Lody truskawkowe na kaszy jaglanej

Lody truskawkowe na kaszy jaglanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: suchej 100g
Mleczko kokosowe:: 2 puszki
Wanilia:: 1 łyżeczka/laska
Truskawki:: kup bardzo aromatyczne, słodkie i "smakowe"! 600g
Cukier kokosowy:: lub do smaku; można zastąpić daktylami 5 łyżek
Sól:: szczypta

Nutritional information

100g
Porcja
132
Kalorie
1g
Białko
9g
Tłuszcz
12g
Węglowodany
  • 30 min
  • Serves 16
  • Medium

Ingredients

Share

Przemierzając bezkresy polskiej blogosfery natknąłem się na lody z kaszy jaglanej. Pierwsza myśl była taka, że to trochę dziwny pomysł, ale skoro robi się “sernik” z tej królowej kasz to czemu nie lody… Zagłębiłem się w przepis z bloga pinkcake i delikatnie zmodyfikowałem pod to co mam w swojej lodówce, siatkach z zakupami i doprawiłem doświadczeniem. Z tego wszystkiego wyszły pyszne lody truskawkowe na kaszy jaglanej. Jedne z lepszych lodów domowej roboty jakie jadłem.

Przy okazji do posłodzenia użyłem cukru kokosowego, który z powodzeniem można zastąpić np. daktylami lub, dla osób mających w d*upie dietę, zwykłym białym cukrem. Ja swój cukier dostałem od firmy Targroch. Już jakiś czas temu chodziło za mną kupienie go, ale cena mnie odstraszała. Teraz już wiem, że warto. Już podczas robienia seksowych czekoladek zakochałem się w nim, a w połączeniu z mleczkiem kokosowym i truskawkami zmiażdżył system i doprowadził do gastroorgazmu – delikatnie mówiąc.

Istotne jest to, żeby co jakiś czas zamieszać lody, które już damy do zamrażarki, ponieważ inaczej stworzą się kryształki lodu. Jeśli to by się stało, wystarczy wyciągnąć je na kilkanaście minut z zamrażarki, aby “odtajały” lub zblendować w celu rozbicia ich. Jeśli używasz maszynki do lodów, tego problemu nie będzie 😉

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: suchej 100g
Mleczko kokosowe:: 2 puszki
Wanilia:: 1 łyżeczka/laska
Truskawki:: kup bardzo aromatyczne, słodkie i "smakowe"! 600g
Cukier kokosowy:: lub do smaku; można zastąpić daktylami 5 łyżek
Sól:: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, zimną wodą, a następnie dodaj do garnka razem z jedną puszką mleczka kokosowego.

2
Gotowe

Ugotuj, a raczej rozgotuj - na pewno sobie poradzisz ;)

3
Gotowe

Ugotowaną kaszę przełóż do miski lub kielicha blendera, dodaj pozostałe składniki (z mleczka kokosowego tylko twardą część) i zblenduj na gładko. Spróbuj, podekscytuj się przez chwilę jakie to dobre i ewentualnie dodaj więcej cukru lub daktyli, bo w sumie co Ci szkodzi.

4
Gotowe

Przełóż do opakowania, w którym chcesz mrozić i wstaw do zamrażarki.

5
Gotowe

Mieszaj co 30-50 minut, jeśli masz czas. Jeśli nie, to nic się nie dzieje, bo i tak zjesz ze smakiem.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Sos czosnkowy na kaszy jaglanej
next
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
previous
Sos czosnkowy na kaszy jaglanej
next
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Moje propozycje

0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x