Burger z ciecierzycy na wypasie

6 0
Burger z ciecierzycy na wypasie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 240g 1 puszka
Kasza bulgur:: 80g 1/2 szklanki
Orzechy włoskie:: 130g 1 szklanka
Jarmuż:: świeży lub mrożony 100g
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Czosnek:: 1 ząbek
Pomidory suszone:: 8 sztuk
Olej:: lub inny 2 łyżki
Zioła prowansalskie:: 2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: szczypta
Przykładowe dodatki
Pieczony burak::
Pomidor::
Ketchup::
Wegański majonez::
Kiełki::

Nutritional information

Kotlecik
Porcja
144
Kalorie
4.5g
Białko
9.5g
Tłuszcz
11g
Węglowodany
2.4g
Błonnik

Nie ważne czy szukasz pomysłu na obiad czy kolację. Burger z ciecierzycy sprawdzi się w każdych warunkach. Dodaj ulubione dodatki i ciesz się smakiem.

  • 40 min
  • Serves 12
  • Easy

Ingredients

  • Przykładowe dodatki

Share

Burger z ciecierzycy

Chęć na burgera prześladowała mnie przez ostatnie kilka dni. Rozmyślałem, jakiego zrobić. Co powinno być jego motywem przewodnim. Z tak wyczerpujących rozmyśleń doszło do tragedii… zrobiłem się głodny i nie chciałem już dłużej czekać na natchnienie, które na mnie spłynie z nieba. Popatrzyłem do lodówki, szafek w kuchni i stwierdziłem, że najlepszą i najpyszniejszą opcją będzie burger z ciecierzycy, w towarzystwie orzechów włoskich i jarmużu.

Z czym podawać burgera z ciecierzycy?

Ja do środka dałem mój prosty ketchup, pomidora, kiełki i pieczone buraki pokrojone w plasterki. Te ostatnie w szczególności polecam. Są rewelacyjne w smaku!Bardzo dobrze się komponują z delikatnym burgerem. Sprawdź jak upiec buraki.

Następnym razem ten wegański burger z cieciorki będzie skąpany w sosie orzechowym lub wegańskim majonezie. Jestem przekonany, że te smaki również świetnie będą się uzupełniały.

Burger z ciecierzycy

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 240g 1 puszka
Kasza bulgur:: 80g 1/2 szklanki
Orzechy włoskie:: 130g 1 szklanka
Jarmuż:: świeży lub mrożony 100g
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Czosnek:: 1 ząbek
Pomidory suszone:: 8 sztuk
Olej:: lub inny 2 łyżki
Zioła prowansalskie:: 2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: szczypta
Przykładowe dodatki
Pieczony burak::
Pomidor::
Ketchup::
Wegański majonez::
Kiełki::

Wykonanie

1
Gotowe
10 minut

Do garnka wsyp kaszę bulgur, zalej wrzątkiem i gotuj do momentu, aż będzie gotowa. Powinno to zająć 10-15 minut.

2
Gotowe

Do malaksera dodaj wszystkie składniki (w tym ugotowaną kaszę bulgur) i miksuj przez około 2 minuty.

3
Gotowe
25 minut

Formuj burgery i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masa byłaby zbyt lepka i wilgotna, dodaj troszkę bułki tartej. Na pewno pomoże.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 25-30 minut. Po 15 minutach obróć kotleciki na drugą stronę. Gdy będą już gotowe, układaj je na bułkach posmarowanych ketchupem i dodaj ulubione warzywa.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Jak upiec buraki
previous
Jak upiec buraki? 2 proste sposoby!
next
Sałatka z pieczonym burakiem
Jak upiec buraki
previous
Jak upiec buraki? 2 proste sposoby!
next
Sałatka z pieczonym burakiem
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

jaka inna kasza może być dodana do tego burgera?

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x