Jaglane Kinder Country

Jaglane Kinder Country

Składniki

Ilość porcji:
Biała część
Kasza jaglana : 100g
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Wanilia : 1 laska
Woda : 100ml
Cukier trzcinowy / Erytrol : 3-4 łyżki
Orkisz ekspandowany : 90g
Polewa
Gorzka czekolada : 100g
Mleko roślinne : 10 łyżek

Kaloryczność

1
Porcja
470
Kalorie
10g
Białko
26.5g
Tłuszcz
43.3g
Węgl.
3.8g
Błonnik

Jaglane Kinder Country to pyszny jaglany deser inspirowany popularnym batonikiem. Jestem pewien, że to dużo zdrowsza i subiektywnie pyszniejsza opcja!

  • 30 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

  • Biała część

  • Polewa

Wstęp

Share

Jaglane Kinder Country

Ostatnio na blogu pojawiło się sporo zdrowych i szybkich propozycji na śniadania i obiady. Czas więc dzisiaj na coś mniej zdrowego, ale za to niesamowicie pysznego i deserowego. Jaglane Kinder Country jest bardzo delikatne i kremowe oraz idealnie słodkie. Jesteś fanem ulepków? Sorry, zły adres. Tym razem słodycz jest na odpowiednim poziomie. Jeśli lubisz bardzo słodkie desery, to dodaj ekspandowane ziarna oblane melasą lub miodem. Oczywiście nie ma co go porównywać do oryginału, bo Kinder Country było tylko inspiracją.

Uważasz, że taki deserek jest zbyt kaloryczny i niezdrowy? Nie przesadzaj! Raz na tydzień możesz pozwolić sobie na chwilę przyjemności. Zobacz jakie to piękne i smakowite…

Jaglane Kinder Country

Pytania i odpowiedzi:

  • Czym zastąpić orkisz ekspandowany?

Jeśli chcesz go czymś zastąpić, to masz szerokie pole do popisu. Fajnie spisze się pszenica ekspandowana, ryż ekspandowany, jak i kasza jaglana ekspandowana. Kojarzysz płatki „Kangus”? Nimi również możesz zastąpić orkisz.

  • Co zamiast czekolady?

Fajnie sprawdzi się kakao z olejem kokosowym, mlekiem roślinnym i odrobiną słodziwa.


Wykonanie

1
Gotowe

W garnku umieść kaszę jaglaną, przekrojoną laskę wanilii i mleczko kokosowe. Gotuj około 10 minut lub do miękkości kaszy. Wyjmij laskę wanilii i odstaw do przestygnięcia.

2
Gotowe

W czasie gdy kasza stygnie, postaw garnek z wodą na małym ogniu. Włóż do środka miskę (najlepiej, jeśli miska jest większa od garnka i nie wchodzi do środka), dodaj kawałki czekolady i mleko. Czekolada ma się powoli roztapiać. Co jakiś czas mieszaj.

3
Gotowe

Przestudzoną kaszę jaglaną weź w obroty. Dolej zimnej wody, dodaj cukru lub erytrolu i zmiksuj na gładką masę. Dodaj orkisz ekspandowany i dobrze wymieszaj. Zostaw dosłownie garść orkiszu do udekorowania deserków.

4
Gotowe

Wyłóż masę jaglaną do słoiczków, kieliszków lub dowolnych miseczek (u mnie wyszły 4 kieliszki). Polej rozpuszczoną czekoladą i udekoruj orkiszem ekspandowanym. Najlepiej smakuje jedzone zaraz po zrobieniu. Po wyciągnięciu z lodówki nadal jest pyszne, tylko orkisz jest nasiąknięty, co nie każdemu musi pasować.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

placki z amarantusa
Poprzedni
Placki z amarantusa
czekoladowe batoniki z amarantusem
Następny
Czekoladowe batoniki z amarantusem
placki z amarantusa
Placki z amarantusa
czekoladowe batoniki z amarantusem
Czekoladowe batoniki z amarantusem

Dodaj komentarz

8 komentarzy do "Jaglane Kinder Country"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
gin
Gość

Naprawdę ciekawy pomysł 🙂

Magda
Gość

Zamiast cukru czy erytrolu można dać syrop klonowy? 🙂 I gdzie kupujesz orkisz?

Kamila
Gość

Dzisiaj u mnie jaglana tarta bakaliowa, zatem w kolejce ustawiam kolejny deser na bazie jaglanej wszechstronnej kaszki:) Pozdrawiam:)

Joanna
Gość

A to moja wariacja na temat Twojego deserku 🙂 U mnie ekspandowana kasza jaglana gotowana w mieszance mlek : kokosowym i ryżowym a na wierzchu czerwone porzeczki . PYCHA <3

WP_20170402_001.jpg
Polski Koszyk
Gość

Uwielbiam orkisz ekspandowany i zasadniczo kupuję go online. I widząc Twój apetyczny deser wiem, że muszę zakupić kolejną porcję tego smakołyku 😀 Aby móc rozkoszować się tą kompozycją smakową. Ale, to musi być pyszne mniam, mniam 😀

Karolina
Gość

Ależ to fantastycznie wygląda! Koniecznie do wypróbowania!

wpDiscuz