• Home
  • Batoniki z płatków jaglanych

Batoniki z płatków jaglanych

Batoniki z płatków jaglanych

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jaglane : 80g
Masło orzechowe : 90g
Miód / Syrop klonowy : 70g
Gorzka czekolada : 25g
Mleko roślinne : 2 łyżki

Batoniki z płatków jaglanych, to gratka dla fanów produktów jaglanych, słodkości bez pieczenia i bezglutenowych. Szybkie, proste i pyszne!

Składniki

Share

Batoniki z płatków jaglanych

Jakiś czas temu dostałem od Sonko paczkę m.in. z płatkami jaglanymi. Długo nie musiałem się zastanawiać co z nimi zrobić… Już od dawna chodziły za mną batoniki z płatków jaglanych i wreszcie nadarzyła się okazja, żeby je zrobić. Oczywiście zamiast płatków jaglanych (koniecznie opiekanych), możecie użyć płatków kukurydzianych lub orkiszowych. Nie ma to większego znaczenia. Batoniki i tak wyjdą pyszne… W końcu to połączenie masła orzechowego z syropem. Jak mogłoby być inaczej?! Jeśli lubicie takie połączenie smaków, to koniecznie obadajcie batoniki z amarantusem ekspandowanym.

Bardzo fajnymi dodatkami, które można wmieszać w masę, są posiekane orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe. Wpłyną pozytywnie nie tylko na smak, ale również na strukturę.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Płatki jaglane : 80g
Masło orzechowe : 90g
Miód / Syrop klonowy : 70g
Gorzka czekolada : 25g
Mleko roślinne : 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Syrop klonowy lub miód i masło orzechowe umieść w rondelku i zacznij podgrzewać (dosłownie kilka chwil na małym ogniu).

2
Gotowe

Do powstałej masy dodaj płatki i porządnie wymieszaj.

3
Gotowe

Wyłóż foremkę (u mnie 20x15cm) papierem do pieczenia i przełóż masę. Rozprowadź równomiernie i dociskaj. Wstaw do lodówki. Do rondelka lub miseczki dodaj czekoladę oraz mleko. Rozpuść - ma powstać gładka czekoladowa polewa. Wyjmij foremkę z lodówki. Rozprowadź polewę po całości i wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej kilka godzin lub najlepiej całą noc. Po tym czasie możesz już pokroić i cieszyć się ich smakiem.

Sałatka z pieczarkami
Poprzedni
Sałatka z pieczarkami
Gofry z mąki gryczanej
Następny
Gofry z mąki gryczanej




Sałatka z pieczarkami
Sałatka z pieczarkami
Gofry z mąki gryczanej
Gofry z mąki gryczanej
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia

Mam w domu zwykłe płatki jaglane, co z nimi zrobić, aby były opiekane?

Sylwia

Ale czy jesteś pewien, że będą gorsze, jeśli użyje takich zwyczajnych? Jest znacząca różnica w smaku samych płatków?

Łucja

Ależ spokojnie. Sama tak robię, bo sie bardziej opłaca niż kupować gotowe.

Ola

Przypiekłam na suchej patelni. Całość wyszła rewelacyjna!!