Kaszanka wegańska

0 0
Kaszanka wegańska

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czarna fasola:: 480g ugotowanej 2 puszki
Kasza gryczana niepalona:: 100g
Cebula biała:: 2 duże
Czosnek:: 3 ząbki
Przyprawa do kaszanki:: 5 łyżeczek
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 1/3 szklanki 70ml
Ocet balsamiczny:: 3 łyżki
Sos sojowy jasny:: 2 łyżki
Dodatkowo
Papier ryżowy:: duży 10 arkuszy
Olej:: do smarowania

Nutritional information

1
Porcja
181
Kalorie
6g
Białko
7.7g
Tłuszcz
22.1g
Węgl.
1g
Błonnik

Znudziły Cię boczniaki, kiełbaski i marynowane tofu? Na Twoim grillu lub w domowym piekarniku musi zagościć kaszanka wegańska!

  • 40 min
  • Serves 10
  • Easy

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Kaszanka wegańska

Podczas sezonu grillowego nikt z nas nie chce nadmiernie odstawać od znajomych. Sięgamy wtedy po warzywne szaszłyki, kiełbaski czy boczniaki. Ja jednak, za mięsnych i zamierzchłych czasów, uwielbiałem kaszankę, dlatego dzisiaj na kuchenny warsztat wjeżdża kaszanka wegańska, którą mam nadzieję Was uwieść. Rzecz jasna, jeśli nie macie w planach grilla, to możecie ją również zrobić, tak jak ja tym razem, w piekarniku.

Z podanych proporcji i przy użyciu dużego papieru ryżowego wychodzi 10 pysznych kaszaneczek. Jeśli jednak macie tylko mały papier ryżowy, to nie musicie się przejmować… wyjdzie Wam ich po prostu więcej. Standardowo zamiast kaszy gryczanej możecie użyć np. kaszę pęczak, a czarną fasolę zastąpić czerwoną… chociaż radziłbym raczej pozostać przy czarnej, bo daje ona niesamowitego koloru… koloru kaszanki!

A Wy co wybieracie najczęściej na grilla? Czy w ogóle grillujecie? Dajcie koniecznie znać jak Wam podeszła wegańska kaszanka.

Wegańska kaszanka

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Czarna fasola:: 480g ugotowanej 2 puszki
Kasza gryczana niepalona:: 100g
Cebula biała:: 2 duże
Czosnek:: 3 ząbki
Przyprawa do kaszanki:: 5 łyżeczek
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 1/3 szklanki 70ml
Ocet balsamiczny:: 3 łyżki
Sos sojowy jasny:: 2 łyżki
Dodatkowo
Papier ryżowy:: duży 10 arkuszy
Olej:: do smarowania

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą i gotuj bez dodatku soli według instrukcji na opakowaniu.

2
Gotowe

Do pojemniczka wrzuć fasolę, czosnek, olej (zostawiając 2 łyżki do smażenia cebuli), ocet balsamiczny, sos sojowy oraz przyprawę do kaszanki. Zblenduj na gładko. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż ją na złoty kolor. Dodaj zmiksowaną fasolę i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i odcedzoną kaszę gryczaną. Smaż jeszcze około 10 minut. Powstała masa powinna być gęsta. Odstaw do wystygnięcia.

3
Gotowe

Gdy masa jest już chłodna, nalej na duży płaski talerz letniej wody, w której będzie moczony papier ryżowy. Weź arkusz papieru ryżowego, zamocz w wodzie przez 2-3 sekundy i przełóż na deskę. W rękach uformuj walec z masy i połóż go na papier ryżowy. Zwijaj tak jak jest pokazane na opakowaniu.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Zawinięte kaszanki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub na aluminiową tackę, jeśli chcesz piec na grillu. Posmaruj delikatnie olejem i wstaw do piekarnika na około 15 minut.

previous
Ślimaczki z burakiem
Racuchy z bananami
next
Racuchy z bananami – placuszki z bananami
previous
Ślimaczki z burakiem
Racuchy z bananami
next
Racuchy z bananami – placuszki z bananami
Subscribe
Powiadom o
guest
27 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Czy musi byc to ocet balsamiczny?

Konrad Budzyk

Wydaje mi się, że z innym też można spróbować 🙂

Anna

Ja do kaszanki z przepisu na faszerowane ziemniaki dałam ocet jabłkowy i było ok 🙂

Beata

To ja proponuję kaszankę po wiejsku. Bez papieru ryżowego, do masy z fasolkowo cebulowej dodaję jabłko pokrojone w kosteczkę odrobinę musztardy, grubo zmielony pieprz i to jest hiciorek naszych pensjonatowych ognisk, a do tego jeszcze smalczyk wegański mnim 🙂

Konrad Budzyk

Ooo z jabłkiem też super 🙂

ewa

Czy ja mogę prosić o pełny przepis?

Konrad Budzyk

Powyżej jest przepis… składniki, wykonanie… wszystko 😉

Beata

A teraz się chwalę, nasza min. wegańska kaszanka pod nazwa ” Warmiński kawior” zdobyła wyróżnienie na bardzo prestiżowym konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Zdobyłyśmy niestety 4 miejsce tuż za podium, ale cóż mięsne potrawy nadal królują na tradycyjnym stole.

Kasia

Gdzie kupić przyprawę do kaszanki? 🙂

Konrad Budzyk

Ja dostałem oraz dzisiaj nawet dokupiłem przyprawę w Carrefourze. W innych dużych marketach prawdopodobnie również się znajdzie 🙂

jagoda

Czy papier ryżowy nie pęknie w piekarniku? Robiłam takie w wersji z mięsem i totalnie wszystkie pękły 🙁

Konrad Budzyk

Troszkę na pewno popęka 🙁

jagoda

A jednak 😉 Dzięki za szybkie info.

Łukasz

Zrobiłem dziś. Doskonałe, przepyszne danie!!

Joanna

Też się pochwalę 💝
Zrobiłam kaszankę w cieście francuskim i też jest pyszna. Taki dziś obiad miałam 😀

gaba

Hej,
co zrobić żeby sajgonki nie były takie gumowe?

horreum

Sajgonki można jak frytki – piec na dwa razy. Zawsze w mocno rozgrzanym oleju, więc ważna jest temperatura dymienia wybranego do smażenia tłuszczu. Po osączeniu dosmażamy w wyższej temperaturze np 180-190 stopni. Pękają kiedy jest za dużo farszu lub za niska temperatura oraz za mało tłuszczu

Magdalena

Czy można smażyć na tłuszczu kaszanki, czy będzie przepis na kiełbaski, wędlinę na kanapki?]

Magdalena

Wyszła pysznie! Brakowało mi tylko informacji czy odlać zalewę z fasoli i niestety dodałam z zalewą więc masa na kaszankę była rzadka. Musiałam ją odparować na patelni. Podana z kiszoną kapustą smakowała bardzo wiarygodnie – jak kaszanka.

27
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here