Śmietana ze słonecznika

Śmietana ze słonecznika

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik : 100g
Sok z cytryny : 1 sztuka
Woda : 150ml
Sól : 1/4 łyżeczki
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe : 2 łyżki

Śmietana ze słonecznika to zastępnik śmietany odzwierzęcej w kuchni. Świetnie sprawdzi się do zabielania sosów i zup. Zdrowa i prosta w przygotowaniu.

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

W diecie wegańskiej bardzo często poszukujemy zastępników dla odzwierzęcych odpowiedników. Dla jednych niezbędne jest zastąpienie czymś luki w sercu… tfu, w kubeczkach smakowych, po mięsie, a dla innych nabiale. Jestem wielkim fanem wegańskiego “nabiału”. Oczywiście organoleptycznie nijak ma się to do oryginału, ale i tak zazwyczaj smakuje świetnie i spełnia swoją rolę technologiczną w kuchni. Dla mnie, do zabielania sosów, musi być użyta śmietana. Na mące po prostu mi nie smakuje i czegoś brakuje. Dlatego dzisiaj przed Wami popularna w diecie roślinnej… śmietana ze słonecznika.

Śmietana ze słonecznika jest bardzo prosta do zrobienia. Świetnie nadaje się do zabielania sosów i zup. Ja przygotowałem ją specjalnie do zabielenia sosu grzybowego. Efekt końcowy był znakomity.

Jaka jest konsystencja i struktura?

De facto jak gęsta śmietana. Ja przynajmniej preferuję taka gęstą, bo przy okazji może mi pomóc zagęścić sos. Struktura natomiast zależy od blendera i naszej wytrwałości w blendowaniu. Raczej bez problemu powinna nam wyjść śmietana ze słonecznika o kremowej strukturze.

Po co zalewanie i odstawianie słonecznika?

Jak zalejesz, to się dowiesz… a raczej zobaczysz. Woda po zalaniu zrobi się zielonkawa. Chodzi o to, żeby wypłukać wszelkie bebe rzeczy i zmiękczyć go, żeby śmietana ze słonecznika wyszła gładka.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik : 100g
Sok z cytryny : 1 sztuka
Woda : 150ml
Sól : 1/4 łyżeczki
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe : 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe
60 min

Słonecznik zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wylej wodę, opłucz go pod bieżącą wodą i ponownie zalej na około 30 minut. Ponownie wylej wodę z namaczania, odcedź i opłucz. Możesz też zalać słonecznik zimną wodą na 8-12 godzin i po tym czasie odcedzić i opłukać.

2
Gotowe
2 min

Umieść słonecznik i pozostałe składniki w wysokim pojemniku lub blenderze kielichowym. Zblenduj na gładko.

Poprzedni
Zdrowe, dietetyczne i wegańskie lody z bananów
Następny
Sos z suszonych grzybów
Zdrowe, dietetyczne i wegańskie lody z bananów
Sos z suszonych grzybów
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Witam serdecznie, od niedawna śledzę Twojego bloga i już mam kolejkę przpisów do wypróbowania ale tym razem przyszłam po radę jakiej mocy blender ręczny polecasz aby dawałm radę właśnie z pestkami, orzechami, dakltylami? Obecnie mam tylko kielichowy 550w ale ciężko w nim robić gęste sosy zy pasty dlatego chciałabym teraz kupić ręczny i nie wiem czy 600w starczy czy jednak szukać zegoś mocniejszego? Z góry dzięki za pomoc!

Viola

Zrobiłam 🙂 w smaku nie przypomina śmietany, ale jest bardzo smaczne. Mogłabym to zwyczajnie zjeść na deser 🙂 Zobaczymy jak jutro zagęści pomidorówkę. Konsystencja nie jest taka gładka jak śmietany, ale zmiksuję jeszcze raz jutro. Może słonecznik potrzebuje więcej czasu.

Jola

śmietanka ze słonecznika udała się 🙂 jest świetna 🙂

Rena

Witam miło 🙂 Dopiero dziś odkryłam Twojego bloga i BARDZO się cieszę! Okazuje się, że zmierzam wyraźnie w stronę weganizmu, choć i trochę zostałam zmuszona (hashimoto). I z przyjemnością odkryłam kilka swoich przepisów (sos grzybowy, lody owocowe, ciasteczka różne i coś tam jeszcze). Generalnie muszę omijać gluten i laktozę, ale i z mięsa (drób, ryby) wycofuję się powoli, Widzę więc, że u Ciebie znajdę parę ciekawych przepisów na obiad (pizza z patelni – też mi piecyk wysiadł, a mikrofalę omijam). Super jest to, ze można szukać przepisów po składnikach 🙂 Muszę tu jeszcze przekopać więcej 🙂 Pozdrawiam 🙂

Karina

Dzięki za przepis Jak długo można przechowywać taka śmietankę? 1-2 dni czy raczej tydzień? Zrobiłam za dużo i nie chciałabym wyrzucać