Zapiekanka z ryżem i brokułami

Zapiekanka z ryżem i brokułami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na sos
Ziemniaki: 400g
Bulion: 600 ml
Czosnek: 2 ząbki
Płatki drożdżowe: 5 łyżek
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Olej: 3 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Brokuł: 1 sztuka
Ryż: 200g
Ciecierzyca: 200g suchej 2 puszki

Klasyczna, delikatna, serowa, ale bez sera... PETARDA!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na sos

Share

Zapiekanka z ryżem i brokułami

Znasz serek z ziemniaka? Ja go uwielbiam do tego stopnia, że postanowiłem oprzeć na nim dzisiejsze danie. Inspirując się nim, zrobiłem sos, który podczas pieczenia, jest spijany przez ryż. Efekt końcowy jest rewelacyjny. Otrzymujemy aromatyczny i pełen smaku ryż oraz idealnie ugotowane brokuły. A to wszystko w jednym naczyniu 😍

Jakiego ryżu użyć do zapiekanki?

Najbardziej polecam ryż brązowy. Jeśli takiego nie masz, to użyj np. parabolicznego lub basmati. Nie polecam zwykłego ryżu białego, ponieważ może zrobić się z zapiekanki papka, a tego byśmy nie chcieli 😉

Możesz użyć 2 puszek ciecierzycy lub 200g suchej, którą trzeba jeszcze ugotować. Jedna i druga sprawdzi się równie dobrze.

Z czym podawać zapiekankę?

U mnie była to klasyczna i prosta surówka z pomidora i cebuli. Niby nic trudnego i wyszukanego, ale zrobiona z dobrych pomidorów, to prawdziwa petarda. Możesz również ukręcić mizerię lub inną ulubioną sałatkę.

Jeśli lubisz zapiekane dania obiadowe, to polecam Ci również naleśniki zapiekane z warzywami, zapiekankę ziemniaczaną, w której królują boczniaki oraz makaron z serem z ziemniaka. Tymczasem koniec pisania, czas do działania. Zapiekanka sama się nie zrobi 😅

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Na sos
Ziemniaki: 400g
Bulion: 600 ml
Czosnek: 2 ząbki
Płatki drożdżowe: 5 łyżek
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Olej: 3 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Brokuł: 1 sztuka
Ryż: 200g
Ciecierzyca: 200g suchej 2 puszki

Wykonanie

1
Gotowe

Obierz ziemniaki. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie.

2
Gotowe

Zaraz po ugotowaniu wrzuć je do kielicha blendera wraz z pozostałymi składnikami na sos. Blenduj do momentu uzyskania gładkiego sosu - u mnie było to 30 sekund.

3
Gotowe

Podziel brokuła na różyczki.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym umieść ryż, brokuła i ciecierzycę. Wlej sos i wymieszaj. Wrzuć naczynie do piekarnika i piecz około 30-40 minut. Ryż ma być miękki. Gotowe.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Surówka z pomidora i cebuli
previous
Surówka z pomidora i cebuli
Przepis na hummus z pieczonym burakiem
next
Hummus z pieczonym burakiem
Surówka z pomidora i cebuli
previous
Surówka z pomidora i cebuli
Przepis na hummus z pieczonym burakiem
next
Hummus z pieczonym burakiem
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia

Dzień dobry, czy ryż ma być wrzucony surowy czy ugotowany?

Sylwia

Bardzo dziękuję 🙂 zapiekanka jest cudowna👍

Agi

Super danie. Zwłaszcza ten sos, ala serowy wyszedł. Bardzo pożywne danie i zaskoczyło domowników.
Dziękuję za pomysl

Anna

A można by jedną puszkę ciecierzycy zamienić na kukurydzę?

Marlena

Dzień dobry, piekę już 50 minut i ryż wciąż jest twardy, co mogło pójść nie tak? 🙂 Użyłam ryżu brązowego

Moje propozycje

9
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x