Caponata

Caponata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan:: 600g 2 sztuki
Pomidory w puszce:: 2x 400g 2 puszki
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Seler:: 1 łodyga
Czosnek:: 2 ząbki
Kapary:: 1-2 łyżki
Zielone oliwki:: 20 sztuk
Rodzynki:: 30g 1 garstka
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka
Ocet balsamiczny:: 2 łyżki
Oliwa z oliwek:: 6 łyżek
Pieprz czarny::
Sól::
Bazylia:: do podania

Gulasz śródziemnomorski? Caponata poleca się na obiad!

  • 40 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Caponata

Do kaszy, ryżu lub makaronu, sam sos to czasami za mało… Fajnie jest mieć coś pod zębem, a jednocześnie nie narobić się przy tym! Bardzo fajnym rozwiązaniem tej potrzeby, są różnego rodzaju gulasze, a dzisiejszy, na włoską modłę, to ostatnio mój ulubiony. Caponata sycylijska, bo to o niej mowa, jest połączeniem świeżych pomidorów z bakłażanem i kaparami. Do tego dochodzi aromatyczna bazylia oraz pozostałe składniki, które razem tworzą niesamowitą pulę smaków, uwalnianą w naszych ustach z każdym hapnięciem 😂

Uwagi

  • Z czym podać? Ja miałem ochotę na ryż basmati, więc to jego użyłem, ale caponata świetnie smakuje również z dowolną kaszą, jak i makaronem.
  • Użyłem dobrej jakości pomidorów pelati w puszce. Jeśli nie masz do takich dostepu, użyj świeżych pomidorów (wcześniej trzeba je sparzyć i obrać ze skórki).
  • Nie lubisz bakłażana? To nie problem! Możesz bez problemu uzyć cukinii.

 

 

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan:: 600g 2 sztuki
Pomidory w puszce:: 2x 400g 2 puszki
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Seler:: 1 łodyga
Czosnek:: 2 ząbki
Kapary:: 1-2 łyżki
Zielone oliwki:: 20 sztuk
Rodzynki:: 30g 1 garstka
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka
Ocet balsamiczny:: 2 łyżki
Oliwa z oliwek:: 6 łyżek
Pieprz czarny::
Sól::
Bazylia:: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Bakłażany pokrój w grubą kostkę, oprósz deliaktnie solą i odstaw na 20-30 minut. Wytrzyj je dokładnie ręcznikiem papierowym. Smaż na 3 łyżkach oliwy przez kilka minut. Odstaw go na bok.

2
Gotowe

Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojony seler naciowy i posiekany czosnek. Po kilku minutach dodaj ocet balsamiczny, cukier, rodzynki, kapary, zielone oliwki i pokrojone pomidory (jeśli u Ciebie te w puszce są w całości, wystarczy je delikatnie pokroić lub ewentualnie zmiksować).

3
Gotowe

Na sam koniec dodaj bakłażana, dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem obsyp dużą iloscią świeżej bazylii i... GOTOWE! Prawda, że proste? 😉

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Jeleń biegający po rozmarynie
next
Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula
previous
Jeleń biegający po rozmarynie
next
Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
titi

Uwielbiam caponatę, choć osobiście nie zastępowałabym bakłażana niczym – bakłażan to bakłażan…
Ja jeszcze przedtem griluję lekko warzywa, dodaje im to pazura.

Delektujemy

O Panie:D Przepyszna jest caponata w Twoim wydaniu:)

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x