• Home
  • Desery
  • Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym

Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym

0 0
Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko: 150 ml
Drożdże świeże: 20g
Cukier: 2 łyżeczki
Mąka: 300g
Sól: 1/2 łyżeczki
Olej: 2 łyżki
Krem czekoladowy: 150g

Domowe ślimaczki do porannej kawy i dzień staje się lepszy!

  • Serves 15
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

Share

Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym

Ostatnio udziergałem dla Was azjatyckie bułeczki z patelni, które są świetną opcją NA WYNOS. Dzisiaj również postawiłem na bułeczki, które możecie zabrać w drogę. Tym razem są one na słodko i przygotowane w piekarniku. Idealne jako drugie śniadanie do kawy lub jako deser 🥰

Jaki KREM CZEKOLADOWY do bułeczek?

U mnie był to domowej roboty, zdrowy krem czekoladowy, który ukręciłem z migdałów, daktyli i kakao. Możecie również użyć dowolnego, ulubionego, czekoladowego smarowidła.

Jakiej wsypać mąki?

Do przygotowania tych bułeczek użyłem jasnej mąki pszennej, ale równie dobrze sprawdzi się orkiszowa, jak i prawdopodobnie miks bezglutenowy. Jeśli wsypiesz mąkę pełnoziarnistą, to bułeczki będą mniej wyrośnięte.

Jakie wlać mleko?

Ja robiłem już na chyba wszystkich roślinnych mlekach i zawsze ciasto wychodziło idealne. Porwij ze sklepowej półki takie jakie lubisz lub ukręć własne mleko z nerkowców lub mleko kokosowe.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko: 150 ml
Drożdże świeże: 20g
Cukier: 2 łyżeczki
Mąka: 300g
Sól: 1/2 łyżeczki
Olej: 2 łyżki
Krem czekoladowy: 150g

Wykonanie

1
Gotowe

W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Powinna powstać po tym czasie pianka. To oznaka, że drożdże "ruszyły".

2
Gotowe

Do miski dosyp mąkę, sól oraz wlej olej. Wyrób gładkie ciasto, przełóż do miski i przykryj ściereczką na 15 minut, do podrośnięcia.

3
Gotowe

Na stolnicy rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45x30cm.

4
Gotowe

Ciasto posmaruj kremem czekoladowym i zwiń. Pokrój na kawałki o grubości około 2-3cm.

5
Gotowe

Wysmaruj formę odrobiną oleju, włóż bułeczki drożdżowe i delikatnie je przygnieć. Przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź i piecz przez około 20 minut.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Zdrowy krem czekoladowy z migdałami i daktylami
previous
Zdrowy krem czekoladowy z migdałami i daktylami
Włoska zupa pomidorowa z ciecierzycą i makaronem orzo
next
Włoska zupa pomidorowa z ciecierzycą i makaronem orzo
Zdrowy krem czekoladowy z migdałami i daktylami
previous
Zdrowy krem czekoladowy z migdałami i daktylami
Włoska zupa pomidorowa z ciecierzycą i makaronem orzo
next
Włoska zupa pomidorowa z ciecierzycą i makaronem orzo
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x