Tofucznica

0 0
Tofucznica

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Masło roślinne: 2 łyżki
Tofu naturalne: 2 kostki
Czarna sól: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe: 3-4 łyżki
Przyprawa curry: 1/2 łyżeczki
Wędzona papryka: 1/2 łyżeczki
Mleko roślinne: 100 ml
Pieprz i sól: do smaku
Ulubione warzywa: do podania

Bogaty w białko posiłek, IDEALNY na śniadanie!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Perfekcyjne rozpoczęcie dnia, nie może się obyć bez pysznego i pełnowartościowego śniadania. Jednym z moich ulubionych sposobów na dostarczenie sobie dużej ilości białka i warzyw z rana, jest tofucznica. Bardzo prosta i szyba do przygotowania, smakowita i można z nią kombinować na wiele różnych sposobów. Dzisiaj pokażę Wam podstawową wersję, którą robię najczęściej.

Tofucznica, czyli tofu na śniadanie!

Podstawą udanej tofucznicy – poza tytułowym tofu – jest czarna sól, która nadaje delikatnie jajecznego smaku oraz nieaktywne płatki drożdżowe, ze względu nie tylko na ich wyjątkowy, lekko serowy smak, ale również zdolność zagęszczania. Cudownie żółty kolor uzyskujemy poprzez wsypanie przyprawy curry. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, to możesz ją pominąć. Całość podlewam delikatnie mlekiem roślinnym, aby tofucznica była bardziej kremowa.

W okresie wiosennym najczęściej podaję ją w towarzystwie smażonych szparagów. Jeśli ich nie mam, to zastępuje je brokułem, cukinią lub innymi sezonowymi warzywami. Dodatkowo na talerzu nie mogłoby zabraknąć smażonych pieczarek oraz pomidorków koktajlowych. Gotową tofucznicę podaję ze świeżym pieczywem. Oj takie śniadanie mógłbym jeść codziennie…!

Jeżeli szukacie innych wysokobiałkowych potraw na śniadanie to znajdziecie je tutaj – https://fitrepublic.pl/wysokobialkowe-przepisy-na-lunch-obiad-i-kolacje/.

Tofucznica, czyli tofu na śniadanie

Tofucznica – KĄCIK PORAD

  • Ile ważą 2 kostki tofu? Około 360-400g
  • Czy tofucznica wyjdzie bez czarnej soli? Oczywiście, że wyjdzie, ale będzie mniej „smakowa”.
  • Jakiego tofu najlepiej użyć? Najlepiej sprawdzi się klasyczne tofu naturalne, które jest dostępne w każdym markecie.
  • Co zamiast masła roślinnego? Oczywiście olej lub oliwa.
  • Czy mleko można czymś zastąpić? Tak, możesz również użyć wody, ale tofucznica nie będzie taka delikatna i kremowa.

Szukasz więcej przepisów z użyciem tofu? Sprawdź koniecznie mój przepis na makaron z tofu w sosie orzechowym, klopsiki z tofu oraz wegańska fetę z tofu. Potrzebujesz więcej przepisów na śniadania? Zapraszam Cię do zakładki POMYSŁY NA ŚNIADANIA, gdzie znajdziesz wszystkie moje propozycje śniadaniowe.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Masło roślinne: 2 łyżki
Tofu naturalne: 2 kostki
Czarna sól: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe: 3-4 łyżki
Przyprawa curry: 1/2 łyżeczki
Wędzona papryka: 1/2 łyżeczki
Mleko roślinne: 100 ml
Pieprz i sól: do smaku
Ulubione warzywa: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło roślinne i smaż je przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Na patelnie dodaj pokruszone w palcach tofu i smaż kolejne 3-4 minuty.

3
Gotowe

Wsyp czarną sól, płatki drożdżowe, przyprawę curry, wędzoną paprykę i wymieszaj.

4
Gotowe

Wlej mleko i smaż do momentu zgęstnienia tofucznicy - w razie potrzeby możesz wlać odrobinę więcej mleka lub wody. Dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Smacznego!

Zupa ze szparagami
previous
Zupa ze szparagami
Pulpety z kaszy jaglanej - przepis na klopsy z kaszy jaglanej - wegańskie klopsiki z kaszy jaglanej
next
Pulpety z kaszy jaglanej
Zupa ze szparagami
previous
Zupa ze szparagami
Pulpety z kaszy jaglanej - przepis na klopsy z kaszy jaglanej - wegańskie klopsiki z kaszy jaglanej
next
Pulpety z kaszy jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x