Naleśniki drożdżowe

0 0
Naleśniki drożdżowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: 200g
Mleko roślinne: 400 ml
Olej: 2 łyżki
Świeże drożdże: 20g
Cukier: 1/2 łyżeczki
Sól: szczypta
Opcjonalnie
Olej: do smażenia

Na słodko lub na wytrawnie... Naleśniki zawsze są REWELACYJNE!

  • Serves 5
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Okrągłe, cienkie, ale jednocześnie puszyste i cudownie sprężyste… Naleśniki drożdżowe, to jedna z moich ulubionych wersji naleśników! Nadają się do pałaszowania zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Dzisiaj ukręciłem je sobie z masłem orzechowym, syropem klonowym, bananem, malinami, tartą czekoladą i płatkami migdałów… Oj jak mi takie coś smakuje…!

Naleśniki drożdżowe

Do przygotowania naleśników nie potrzebujesz skomplikowanych i trudnodostępnych składników, w związku z tym jest to posiłek, który może ukręcić sobie każdy i praktycznie zawsze. Ja najbardziej lubię robić naleśniki na mleku sojowym waniliowym, ale świetnie sprawdzi się również każde inne mleko, a nawet woda. Niezbędne i niezastąpione będę natomiast… drożdże… w końcu nie bez powodu robimy naleśniki drożdżowe 😂 Świeże drożdże można ewentualnie zastąpić drożdżami instant – powinno wystarczyć 7g.

Do smażenia naleśników drożdżowych będzie Ci potrzebna patelnia – najlepiej taka do naleśników. Nie ważne czy używasz patelni za miliony monet, czy z marketu za kilka złotych, pamiętaj posmarować patelnię delikatnie olejem. Dzięki temu naleśniki wychodzą ładniejsze i smaczniejsze.

Przy okazji polecam Ci również mój przepis na klasyczne drożdżowe racuchy z jabłkami, naleśniki bez jajek oraz placuszki bez jajek.

Przepis na Naleśniki drożdżowe - wegańskie naleśniki drożdżowe

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: 200g
Mleko roślinne: 400 ml
Olej: 2 łyżki
Świeże drożdże: 20g
Cukier: 1/2 łyżeczki
Sól: szczypta
Opcjonalnie
Olej: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Umieść wszystkie składniki w misce i za pomocą blendera lub trzepaczki dokładnie je połącz. Uważaj, żeby nie zostały grudki.

2
Gotowe

Miskę przykryj ściereczką i odstaw do lekkiego wyrośnięcia na około 10-15 minut.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące naleśniki, dodaj odrobinę oleju kokosowego lub ewentualnie rzepakowego. Użyj całej chochelki ciasta na jednego naleśnika. Ciasto rozprowadź równomiernie manewrując patelnią (najlepszy sposób) lub używając szpatułki lub specjalnego patyczka. Smaż z obu stron na złoty kolor. Twoje naleśniki drożdżowe są już gotowe, smacznego!

Przepis na Makaron z pieczonymi warzywami i boczniakami
previous
Makaron z pieczonymi warzywami
Chipsy z jarmużu
next
Chipsy z jarmużu
Przepis na Makaron z pieczonymi warzywami i boczniakami
previous
Makaron z pieczonymi warzywami
Chipsy z jarmużu
next
Chipsy z jarmużu
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak się całować

Drożdżowe naleśniki – to brzmi pysznie 😉

Ala

Serdecznie dziękuje za ten przepis, naleśniki faktycznie są znakomite w smaku i bardzo proste w wykonaniu 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂

Grzegorz

„Świeże drożdże można ewentualnie zastąpić drożdżami instant – powinno wystarczyć 7g.”
Prośba o doprecyzowanie :))) Jaki ekwiwalent?

Konrad Budzyk

Tak jak w przepisie – 20g świeżych można zastąpić 7g suchych 🙂

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x