Sałatka z boczniakami

0 0
Sałatka z boczniakami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Boczniaki: 250g
Olej: 2 łyżki
Sól: 2 szczypty
Dressing
Musztarda: 1 łyżka
Sok z cytryny: 1 łyżka
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
Woda: 2 łyżki
Czosnek: 1 ząbek
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Szpinak: może być co innego 1/2 opakowania
Czerwona cebula: 1/2 sztuki
Papryka czerwona: 1/3 sztuki
Pomidorki koktajlowe: 8 sztuk
Zielona cebulka: do posypania

Jesteś tutaj, bo prawdopodobnie szukasz sprawdzonego przepisu na sałatkę. Dzisiejsza sałatka boczniakami z pewnością nie zawiedzie Twoich oczekiwań!

  • 15 minut
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Dressing

  • Dodatkowo

Share

Sałatka z boczniakami

Boziu, jak ja dawno jej nie jadłem… Sałatka z boczniakami była dostępna w mojej dawnej restauracji. Co prawda nie do końca pamiętam jak się ją robiło, ale… Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie jak kiedyś ją robiłem? W końcu najważniejsze jest to co TU I TERAZ, a od teraz sałatkę z boczniakami robię w taki sposób. Dzięki zapisaniu przepisu na blogu, przynajmniej ten zapamiętam… 😉

Sałatka z boczniakami – czy szpinak jest konieczny?

Absolutnie nie! Ja akurat na niego miałem ochotę i dlatego go Tobie proponuję, ale jeśli chcesz, to możesz użyć dowolnej sałaty lub miksu sałat, rukoli… Co tylko lubisz, lub co akurat masz w zakamarkach lodówki. Tylko pamiętaj, nie sięgaj zbyt głęboko w te zakamarki, bo jeszcze znajdziesz coś, co Cie przestraszy 😅

Pamiętaj, że gotowanie, to zabawa. Jeśli czegoś nie masz lub nie lubisz, to po prostu zamień, wymień… po prostu się zabaw! Ale miej na uwadze to, że jeśli ma to być sałatka z boczniakami, to nie szukaj zastępnika dla boczniaków 😅

Jeśli masz zajawkę na sałatki, to koniecznie musisz spróbować sałatki z falafelem, która wymiata, tak samo jak zresztą sałatka z czarną soczewicą. Inne moje pomysły na sałatki znajdziesz klikając TUTAJ.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Boczniaki: 250g
Olej: 2 łyżki
Sól: 2 szczypty
Dressing
Musztarda: 1 łyżka
Sok z cytryny: 1 łyżka
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
Woda: 2 łyżki
Czosnek: 1 ząbek
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Szpinak: może być co innego 1/2 opakowania
Czerwona cebula: 1/2 sztuki
Papryka czerwona: 1/3 sztuki
Pomidorki koktajlowe: 8 sztuk
Zielona cebulka: do posypania

Wykonanie

1
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Boczniaki oczyść delikatnie wilgotną szmatką i pokrój w paski. Wrzuć je na olej, posyp delikatnie solą i smaż tak długo, aż staną się złociste.

2
Gotowe

W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na dressing. Czosnek możesz posiekać, albo przecisnąć przez praskę do czosnku.

3
Gotowe

W misce lub na talerzu umieść szpinak i skrop go dressingiem. Ułóż pokrojoną w kostkę paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojoną w piórka cebulę. Daj usmażone boczniaki i ponownie polej dressingiem. Posyp posiekaną zieloną cebulką i... gotowe!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Owsianka z karmelizowanym bananem
next
Makaron z oliwkami
previous
Owsianka z karmelizowanym bananem
next
Makaron z oliwkami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x