Wegańska chałka

Wegańska chałka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na chałkę
Mleko roślinne: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 50g
Mąka pszenna: 500g
Masło roślinne: 80g
Sól: 1/2 łyżeczki
Na kruszonkę
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Mięciutka, puszysta i prosta... IDEALNA chałka wegańska!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Na chałkę

  • Na kruszonkę

Share

Ostatnio poszalałem w kuchni z wypiekami i teraz zalewam Was przepisami na te wszystkie wspaniałości. Były już niezawodne wegańskie jagodzianki, proste wegańskie ciasto z borówkami oraz drożdżówki z budyniem, które smakiem przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Tym razem mam dla Was kolejny klasyk, ale oczywiście przerobiony na wegańską modłę. Jest to chałka BEZ jajek, BEZ mleka, ale ZE smakiem i DLA KAŻDEGO!

Wegańska chałka

Mięciutka, puszysta i po prostu pyszna… Taka właśnie jest dzisiejsza chałka wegańska. Posmarowana roślinnym masłem, podana z dżemem i kubkiem świeżo zaparzonej kawy, to mój przepis na udany poranek.

Samo przygotowanie ciasta na chałkę jest banalnie proste i sprowadza się do dobrego wyrobienia ze sobą wszystkich składników. Jedyne z czym zawsze mam problem, to zaplatanie chałki. W teorii wiem jak to zrobić i to na kilka sposobów, ale w praktyce mam dwie lewe ręce… Na szczęście smak świeżo wypieczonej chałki według tego przepisu jest zawsze IDEALNY!

Specjalistą w zaplataniu warkoczy jak widać po załączonych zdjęciach nie jestem. Pomimo tych oczywistych braków w umiejętnościach, nadrabiam wyczuciem smaku, chęciami i uśmiechem. Moja wegańska chałka jest doskonała w swojej niedoskonałości.

Wegańska chałka - Przepis na chałkę | Chałka bez jajek i bez mleka

Wegańska chałka – KĄCIK PORAD

  • Masło roślinne w cieście i kruszonce możesz zastąpić margaryną, olejem kokosowym lub nawet zwykłym olejem.
  • Mleko którego użyłem, to mleko sojowe, ale nada się również każde inne.
  • Chałkę możesz również zaplatać na 4 pasma, ale na 3 jest zdecydowanie najłatwiej.
  • Jeśli nie chcesz bawić się w zaplatanie, to możesz zrobić z tego ciasta około 10-12 słodkich bułeczek.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Na chałkę
Mleko roślinne: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 50g
Mąka pszenna: 500g
Masło roślinne: 80g
Sól: 1/2 łyżeczki
Na kruszonkę
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Wykonanie

1
Gotowe

Ciasto na chałkę

Mleko roślinne, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, roztopione masło roślinne oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich podziel na 3 pasma, które przy użyciu dłoni rozwałkuj na długość około 40 cm. Połącz ze sobą końcówki i zapleć warkocz. Dzięki temu powstaną Ci dwie średniej wielkości chałki. Zaplecione warkocze przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.

3
Gotowe

Kruszonka

Połącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podrośniętą chałkę posmaruj delikatnie odrobiną mleka roślinnego i obsyp kruszonką. Piecz chałki przez około 30-40 minut. Po upieczeniu ostudź chałkę na kratce. Nadaje się do krojenia po przestudzeniu.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Zupa pieczarkowa z makaronem | Przepis na wegańską zupę pieczarkową
previous
Zupa pieczarkowa z makaronem
Przepis na Kasza kuskus perłowa z warzywami | Kasza z warzywami | Kasza z cukinią, papryką i ciecierzycą
next
Kasza kuskus perłowa z warzywami
Zupa pieczarkowa z makaronem | Przepis na wegańską zupę pieczarkową
previous
Zupa pieczarkowa z makaronem
Przepis na Kasza kuskus perłowa z warzywami | Kasza z warzywami | Kasza z cukinią, papryką i ciecierzycą
next
Kasza kuskus perłowa z warzywami
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

O BOŻE TA CHAŁKA TO NIEBO I SENS ŻYCIA!!!!!
Melduję, że użyłam suchych drożdży i wyrobiłam wszystko razem bez czekania. Tylko kruszonkę bym następnym razem wsadziła na trochę do lodówki, żeby lepiej się kruszyła, bo rozlała się ciapa po cieście trochę.

Moje propozycje

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x