Gulasz z batatów

Gulasz z batatów

Składniki

Ilość porcji:
Batat : 1 średni
Czarna fasola : 1 puszka
Masło orzechowe : 100g
Cebula biała : 1 sztuka
Pomidory w puszce : 1 puszka
Woda : 200ml
Olej : 1 łyżka
Kumin : 2 łyżeczki
Kolendra : garść 2 łyżeczki suszonej
Imbir : kawałek 2cm
Czosnek : 2 ząbki
Liść laurowy : 2 sztuki
Goździk : 2 sztuki
Ziele angielskie : 2 sztuki
Papryka ostra : do smaku
Sól : do smaku

Kaloryczność

1
Porcja
344
Kalorie
15.2g
Białko
16.3g
Tłuszcz
35.1g
Węgl.
8.1g
Błonnik

Masło orzechowe, to wspaniały składnik wielu potraw. Dzisiejsza propozycja, to gulasz z batatów - prawdziwa gratka dla fanów masła orzechowego i batatów.

  • 40 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

Wstęp

Share

Gulasz z batatów

Jestem wielkim fanem masła orzechowego, ponieważ świetnie pasuje do słodkich ciast i wytrawnych dań obiadowych. Dla mnie hiciorem była zupa orzechowa, którą robiłem mniej więcej rok temu. Sądząc po odzewie z Waszej strony, nie tylko mi smakowała… Dzisiaj postanowiłem przygotować szybki i prosty gulasz z batatów. Jest on przygotowany w stylu afrykańskim i nie odnoszę się tutaj tylko do czarnej fasoli… Chodzi o połączenie smaków i składników, które są charakterystyczne dla tego kontynentu.

Gulasz z batatów

Tym razem pokusiłem się o użycie sklepowego masła orzechowego, ale oczywiście możecie zrobić je samodzielnie (jak zrobić masło orzechowe). Ponadto, czarną fasolę możecie zastąpić czerwoną – będzie równie dobra. Podałem gulasz z batatów w towarzystwie ryżu skropionego sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan. Jeśli lubicie masło orzechowe w wytrawnej odsłonie, to polecam sos orzechowy. Jest rewelacyjny!


Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę i batata obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj posiekany imbir oraz czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pomidory, przyprawy (za wyjątkiem kolendry) i wodę. Gotuj aż bataty będą miękkie.

2
Gotowe

Wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Zdejmij z ognia. Dodaj czarną fasolę, masło orzechowe i posiekaną kolendrę zostawiając odrobinę do podania. Wymieszaj porządnie. Przykryj, odstaw na 15 minut, żeby smaki się przegryzły a fasola podgrzała.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Koktajl brzoskwiniowy z chia i płatkami owsianymi
Poprzedni
Koktajl brzoskwiniowy z chia i płatkami owsianymi
Jagielnik - ciasto z kaszy jaglanej
Następny
Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej
Koktajl brzoskwiniowy z chia i płatkami owsianymi
Koktajl brzoskwiniowy z chia i płatkami owsianymi
Jagielnik - ciasto z kaszy jaglanej
Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

10 komentarzy do "Gulasz z batatów"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Emilia
Gość

Lubię i bataty i masło orzechowe, spróbuję na pewno!

Joanna
Gość

Trafiłam na bloga dzięki Twojej książce, więc troszkę odwrotnie niż to zwykle bywa (niezdecydowanym książkę bardzo polecam):) Wpadł mi w oko ten przepis, chciałam wydrukować i padłam. 5 stron 🙁 Na szczęście zdążyłam anulować drukowanie. Jagielnik kokosowy 7 stron. Super, że jest przycisk do szybkiego drukowania, niestety jak dla mnie nie do użytku . Być może to chwilowe, to moje pierwsze odwiedziny na Twoim blogu (a już się czepiam;)), ale jeśli tylko masz możliwość coś z tym zrobić to gorąco zachęcam.
Przepisów z tego co widzę masz sporo fajnych i na pewno będę tu zaglądać.
Pozdrawiam serdecznie

Asia
Gość

Wspaniały, na pewno zrobię jeszcze nie raz, dzięki 🙂 i rodzynki dorzucę a co!

Lulka
Gość

Hej! Brzmi mega i na pewno spróbuję. Powiedz mi proszę czy jeśli zamiast wody użyję bulionu warzywnego to mocno zgrzeszę i zepsuję smak?

Kasia
Gość

Wczoraj trafiłam na twojego bloga, a już dziś przygotowałam gulasz z batatów i jestem zachwycona. Szybkie, proste i przepyszne!

Ania
Gość

super przepis, wyprobowany i napewno zrobie go nie raz!
Przylaczam sie do prosby o zajecie sie opcja drukowania, bo zajmuje to wiele stron a niepotrzebnie.
Bardzo podoba mi sie opcja zmiany ilosci i osob do potrzeby i kalorycznosc.
Dzieki

wpDiscuz