Wegańska chałka

0 0
Wegańska chałka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na chałkę
Mleko roślinne: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 50g
Mąka pszenna: 500g
Masło roślinne: 80g
Sól: 1/2 łyżeczki
Na kruszonkę
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Mięciutka, puszysta i prosta... IDEALNA chałka wegańska!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Na chałkę

  • Na kruszonkę

Share

Ostatnio poszalałem w kuchni z wypiekami i teraz zalewam Was przepisami na te wszystkie wspaniałości. Były już niezawodne wegańskie jagodzianki, proste wegańskie ciasto z borówkami oraz drożdżówki z budyniem, które smakiem przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Tym razem mam dla Was kolejny klasyk, ale oczywiście przerobiony na wegańską modłę. Jest to chałka BEZ jajek, BEZ mleka, ale ZE smakiem i DLA KAŻDEGO!

Wegańska chałka

Mięciutka, puszysta i po prostu pyszna… Taka właśnie jest dzisiejsza chałka wegańska. Posmarowana roślinnym masłem, podana z dżemem i kubkiem świeżo zaparzonej kawy, to mój przepis na udany poranek.

Samo przygotowanie ciasta na chałkę jest banalnie proste i sprowadza się do dobrego wyrobienia ze sobą wszystkich składników. Jedyne z czym zawsze mam problem, to zaplatanie chałki. W teorii wiem jak to zrobić i to na kilka sposobów, ale w praktyce mam dwie lewe ręce… Na szczęście smak świeżo wypieczonej chałki według tego przepisu jest zawsze IDEALNY!

Specjalistą w zaplataniu warkoczy jak widać po załączonych zdjęciach nie jestem. Pomimo tych oczywistych braków w umiejętnościach, nadrabiam wyczuciem smaku, chęciami i uśmiechem. Moja wegańska chałka jest doskonała w swojej niedoskonałości.

Wegańska chałka - Przepis na chałkę | Chałka bez jajek i bez mleka

Wegańska chałka – KĄCIK PORAD

  • Masło roślinne w cieście i kruszonce możesz zastąpić margaryną, olejem kokosowym lub nawet zwykłym olejem.
  • Mleko którego użyłem, to mleko sojowe, ale nada się również każde inne.
  • Chałkę możesz również zaplatać na 4 pasma, ale na 3 jest zdecydowanie najłatwiej.
  • Jeśli nie chcesz bawić się w zaplatanie, to możesz zrobić z tego ciasta około 10-12 słodkich bułeczek.
[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Na chałkę
Mleko roślinne: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 50g
Mąka pszenna: 500g
Masło roślinne: 80g
Sól: 1/2 łyżeczki
Na kruszonkę
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Wykonanie

1
Gotowe

Ciasto na chałkę

Mleko roślinne, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, roztopione masło roślinne oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich podziel na 3 pasma, które przy użyciu dłoni rozwałkuj na długość około 40 cm. Połącz ze sobą końcówki i zapleć warkocz. Dzięki temu powstaną Ci dwie średniej wielkości chałki. Zaplecione warkocze przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.

3
Gotowe

Kruszonka

Połącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podrośniętą chałkę posmaruj delikatnie odrobiną mleka roślinnego i obsyp kruszonką. Piecz chałki przez około 30-40 minut. Po upieczeniu ostudź chałkę na kratce. Nadaje się do krojenia po przestudzeniu.

Konrad Budzyk

Zupa z ciecierzycą i ziemniakami
previous
Zupa z ciecierzycą i ziemniakami
Ciasto z figami
next
Ciasto z figami
Zupa z ciecierzycą i ziemniakami
previous
Zupa z ciecierzycą i ziemniakami
Ciasto z figami
next
Ciasto z figami
Subscribe
Powiadom o
guest
30 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

O BOŻE TA CHAŁKA TO NIEBO I SENS ŻYCIA!!!!!
Melduję, że użyłam suchych drożdży i wyrobiłam wszystko razem bez czekania. Tylko kruszonkę bym następnym razem wsadziła na trochę do lodówki, żeby lepiej się kruszyła, bo rozlała się ciapa po cieście trochę.

Krzysiek

Sam przepis wygląda na prosty , ale z tym zaplataniem to i ja mam problem . Ważne ,że w takich sytuacjach ma kto pomóc

Merrs

Polecam, u mnie 20 min wystarczyło

Joanna

Robię drugi dzień z rzędu! Pyszna i prosta w wykonaniu!

Konrad Budzyk

Bardzo dziękuję! Przepis na chałkę = przepis na uśmiech 🙂

Gosia

Uwielbiam tą chałkę, najlepszy przepis i zawsze wychodzi 😀

Ola

A czy wyjdzie z wodą zamiast mleka roślinnego?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Ola

Tak zrobiłam i wyszła przepyszna!

Gosza

Cześć! Czy można użyć i w jakich proporcjach drożdże suche?

Konrad Budzyk

Tak, bez problemu 🙂 Tutaj użyłbym 2 opakowań po 7g 🙂

Aleksandra

Czy zamiast masła rodzinnego mogę użyć oleju kokosowego

Konrad Budzyk

Pewnie, nie ma problemu 🙂

Lewa

A w jakich proporcjach?

Konrad Budzyk

Tyle samo 🙂

Aleksandra

Roślinnego oczywiście ( przejęzyczenie) 🙂

Karolina

Jakiego masła roślinnego użyć ?

Konrad Budzyk

Dowolnego. Może to być nawet margaryna do wypieków 🙂

30
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x