Ingredients
-
2 puszki Czarna fasola480g ugotowanej
-
100g Kasza gryczana niepalona
-
2 duże Cebula biała
-
3 ząbki Czosnek
-
5 łyżeczek Przyprawa do kaszanki
-
do smaku Pieprz czarny
-
70ml Olej1/3 szklanki
-
3 łyżki Ocet balsamiczny
-
2 łyżki Sos sojowy jasny
-
Dodatkowo
-
10 arkuszy Papier ryżowyduży
-
do smarowania Olej
Kaszanka wegańska
Podczas sezonu grillowego nikt z nas nie chce nadmiernie odstawać od znajomych. Sięgamy wtedy po warzywne szaszłyki, kiełbaski czy boczniaki. Ja jednak, za mięsnych i zamierzchłych czasów, uwielbiałem kaszankę, dlatego dzisiaj na kuchenny warsztat wjeżdża kaszanka wegańska, którą mam nadzieję Was uwieść. Rzecz jasna, jeśli nie macie w planach grilla, to możecie ją również zrobić, tak jak ja tym razem, w piekarniku.
Z podanych proporcji i przy użyciu dużego papieru ryżowego wychodzi 10 pysznych kaszaneczek. Jeśli jednak macie tylko mały papier ryżowy, to nie musicie się przejmować… wyjdzie Wam ich po prostu więcej. Standardowo zamiast kaszy gryczanej możecie użyć np. kaszę pęczak, a czarną fasolę zastąpić czerwoną… chociaż radziłbym raczej pozostać przy czarnej, bo daje ona niesamowitego koloru… koloru kaszanki!
A Wy co wybieracie najczęściej na grilla? Czy w ogóle grillujecie? Dajcie koniecznie znać jak Wam podeszła wegańska kaszanka.
Składniki
Czarna fasola:: 2 puszki | |
Kasza gryczana niepalona:: 100g | |
Cebula biała:: 2 duże | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Przyprawa do kaszanki:: 5 łyżeczek | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Olej:: 70ml | |
Ocet balsamiczny:: 3 łyżki | |
Sos sojowy jasny:: 2 łyżki | |
Dodatkowo |
|
Papier ryżowy:: 10 arkuszy | |
Olej:: do smarowania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Do pojemniczka wrzuć fasolę, czosnek, olej (zostawiając 2 łyżki do smażenia cebuli), ocet balsamiczny, sos sojowy oraz przyprawę do kaszanki. Zblenduj na gładko. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż ją na złoty kolor. Dodaj zmiksowaną fasolę i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i odcedzoną kaszę gryczaną. Smaż jeszcze około 10 minut. Powstała masa powinna być gęsta. Odstaw do wystygnięcia. |
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Czy musi byc to ocet balsamiczny?
Wydaje mi się, że z innym też można spróbować 🙂
Ja do kaszanki z przepisu na faszerowane ziemniaki dałam ocet jabłkowy i było ok 🙂
To ja proponuję kaszankę po wiejsku. Bez papieru ryżowego, do masy z fasolkowo cebulowej dodaję jabłko pokrojone w kosteczkę odrobinę musztardy, grubo zmielony pieprz i to jest hiciorek naszych pensjonatowych ognisk, a do tego jeszcze smalczyk wegański mnim 🙂
Ooo z jabłkiem też super 🙂
Czy ja mogę prosić o pełny przepis?
Powyżej jest przepis… składniki, wykonanie… wszystko 😉
A teraz się chwalę, nasza min. wegańska kaszanka pod nazwa ” Warmiński kawior” zdobyła wyróżnienie na bardzo prestiżowym konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Zdobyłyśmy niestety 4 miejsce tuż za podium, ale cóż mięsne potrawy nadal królują na tradycyjnym stole.
Gdzie kupić przyprawę do kaszanki? 🙂
Ja dostałem oraz dzisiaj nawet dokupiłem przyprawę w Carrefourze. W innych dużych marketach prawdopodobnie również się znajdzie 🙂
Czy papier ryżowy nie pęknie w piekarniku? Robiłam takie w wersji z mięsem i totalnie wszystkie pękły 🙁
Troszkę na pewno popęka 🙁
A jednak 😉 Dzięki za szybkie info.
Zrobiłem dziś. Doskonałe, przepyszne danie!!
Też się pochwalę 💝
Zrobiłam kaszankę w cieście francuskim i też jest pyszna. Taki dziś obiad miałam 😀
Hej,
co zrobić żeby sajgonki nie były takie gumowe?
Sajgonki można jak frytki – piec na dwa razy. Zawsze w mocno rozgrzanym oleju, więc ważna jest temperatura dymienia wybranego do smażenia tłuszczu. Po osączeniu dosmażamy w wyższej temperaturze np 180-190 stopni. Pękają kiedy jest za dużo farszu lub za niska temperatura oraz za mało tłuszczu
Czy można smażyć na tłuszczu kaszanki, czy będzie przepis na kiełbaski, wędlinę na kanapki?]
Wyszła pysznie! Brakowało mi tylko informacji czy odlać zalewę z fasoli i niestety dodałam z zalewą więc masa na kaszankę była rzadka. Musiałam ją odparować na patelni. Podana z kiszoną kapustą smakowała bardzo wiarygodnie – jak kaszanka.