Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

0 0
Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Wiórki kokosowe: 100g
Gorąca woda: 1 litr
Opcjonalnie
Cukier: do smaku
Sól: szczypta

Niesamowicie prosty przepis na mleko kokosowe. Ukręć je i zasmakuj w szczęściu!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

Przepis na mleko kokosowe jest ostatnio moim ulubionym. Może to przez coraz zimniejsze dni i chęć, na coś tłustego… bo mleczko kokosowe do niskotłuszczowych nie należy 😅 Jeśli chcesz zrobić mniej tłusty odpowiednik, to polecam Ci mleko z nerkowców.

Nie jestem pewien czy nazywanie go mlekiem jest poprawne (może lepszą nazwą byłby napój), ale to nie zmienia faktu, że jest pyszne i naprawdę ma dużo zastosowań w kuchni.

Do czego używać mleka kokosowego?

Ja najczęściej używam go do śniadania. Robię sobie jaglankę lub gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego.

Mleko kokosowe najlepiej robić z wiórków, a nie chipsów, czy innych wynalazków. Jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić już od około 11zł za kg, dzięki czemu litr mleka to koszt zaledwie 1-2zł. Zachęcam do wybierania wiórków niesiarkowanych oraz od sprawdzonych producentów. W przypadku mleka kokosowego najgorsze co może się zdarzyć, to kupienie zwietrzałych wiórków lub mocno odtłuszczonych. Mleko kokosowe będzie wtedy smakowało bardzo delikatnie… jak woda 😅

Domowe mleczko kokosowe może być gęste?

Jeśli chcemy uzyskać więcej gęstej części, używamy po prostu więcej wiórków. Ja zazwyczaj zwiększam ich ilość do 300g, żeby otrzymać mleczko kokosowe do zabielania zup. Po odstawieniu do lodówki, po kilkudziesięciu minutach (najlepiej po całej nocy) powinniśmy już mieć nasze własne mleczko kokosowe. Jeśli tylko twarda część będzie nam potrzebna, np. do wykonania jakiegoś deseru, resztę możemy spokojnie zużyć do płatków lub w wersji dla mniej oszczędnych… wylać (ale moim zdaniem szkoda marnować coś tak dobrego).

Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

Jest to niesamowicie proste, zwłaszcza z dobrym blenderem. Ja do wykonania dzisiejszego napoju/mleka, użyłem blendera próżniowego Wartmann. Polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery. Z kodem “BLENDMAN”, macie dodatkowe 10% rabatu na blendery!

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Wiórki kokosowe: 100g
Gorąca woda: 1 litr
Opcjonalnie
Cukier: do smaku
Sól: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Zalej wiórki kokosowe gorącą wodą i najlepiej odstaw na 2 godziny lub całą noc (w misce). Jeśli nie masz tyle czasu, to nic, o ile masz porządny blender, jak ja :-)

2
Gotowe

Jeśli wiórki były moczone w misce, to wlej zawartość miski do blendera kielichowego, jeśli chcesz, to wsyp cukru do smaku oraz szczyptę soli i blenduj przez około 1-2 minuty na dużej mocy.

3
Gotowe

Przygotuj miskę, nałóż pieluchę tetrową lub gazę i zlej zblendowane wiórki. Dokładnie odciśnij wiórki, aby były jak najbardziej suche.

4
Gotowe

Mleko kokosowe przelej do butelek i przechowuj maksymalnie 2-3 dni.

Konrad Budzyk

Ryz z sosem pomidorowym i zurawina 4
previous
Ryż z sosem pomidorowym i żurawiną
Zupa krem z pieczonych buraków
next
Zupa krem z pieczonych buraków
Ryz z sosem pomidorowym i zurawina 4
previous
Ryż z sosem pomidorowym i żurawiną
Zupa krem z pieczonych buraków
next
Zupa krem z pieczonych buraków
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodkie okruszki

Uwielbiam mleko kokosowe

Magdalena

Czy takie mleko można zamrozić?

Terapia Śląsk

Uwielbiam mleko kokosowe. Robiłam do tej pory w wyciskarce, ale przy większej porcji – wyciskarka „zawiesza się”, zapycha = nie daje rady. Widzę, że z blenderem to o wiele szybsze i prostsze 😉

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x