Ingredients
-
150g Puree z dyni
-
200 ml Mleko roślinne
-
5 łyżek Olej rzepakowy
-
500g Mąka pszenna
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
14g Drożdże suche
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Dodatkowo
-
do posmarowania Mleko roślinne
-
do dekoracji Pestki dyni
Ostatnio robiąc cynamonki dyniowe, naszła mnie ochota na zrobienie domowych bułek. Nie miałem jednak ochoty na nic klasycznego, sztampowego. Inspirując się bułeczkami cynamonowymi, ukręciłem bułki dyniowe. Oj cóż do był za PYSZNY POMYSŁ!
Bułki z dynią
Dzisiejsze bułki nie tylko wyglądają wyjątkowo za sprawą swojego cudownie pomarańczowo-żółtego koloru, ale również (i co chyba zresztą najważniejsze) smakują rewelacyjnie. Dodatek puree z dyni sprawia, że bułki dłużej pozostają świeże, tak więc spokojnie możesz trzymać je kilka dni w chlebaku.
Do przygotowania dzisiejszych bułek niezbędne będzie puree z dyni. Polecam zrobić je z dyni hokkaido, która nada naszemu wypiekowi bardzo mocnego koloru. Świetnie sprawdzi się również dynia piżmowa. Zobacz koniecznie jak zrobić puree z dyni.
Mając gotowe puree, możesz zrobić również kopytka dyniowe, makaron z sosem dyniowym lub świąteczny piernik z dyni… Tak wiele możliwości, a tak mało czasu… Tak więc czas zakasać rękawy i zabrać się za pieczenie. Bułki dyniowe same się nie zrobią!
Składniki
Puree z dyni: 150g | |
Mleko roślinne: 200 ml | |
Olej rzepakowy: 5 łyżek | |
Mąka pszenna: 500g | |
Cukier trzcinowy: 1 łyżka | |
Drożdże suche: 14g | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Dodatkowo |
|
Mleko roślinne: do posmarowania | |
Pestki dyni: do dekoracji |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużej misce wymieszaj ze sobą puree z dyni, mleko oraz olej. Następnie wsyp mąkę, cukier, drożdże oraz sól i zacznij wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby użyj odrobinę więcej mąki. Powinno Ci to zając około 5 minut. Przykryj ściereczką na 20 minut do podrośnięcia. |
2
Gotowe
|
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Z każdej części zrób kulkę i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszcz je. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia |
3
Gotowe
|
Podrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem roślinnym (delikatnie) i posyp do dekoracji pestkami dyni. |
4
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz bułki przez około 15-20 minut lub do momentu aż zrobią się cudownie rumiane. Podczas pieczenia możesz je delikatnie spryskać wodą, dzięki czemu będą miały lepszą skórkę. Smacznego! |
Genialny przepis! Już kolejny rok z niego korzystam w sezonie dyniowym. Tym razem chciałam zrobić z podwójnej porcji, ale zapomniałam że mam mało mąki pszennej. Wymieszałam wszystkie mąki jakie miałam i wyszło super. Bułki z połowy ciasta nadziałam jabłkami smażonymi. Pycha!