Bułki dyniowe

0 0
Bułki dyniowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Puree z dyni: 150g
Mleko roślinne: 200 ml
Olej rzepakowy: 5 łyżek
Mąka pszenna: 500g
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Drożdże suche: 14g
Sól: 1/2 łyżeczki
Dodatkowo
Mleko roślinne: do posmarowania
Pestki dyni: do dekoracji

Dynia to świetny dodatek do domowego pieczywa. Gotowy wypiek jest PUSZYSTY I ŚWIEŻY NA DŁUZEJ!

  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Ostatnio robiąc cynamonki dyniowe, naszła mnie ochota na zrobienie domowych bułek. Nie miałem jednak ochoty na nic klasycznego, sztampowego. Inspirując się bułeczkami cynamonowymi, ukręciłem bułki dyniowe. Oj cóż do był za PYSZNY POMYSŁ!

Bułki z dynią

Dzisiejsze bułki nie tylko wyglądają wyjątkowo za sprawą swojego cudownie pomarańczowo-żółtego koloru, ale również (i co chyba zresztą najważniejsze) smakują rewelacyjnie. Dodatek puree z dyni sprawia, że bułki dłużej pozostają świeże, tak więc spokojnie możesz trzymać je kilka dni w chlebaku.

Do przygotowania dzisiejszych bułek niezbędne będzie puree z dyni. Polecam zrobić je z dyni hokkaido, która nada naszemu wypiekowi bardzo mocnego koloru. Świetnie sprawdzi się również dynia piżmowa. Zobacz koniecznie jak zrobić puree z dyni.

Mając gotowe puree, możesz zrobić również kopytka dyniowe, makaron z sosem dyniowym lub świąteczny piernik z dyni… Tak wiele możliwości, a tak mało czasu… Tak więc czas zakasać rękawy i zabrać się za pieczenie. Bułki dyniowe same się nie zrobią!

Bułki dyniowe - bułki z dynią

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Puree z dyni: 150g
Mleko roślinne: 200 ml
Olej rzepakowy: 5 łyżek
Mąka pszenna: 500g
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Drożdże suche: 14g
Sól: 1/2 łyżeczki
Dodatkowo
Mleko roślinne: do posmarowania
Pestki dyni: do dekoracji

Wykonanie

1
Gotowe

W dużej misce wymieszaj ze sobą puree z dyni, mleko oraz olej. Następnie wsyp mąkę, cukier, drożdże oraz sól i zacznij wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby użyj odrobinę więcej mąki. Powinno Ci to zając około 5 minut. Przykryj ściereczką na 20 minut do podrośnięcia.

2
Gotowe

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Z każdej części zrób kulkę i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszcz je. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia

3
Gotowe

Podrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem roślinnym (delikatnie) i posyp do dekoracji pestkami dyni.

4
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz bułki przez około 15-20 minut lub do momentu aż zrobią się cudownie rumiane. Podczas pieczenia możesz je delikatnie spryskać wodą, dzięki czemu będą miały lepszą skórkę. Smacznego!

Drożdżówki z makiem
previous
Drożdżówki z makiem
Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi
next
Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi
Drożdżówki z makiem
previous
Drożdżówki z makiem
Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi
next
Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina

Genialny przepis! Już kolejny rok z niego korzystam w sezonie dyniowym. Tym razem chciałam zrobić z podwójnej porcji, ale zapomniałam że mam mało mąki pszennej. Wymieszałam wszystkie mąki jakie miałam i wyszło super. Bułki z połowy ciasta nadziałam jabłkami smażonymi. Pycha!

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here