Kanapka z awokado i tofu

Kanapka z awokado i tofu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Pasta
Awokado: 1/2 dużego
Sok z limonki: 1 łyżka
Sól: szczypta
Tofu marynowane
Tofu naturalne: 100g
Masło orzechowe: 1 łyżeczka
Sos sojowy: 2 łyżki
Sos sriracha: 1 łyżeczka
Sok z limonki: 1 łyżka
Cukier: 1 łyżka
Sezam: 1 łyżeczka
Dodatkowo
Chleb: 2 duże kromki
Pomidorki koktajlowe: kilka sztuk
Olej: do smażenia

Koniec z nudnymi kanapkami! Czas na awokado i tofu w azjatyckim stylu

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Pasta

  • Tofu marynowane

  • Dodatkowo

Share

Kanapka z awokado i tofu

Dzisiaj wstałem rano z wielką chrapką na pieczywo. Nie chciałem jednak robić sobie zwykłych kanapek lub zajadać się chlebem z bułką… To zbyt zwyczajne. Popatrzyłem co mam w lodówce, a jest tam teraz sporo rzeczy, więc długo patrzyłem… Pomyślałem na co mam smaka i mnie olśniło… Wypasiona kanapka z awokado i tofu, to będzie to!

Gdzie dostaniesz sos sriracha? KLIKNIJ i sprawdź.

A do czego jeszcze możesz go użyć? Jako pikantny i pyszny sos, zamiast ketchupu. Świetnie smakuje zmieszany z majonezem. W przepisach używałem go m.in. do pieczonego kalafiora, sałatki po tajsku i ryżu w sosie chilli.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Pasta
Awokado: 1/2 dużego
Sok z limonki: 1 łyżka
Sól: szczypta
Tofu marynowane
Tofu naturalne: 100g
Masło orzechowe: 1 łyżeczka
Sos sojowy: 2 łyżki
Sos sriracha: 1 łyżeczka
Sok z limonki: 1 łyżka
Cukier: 1 łyżka
Sezam: 1 łyżeczka
Dodatkowo
Chleb: 2 duże kromki
Pomidorki koktajlowe: kilka sztuk
Olej: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Tofu pokrój w plastry. Składniki na marynatę wymieszaj i umieść w niej tofu - najlepiej na kilka godzin, ale nie jest to konieczne.

Awokado (musi być miękkie!) zgnieć z sokiem z limonki i solą na gładką pastę.

2
Gotowe

Na patelni rozprowadź niedużą ilość oleju (1-2 łyżeczki). Smaż z obu stron pieczywo, tofu i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół - na zdjęciu jest pierwsza z dwóch porcji.

Chleb posmaruj pastą z awokado, połóz tofu, obok pomidorki i delektuj się smakiem.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

hummus z dynią
previous
Hummus z dynią
next
Makaron z zielonym kalafiorem
hummus z dynią
previous
Hummus z dynią
next
Makaron z zielonym kalafiorem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Moje propozycje

0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x