Szybki i prosty chleb pszenny

0 0
Szybki i prosty chleb pszenny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: 500g
Mleko roślinne: 300 ml
Olej rzepakowy: 3 łyżki
Suche drożdże: 7g
Cukier: 2 łyżeczki
Sól: 1 łyżeczka
Dodatkowo
Mak: do posypania
Mleko roślinne: do posmarowania

Marzysz o prostym przepisie na wegański chleb? Zobacz jak zrobić REWELACYJNY i SZYBKI chleb pszenny z keksówki!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Po pieczywo sięgam praktycznie codziennie. Bardzo lubię na śniadanie pałaszować kanapki z domowym hummusem lub pasztetem z soczewicy, udekorowane świeżymi, sezonowymi warzywami. Często piekę klasyczny chleb pszenny na drożdżach, ponieważ jest niezwykle prosty do ukręcenia i zawsze wychodzi IDEALNY! Do jego wykonania potrzebne jest tylko kilka składników, które zawsze mam w domowej spiżarce.

Szybki i prosty chleb pszenny

Bardzo często dostawałem od Was wiadomości, w jaki sposób zrobić ekspresowy i zarazem wegański chleb pszenny. Nic dziwnego, skoro tak dużą popularnością wśród czytelników bloga cieszą się domowe wypieki, w tym między innymi bułki pszenne i bułeczki czosnkowe. Myślę, że również ten przepis na chleb pszenny będzie dla Was pomocny.

Jakiej mąki użyć, aby zrobić domowy chleb?

Może to być mąka pszenna lub orkiszowa. Najlepiej typ pomiędzy 500 a 750. Jest to zwykła, biała mąka dostępna w każdym sklepie.

Jakiego mleka użyć, żeby wyszedł NAJLEPSZY wegański chleb?

Najczęściej używam mleka sojowego słodzonego. Nada się natomiast również każde inne. Mleko nie jest niezbędne, można je nawet zastąpić wodą. Ja jednak lubię tą mleczną nutę, dlatego Tobie również polecam go użyć 😉

Czym udekorować chleb?

Polecam posypać chleb makiem lub sezamem. Nada się również słonecznik, jak i dynia, ale te dwie pierwsze propozycje moim zdaniem pasują najlepiej.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: 500g
Mleko roślinne: 300 ml
Olej rzepakowy: 3 łyżki
Suche drożdże: 7g
Cukier: 2 łyżeczki
Sól: 1 łyżeczka
Dodatkowo
Mak: do posypania
Mleko roślinne: do posmarowania

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki na chleb wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie, wyrabiając ciasto przez kilka minut. Gdy jest już dobrze wyrobione, możesz wysmarować foremkę olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.

2
Gotowe

Wyrośnięte ciasto natnij w kilku miejscach. Posmaruj odrobiną mleka roślinnego i posyp makiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz chleb przez około 40-50 minut. Po tym czasie wyjmij foremkę z piekarnika i odstaw na 10 minut. Następnie wyjmij chleb i połóż na kratce do całkowitego wystygnięcia. Chleb pszenny na drożdżach jest już gotowy. Smacznego!

Konrad Budzyk

Ravani - Ciasto z semoliną
previous
Ravani – Ciasto z semoliną
Bułeczki z czekoladą i wiśniami
next
Bułeczki z czekoladą i wiśniami
Ravani - Ciasto z semoliną
previous
Ravani – Ciasto z semoliną
Bułeczki z czekoladą i wiśniami
next
Bułeczki z czekoladą i wiśniami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x