Tofu burger

Tofu burger

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne : 2 kostki twardego
Cebula czerwona : 2 średnie
Pieczarki : 250g
Czosnek : 4 ząbki
Bazylia : 1 łyżka
Bułka tarta : 200g może być bezglutenowa
Ajwar : 4 łyżki
Pomidory suszone : 5 sztuk
Sól : 2 łyżeczki
Olej kokosowy : do smażenia
Opcjonalnie
Bułka tarta : do panierowania

Burger z tofu to świetna alternatywa dla innych wegańskich burgerów. Jeśli chcesz kogoś przekonać do tofu, to tofu burger będzie to tego idealny.

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Tofu burger

Ciągle poszukuję fajnych i nowych rozwiązań, żeby wykorzystać tofu w moich przepisach. Często spotykam się z opinią, że tofu jest niedobre, smakuje jak nic i jak w ogóle można to jeść… rzeczywiście, jeśli tofu jest kiepsko przyrządzone, to nieważne jak wielkie chęci posiadamy, nasze danie będzie ble. Dlatego właśnie, z myślą o wszystkich tych, którzy chcą przekonać się do tego produktu, przygotowałem burgery z tofu. W smaku są to moje ulubione wegańskie burgery.

Na co uważać w tofu burgerach?

Myślę, że jedną z najważniejszych rzeczy (poza składnikami) jest ich grubość. Tutaj rozmiar ma duże znaczenie… im burgery są cieńsze, tym smaczniejsze wychodzą. Lepiej tak jak ja, ulepić cieńsze i nawet wpakować dwie sztuki do buły, niż męczyć się z grubym, który w środku będzie po prostu średni, ponieważ odpowiednio się nie wysuszy.

Czy można je upiec w piekarniku?

Tofu burgery oczywiście można przygotowywać również w piekarniku.

Czy tofu ma znaczenie?

Tak! Wybieraj to, które jest twarde! Jeśli nie możesz znaleźć naturalnego, które ma około 12-14g białka na 100g lub więcej, to weź tofu wędzone. Przy zbyt miękkim tofu nasz tofu burger będzie po prostu miał kiepską konsystencję.

Jak podawać?

Możesz zaserwować w formie kotletów z ziemniaczkami i kapustką lub jak tytułowy burger z tofu. Ja polecam dać do środka wegański majonez, odrobinę ajwaru lub keczupu i świeże warzywa.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne : 2 kostki twardego
Cebula czerwona : 2 średnie
Pieczarki : 250g
Czosnek : 4 ząbki
Bazylia : 1 łyżka
Bułka tarta : 200g może być bezglutenowa
Ajwar : 4 łyżki
Pomidory suszone : 5 sztuk
Sól : 2 łyżeczki
Olej kokosowy : do smażenia
Opcjonalnie
Bułka tarta : do panierowania

Wykonanie

1
Gotowe
5 min

Pieczarki i cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę. Na rozgrzanej patelni smaż je przez kilka minut.

2
Gotowe
5 min

Do malaksera wrzuć jedną kostkę tofu, bazylię, suszone pomidory, sól oraz czosnek. Zblenduj na gładko.

3
Gotowe
30 min

Wymieszaj zmiksowane tofu za pomocą łyżki z usmażonymi pieczarkami i cebulą oraz ajwarem i bułką tartą. Dodaj starte na dużych oczkach tofu i ponownie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 20-30 minut, żeby smaki się przegryzły.

4
Gotowe
20 min

Wyjmij masę z lodówki. Rozgrzej patelnię z olejem. Formuj niezbyt grube kotleciki i jeśli chcesz, opanieruj je w bułce tartej (polecam). Smaż z obu stron na średnim ogniu. Gdy są już gotowe, możesz je umieścić na ręczniku papierowym.

Poprzedni
Ciecierzyca z jarmużem
Następny
Sos jogurtowy z miętą




Ciecierzyca z jarmużem
Sos jogurtowy z miętą
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments