Klopsiki z tofu

0 0
Klopsiki z tofu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na klopsiki
Tofu naturalne: 2 kostki
Zielona cebulka: 1 pęczek
Czosnek: 3 ząbki
Sos sojowy: 2 łyżki
Olej: 4 łyżki
Bułka tarta: 80g
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Oregano: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Na sos pieczarkowy
Masło roślinne: 4 łyżki
Pieczarki: 250g
Czosnek: 2 ząbki
Mąka pszenna: 1 łyżka
Mleczko kokosowe: 150 ml
Woda: 5 łyżek
Sok z cytryny: 1 łyżka
Sos sojowy: 1 łyżka
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku

IDEALNE pulpeciki z tofu, które REWELACYJNIE smakują z sosem pieczarkowym!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Na klopsiki

  • Na sos pieczarkowy

Share

Masz ochotę na PYSZNY i wysokobiałkowy wegański obiad? Polecam Ci klopsiki z tofu! Ich ukulanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil, a efekt końcowy zachwyci i nasyci Cię na wiele godzin.

Klopsiki z tofu

Można je podać z dowolnym sosem, zrobić na styl azjatycki, ale ja najchętniej robię je po prostu w sosie pieczarkowym. Nieodłącznym dodatkiem, z którym zawsze serwuję klopsiki jest puree z selera oraz buraczki lub domowa sałatka ze słoika, która akurat wpadnie mi w ręce.

Chcesz zrobić bezglutenowe pulpeciki z tofu? Nie ma problemu! Zamień bułkę tartą na jej bezglutenowy odpowiednik lub na mąkę z płatków owsianych, a sos sojowy na sos tamari. W sosie zamiast mąki pszennej możesz użyć dowolnej mąki bezglutenowej (z wykluczeniem mąki ziemniaczanej, która się nie nada).

Zastanawiasz się co jeszcze ciekawego możesz ukręcić z tofu? Zrób koniecznie azjatyckie bułeczki z patelni. Zachwycą Cię wyjątkowym farszem. Polecam Ci również tofurybę oraz tofu w sosie pomarańczowym! Tak wiele możliwości, a tak mało czasu. Trzeba wkroczyć do kuchni i zabrać się za gotowanie, w końcu obiad sam się nie zrobi!

Klopsiki z tofu - wegańskie pulpeciki z tofu

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na klopsiki
Tofu naturalne: 2 kostki
Zielona cebulka: 1 pęczek
Czosnek: 3 ząbki
Sos sojowy: 2 łyżki
Olej: 4 łyżki
Bułka tarta: 80g
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Oregano: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Na sos pieczarkowy
Masło roślinne: 4 łyżki
Pieczarki: 250g
Czosnek: 2 ząbki
Mąka pszenna: 1 łyżka
Mleczko kokosowe: 150 ml
Woda: 5 łyżek
Sok z cytryny: 1 łyżka
Sos sojowy: 1 łyżka
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić klopsiki?

W dużej misce umieść tofu i bardzo dokładnie rozdrobnij je w palcach. Posiekaj zieloną cebulkę oraz czosnek i dodaj do miski. Dodaj również pozostałe składniki na klopsiki i bardzo dokładnie wymieszaj - możesz masę zacząć wyrabiać jak ciasto.

2
Gotowe

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z powstałej masy uformuj klopsiki (u mnie każdy miał około 30g) i układaj na blaszce. Spryskaj je delikatnie olejem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut. W połowie pieczenia możesz je obrócić na drugą stronę.

3
Gotowe

Jak zrobić sos pieczarkowy?

Na dużej patelni rozgrzej masło roślinne. Pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki a czosnek posiekaj. Smaż je przez 5 minut na średnim ogniu.

4
Gotowe

Wsyp mąkę, bardzo dokładnie wymieszaj. Wlej mleczko kokosowe, wodę, sok z cytryny oraz sos sojowy i bardzo dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5
Gotowe

Do gotowego sosu dodaj upieczone i lekko przestudzone klopsiki i dokładnie wymieszaj. Klopsiki z tofu są już gotowe. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Konrad Budzyk

Koktajl z masłem orzechowym i bananem
previous
Koktajl z masłem orzechowym i bananem
Komosanka, komosa ryżowa na śniadanie, quinoa na śniadanie
next
Komosanka
Koktajl z masłem orzechowym i bananem
previous
Koktajl z masłem orzechowym i bananem
Komosanka, komosa ryżowa na śniadanie, quinoa na śniadanie
next
Komosanka
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina

Robiłam wczoraj na dwa dni, megaa! A mój partner przez chwilę miał takie dziwne wrażenie jak by mięsne jadł 😂jestem w szoku ze takie coś można wyczarować z tofu, dziękuję 💪

Konrad Budzyk

Również bardzo dziękuję, miło mi, że posmakowały klopsiki 🙂

Hanna

Ile to jest – 2 kostki tofu?

Konrad Budzyk

380-400g

Agnieszka

Najlepszy sos pieczarkowy jaki jadłam !! 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo dziękuję 🙂

Aśika

Właśnie skończyłam konsumpcję – naprawdę smaczne i szybkie danie. Co prawda musiałam usmażyć klopsiki, bo nie mam piekarnika, ale i tak wyszły super, mimo że trochę mniej brązowe w niektórych miejscach. Na pewno będę do nich wracać.

Paula

Hej, a czy klopsiki razem z sosem można mrozić?

Katarina

Wspaniałe klopsiki. To już któryś przepis na wegańskie klopsy, jaki próbowałam, i te są zdecydowanie najlepsze – nie rozpadają się, wspaniale wyglądają, a przede wszystkim rewelacyjnie smakują. Dzięki!

9
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x