami pesto, które Ci uciekło podczas krojenia. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia, na około 15 minut.

7
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż foremkę ze ślimaczkami do środka i piecz przez około 20 minut. Gdy będą już rumiane, wyjmij je z piekarnika, odstaw do przestygnięcia i zajadaj!

Konrad Budzyk

Fasola pieczona w sosie pomidorowym
previous
Fasola pieczona w sosie pomidorowym
Przepis na wegańskie pesto bazyliowe z bazylii i nerkowców
next
Wegańskie pesto bazyliowe
Fasola pieczona w sosie pomidorowym
previous
Fasola pieczona w sosie pomidorowym
Przepis na wegańskie pesto bazyliowe z bazylii i nerkowców
next
Wegańskie pesto bazyliowe
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota

Dzień dobry 🙂
Czy tę mąkę pszenną da się zamienić na jakąś bezglutenową? Jaka? 😀

Konrad Budzyk

Na pewno miks bezglutenowy ze sklepu będzie ok 🙂

Aga

Wyszły pyszne i mięciutkie <3

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x