Tofu burger

Tofu burger

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne:: twardego 2 kostki
Cebula czerwona:: 2 średnie
Pieczarki:: 250g
Czosnek:: 4 ząbki
Bazylia:: 1 łyżka
Bułka tarta:: może być bezglutenowa 200g
Ajwar:: 4 łyżki
Pomidory suszone:: 5 sztuk
Sól:: 2 łyżeczki
Olej kokosowy:: do smażenia
Opcjonalnie
Bułka tarta:: do panierowania

Nutritional information

1 kotlet
Porcja
197
Kalorie
10g
Białko
10g
Tłuszcz
19g
Węglowodany

Burger z tofu to świetna alternatywa dla innych wegańskich burgerów. Jeśli chcesz kogoś przekonać do tofu, to tofu burger będzie to tego idealny.

  • 60 min
  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Tofu burger

Ciągle poszukuję fajnych i nowych rozwiązań, żeby wykorzystać tofu w moich przepisach. Często spotykam się z opinią, że tofu jest niedobre, smakuje jak nic i jak w ogóle można to jeść… rzeczywiście, jeśli tofu jest kiepsko przyrządzone, to nieważne jak wielkie chęci posiadamy, nasze danie będzie ble. Dlatego właśnie, z myślą o wszystkich tych, którzy chcą przekonać się do tego produktu, przygotowałem burgery z tofu. W smaku są to moje ulubione wegańskie burgery.

Na co uważać w tofu burgerach?

Myślę, że jedną z najważniejszych rzeczy (poza składnikami) jest ich grubość. Tutaj rozmiar ma duże znaczenie… im burgery są cieńsze, tym smaczniejsze wychodzą. Lepiej tak jak ja, ulepić cieńsze i nawet wpakować dwie sztuki do buły, niż męczyć się z grubym, który w środku będzie po prostu średni, ponieważ odpowiednio się nie wysuszy.

Czy można je upiec w piekarniku?

Tofu burgery oczywiście można przygotowywać również w piekarniku.

Czy tofu ma znaczenie?

Tak! Wybieraj to, które jest twarde! Jeśli nie możesz znaleźć naturalnego, które ma około 12-14g białka na 100g lub więcej, to weź tofu wędzone. Przy zbyt miękkim tofu nasz tofu burger będzie po prostu miał kiepską konsystencję.

Jak podawać?

Możesz zaserwować w formie kotletów z ziemniaczkami i kapustką lub jak tytułowy burger z tofu. Ja polecam dać do środka wegański majonez, odrobinę ajwaru lub keczupu i świeże warzywa.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne:: twardego 2 kostki
Cebula czerwona:: 2 średnie
Pieczarki:: 250g
Czosnek:: 4 ząbki
Bazylia:: 1 łyżka
Bułka tarta:: może być bezglutenowa 200g
Ajwar:: 4 łyżki
Pomidory suszone:: 5 sztuk
Sól:: 2 łyżeczki
Olej kokosowy:: do smażenia
Opcjonalnie
Bułka tarta:: do panierowania

Wykonanie

1
Gotowe
5 min

Pieczarki i cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę. Na rozgrzanej patelni smaż je przez kilka minut.

2
Gotowe
5 min

Do malaksera wrzuć jedną kostkę tofu, bazylię, suszone pomidory, sól oraz czosnek. Zblenduj na gładko.

3
Gotowe
30 min

Wymieszaj zmiksowane tofu za pomocą łyżki z usmażonymi pieczarkami i cebulą oraz ajwarem i bułką tartą. Dodaj starte na dużych oczkach tofu i ponownie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 20-30 minut, żeby smaki się przegryzły.

4
Gotowe
20 min

Wyjmij masę z lodówki. Rozgrzej patelnię z olejem. Formuj niezbyt grube kotleciki i jeśli chcesz, opanieruj je w bułce tartej (polecam). Smaż z obu stron na średnim ogniu. Gdy są już gotowe, możesz je umieścić na ręczniku papierowym.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Ciecierzyca z jarmużem
next
Sos jogurtowy z miętą
previous
Ciecierzyca z jarmużem
next
Sos jogurtowy z miętą
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Moje propozycje

0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x